Putin ukazal ruskim odvračilnim (jedrskim) silam “poseben režim dolžnosti” kot odgovor na tuje sankcije – ZDA mu očitajo, da si “izmišljuje grožnje” – TOPNEWS.si

Putin ukazal ruskim odvračilnim (jedrskim) silam “poseben režim dolžnosti” kot odgovor na tuje sankcije – ZDA mu očitajo, da si “izmišljuje grožnje”

Putin ukazal ruskim odvračilnim (jedrskim) silam “poseben režim dolžnosti” kot odgovor na tuje sankcije –  ZDA mu očitajo, da si “izmišljuje grožnje”

Ruski predsednik je danes še zaostril retoriko proti Zahodu. Kar po televiziji je vodstvu vojske ukazal, naj zviša pripravljenost sil za odvračanje, v sklopu katerih je tudi jedrsko orožje. Razlog za to so po njegovih besedah grožnje predstavnikov Nata. Medtem Zahod zaostruje sankcije proti Rusiji.

https://twitter.com/porkchopbulldog/status/1497983435775881225

ZDA so danes v odzivu na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da dvigne pripravljenost jedrskih sil, sporočile, da si Putin “izmišljuje grožnje”. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem zaradi Putinove odločitve izrazil zaskrbljenost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je vzorec, ki smo ga videli pri predsedniku Putinu v tem konfliktu, in sicer da ustvarja grožnje, ki ne obstajajo, da bi upravičil nadaljnjo agresijo,” je na vprašanje o sporočilu iz Moskve za televizijo ABC odgovorila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Zaradi Putinove odločitve pa je zaskrbljenost izrazil Stoltenberg, ki je v intervjuju za BBC dejal, da je ta napoved pokazala, kako resen je položaj zaradi ruskega vdora v Ukrajino.

Potem ko so ruske sile zjutraj vstopile v drugo največje ukrajinsko mesto Harkov in so tam izbruhnili ulični spopadi, so ukrajinske sile zgodaj popoldne znova prevzele nadzor nad mestom. Rusija je sicer danes prvič priznala, da spopadi v Ukrajini terjajo žrtve med ruskimi vojaki, a niso sporočili, koliko jih je doslej umrlo. Zelenski je ob tem vse tuje državljane pozval, naj pridejo in v Ukrajini ustanovijo “tujsko legijo”.

 

https://twitter.com/L_ThinkTank/status/1497943260802678784

https://twitter.com/JFC_Naples/status/1497995059941228548

https://twitter.com/DeptofDefense/status/1497994988503851012

Iz Kijeva, kjer do ponedeljka zjutraj velja policijska ura, ni bilo poročil o večjih spopadih, so pa ruske sile že ponoči obstreljevale rafinerijo v Vasilkovu pri Kijevu, v bližini katerega je ukrajinska letalska baza.

Ukrajinski predsednik pa je predtem sporočil: “Pripravljeni smo na pogajanja, a v drugih krajih, takih, ki ne izkazujejo agresije proti Ukrajini. Pogovori v Belorusiji bi bili mogoči, če Rusija ne bi napadla Ukrajine prav z beloruskega ozemlja. Seveda si želimo mir, želimo, da se vojna konča. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Carigrad, Baku – ta mesta smo ponudili Rusom. Sprejeli bi tudi pogajanja v drugih mestih – vseh teh, od koder izstrelki ne padajo na nas,” je dejal.

Zatrdil je, da ruske enote napadajo vse cilje, tudi reševalna vozila in civilna območja, kjer ni vojaške infrastrukture. Dejal je tudi, da imajo ruska “kriminalna dejanja proti Ukrajini znake genocida”, in pozval k temu, da Rusiji v Varnostnem svetu ZN-a odvzamejo glasovalno pravico.

Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov pa je predtem dejal, da je ruska delegacija pripravljena na pogovore z Ukrajino in da je že prispela v Belorusijo. V delegaciji so predstavniki zunanjega in obrambnega ministrstva in člani urada ruskega predsednika Vladimirja Putina. V beloruskem mestu Gomelj čakajo ukrajinsko delegacijo.

Dopoldne je Moskva sporočila, da se je pripravljena pogajati z Ukrajino, kot kraj za pogovore pa je predlagala Gomel v Belorusiji.

EU pa zaostruje sankcije proti Rusiji. EU bo v pomoč Ukrajini po ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Poleg tega bo zaprla svoj zračni prostor za vsa ruska letala, prepovedala delovanje ruskim medijem v državni lasti in nekatere ruske banke izključila iz mednarodnega bančnega sistema Swift. Z ostrimi sankcijami bo ukrepala tudi proti Belorusiji.

To je prelomnica, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob naznanilu novega niza sankcij. EU je dogovor o izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema Swift dosegla z ZDA, ukrepu se je pridružila tudi Japonska.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)