Kitajska: “Nikoli ne pozabite, kdo je resnična grožnja svetu”- Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian objavil spisek bobnih napadov, sabotaž, in menjav režimov po svetu, ki so jih izvedle ZDA od druge svetovne vojne naprej – TOPNEWS.si

Kitajska: “Nikoli ne pozabite, kdo je resnična grožnja svetu”- Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian objavil spisek bobnih napadov, sabotaž, in menjav režimov po svetu, ki so jih izvedle ZDA od druge svetovne vojne naprej

Kitajska: “Nikoli ne pozabite, kdo je resnična grožnja svetu”- Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian objavil spisek bobnih napadov, sabotaž, in menjav režimov po svetu, ki so jih izvedle ZDA od druge svetovne vojne naprej

Kitajska, ki od leta 1979 ni nikogar napadala, za razliko od ZDA in Rusije, ki sta izvedli številne neupravičene vojne, in vse bolj izgleda kot najbolj racionalen velik svetovni akter. Kitajska, ki v Rusko Ukrajinski vojni ostaja nekako nevtralna ali pa bolj na strani Rusije vsaj, ko gre za glasovanja v varnostnem svetu ZN.

Tako je tiskovni predstavnik predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian na svojem uradnem  twitter profilu objavil Twitt za naslovom: “Nikoli ne pozabite kdo je resnična grožnja svetu” in nanizal “globalno turnejo demokracije2 in naštel  bombne napade, sabotaže in menjave režimov, ki so jih ZDA izvedle v številnih državah po svetu.

https://twitter.com/erotesismo/status/1497758286661267456

Lilijan Zhao je kasneje še dopolnil spisek in dodal zapis, da “zgodovina nikoli ne pozablja”.

Kitajska se je konec prejšnega tedna izrekla proti sankcijam, ki se uvajajo proti Moskvi po ruski invaziji na Ukrajino. Kitajski predsednik Xi Jinping je ob tem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v telefonskem pogovoru sporočil, da podpira rešitev ukrajinske krize skozi dialog.

Xi je za kitajsko državno televizijo CCTV poudaril, da so se “razmere v vzhodni Ukrajini hitro spremenile in da Kitajska zavzema stališče, naj Rusija in Ukrajina medsebojne spore rešita s pogajanji”, navaja AFP.

Po poročanju kitajskih medijev je Xi v pogovoru s Putinom dejal, da je treba “opustiti miselnost hladne vojne, spoštovati utemeljene varnostne interese vseh držav in skozi pogajanja oblikovati uravnotežen, učinkovit in trajnosten evropski varnostni mehanizem”.

Putin naj bi medtem Xiju predstavil razloge za začetek ruske “posebne vojaške operacije” in dejal, da sta Nato in ZDA “predolgo ignorirala razumne varnostne pomisleke s strani Rusije”. Dodal je tudi, da naj bi bila Rusija pripravljena na pogovore, če bodo ukrajinske sile položile orožje.

Zaradi zaostrovanja ukrajinske krize je bila Kitajska prisiljena nekoliko uravnotežiti tesne vezi z Rusijo, saj je pristop Moskve v očitnem nasprotju z dolgoletnim kitajskim zunanjepolitičnim stališčem o nevmešavanju v notranje zadeve drugih držav, navaja AFP.

Xi je po navedbah kitajskih medijev dejal še, da je Kitajska “pripravljena sodelovati z vsemi stranmi v mednarodni skupnosti pri zagovarjanju skupnega, celovitega, sodelovalnega in trajnostnega varnostnega koncepta z Združenimi narodi v središču”.

Peking je sicer v zvezi z ukrajinsko krizo že od začetka ubiral previdno diplomatsko linijo – vojaškega posredovanja Rusije ni želel označiti za “invazijo” ali obsoditi dejanj Rusije, ki je tesna zaveznica Kitajske,  je  poročala AFP.

Kitajska medtem nasprotuje tudi sankcijam proti Rusiji, ki jih trenutno uvajajo zahodne zaveznice. “Ponovno poudarjam, da sankcije nikoli niso bile učinkovit način reševanja težav,” je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

“Upamo, da bodo vse udeležene strani težave uspele rešiti z dialogom in pogajanji,” je dodal Wang. Peking se je že pred začetkom ruske invazije v četrtek izrekel proti možnosti povračilnih sankcij.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so že v sredo sporočili, da so ZDA od leta 2011 uvedle več kot 100 sankcij proti Rusiji in se ob tem vprašali, ali so te ameriške sankcije rešile kakšen problem.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)