(VIDEO) “Mislim, da ta casus belli (priložnost za vojno op.av.), tako denacifikacija, kot ogrožanje Rusije s strani Ukrajine, ki ga navaja Rusija, neutemeljen” – Borut Pahor v izjavi po seji SNAV, ki ga je sklical Janez Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Mislim, da ta casus belli (priložnost za vojno op.av.), tako denacifikacija, kot ogrožanje Rusije s strani Ukrajine, ki ga navaja Rusija, neutemeljen” – Borut Pahor v izjavi po seji SNAV, ki ga je sklical Janez Janša

(VIDEO) “Mislim, da ta casus belli (priložnost za vojno op.av.), tako denacifikacija, kot ogrožanje Rusije s strani Ukrajine, ki ga navaja Rusija, neutemeljen” –  Borut Pahor v izjavi po seji SNAV, ki ga je sklical Janez Janša

Svet za nacionalno varnost na današnji seji obravnaval različne nacionalne varnostne vidike ruske agresije na Ukrajino. Sestanka Snav-a so se polega predsednika države Boruta Pahor in predsednika vlade Janeza Janše udeležili tudi predsednik največje opozicijske stranke Marjana Šarc, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Poleg nekaterih ministrov Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Andreja Širclja sta se seje Snav-a še  direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroš Britovšek, direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Obravnavali so gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij zoper Rusijo. Pristojne službe so poročale o pripravah na namestitev beguncev ter različnih ukrepih pomoči Ukrajini, so dodali.

“Slovenija kot članica EU in zveze Nato usklajuje svoje ukrepe z zavezniki. V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo,” so zapisali v premierjevem kabinetu.

Dodali so še, da je Slovenija “enotna in združena z zavezniki v EU in Natu v obsodbi agresije ruske vojske na Ukrajino ter v naporih, da se Ukrajini zagotovi vsa potrebna pomoč”.

Da je Slovenija glede tega enotna, sta po seji med drugim potrdila in kot pomembno izpostavila tudi predsednik republike Borut Pahor ter predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je bil na sejo vabljen kot predsednik največje opozicijske stranke v DZ.

Marjan Šarec je v izjavi dejal, da Slovenija stoji “enotno”, da pa zaradi  tajnosti ne bo “komentiral podrobnosti”. Dejal je, da bo Slovenija ostala enotna in bo pomagala tako kot ostale države Evropske unije in  zveze NATO. Po Šarčevih besedah za dejanja  agresije ni manevra, zato “smo enotni” in da bomo pomagali po najboljših močeh, ter  delovali čim bolj usklajeno v območju skupnega zavezništva.

Borut Pahor pa je sestanek ocenil kot “koristen, izmenjava mnenj plodna, zaključki v redu”. “To, da je  slovenska politika enotna je  v taki  situaciji zelo pomembno, da se skupaj z zavezniki posvetujemo in usklajujemo prav tako. Mislim, da je ta casus belli (priložnost za vojno op. av) , ki ga navaja Rusije neutemeljen. Tako denacifikacija, kot tudi ogrožanje Rusije s strani Ukrajine sta neutemeljeni. To ustvarja ne samo v slovenski in evropski ampak tudi v širši svetovni javnosti eno moralno prednost, ki jo uživa ukrajinsko ljudstvo in tudi ukrajinska oblast, ki je sedaj  kljub premoči ruske sile zelo važen element v razvoju dogodkov. Nihče si ne upa napovedati kaj se bo zgodilo ampak ta ugotovitev je zelo pomembna”. Pahor je pozval k diplomatski rešitvi spora.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na seji predstavil tudi stanje gospodarskih odnosov med Slovenijo in Rusijo ter Ukrajino. Kot je dejal, je v prihodnje, odvisno od razvoja dogodkov, treba računati na to, da bo obseg trgovinske menjave z Rusijo ogrožen. “Želimo si vsi, da se bo ta vojna čim prej končala in da bomo gospodarstveniki imeli možnost delati naprej, v nasprotnem primeru pa bo potrebno najti alternativo tem trgom,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)