V Kijevu ponoči potekali ulični boji, ruske sile blizu ukrajinskega parlamenta – Ameriški mediji poročajo, da ZDA ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu že več tednov ponujajo pomoč pri umiku iz države – TOPNEWS.si

V Kijevu ponoči potekali ulični boji, ruske sile blizu ukrajinskega parlamenta – Ameriški mediji poročajo, da ZDA ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu že več tednov ponujajo pomoč pri umiku iz države

V Kijevu ponoči potekali ulični boji, ruske sile blizu ukrajinskega parlamenta – Ameriški mediji poročajo, da ZDA ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu že več tednov ponujajo pomoč pri umiku iz države

Iz ukrajinske prestolnice Kijev in iz drugih ukrajinskih mest poročajo o hudih spopadih. Artilerijski napadi na Kijev so bili po navedbah prič dovolj glasni, da jih je mogoče slišati kilometre stran od središča mesta, močna eksplozija je odjeknila v bližini trga Majdan.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v soboto zjutraj zavrnila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev, poroča AFP. Rusi naj bi skušali prodreti po aveniji Zmage, vendar so napad odbili.

Videoposnetek, ki ga objavljamo  kaže na sledi  težkih bojev zgodaj v soboto v Ukrajini. Videoposnetek, ki ga je objavil novinar Illia Ponomarenko za The Kyiv Independent, naj bi bil posnet v bližini kijevskega živalskega vrta.

“Zdaj v bližini živalskega vrta v Kijevu je izjemno težka borba,” je zapisal. Kijevski živalski vrt je oddaljen manj kot 8 milj od Verkhovna Rada, ukrajinskega parlamenta.

Ameriški mediji poročajo, da ZDA ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu že več tednov ponujajo pomoč pri umiku iz države, a to vztrajno zavrača. Zelenski je sicer napovedal, da se ne bodo vdali, čeprav je na vrhu seznama ljudi, ki naj bi jih lovili tudi plačanci. Na drugem mestu seznama naj bi bila njegova družina.

Vladimir Purin je včeraj ukrajinsko vojsko pozval naj strmoglavi vlado in vrže Zelinskega  To se je zgodilo potem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski  sporočil,  da je pripravljen ba mirovna pogajanji, z Rusijo, vendar se ni pripravljen predati.

 

Ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova je včeraj dejala: “Naš predsednik je rekel, da bomo branili svojo državo, to je trenutno prioriteta številka ena, vendar smo seveda pripravljeni na mirovna pogajanja,” je novinarjem odgovorila Markarova na vprašanje, ali je Zelensky odprt za mirovna pogajanja, ki bi končala rusko napad na Ukrajino . “Zdaj je tudi zelo jasno povedal: pripravljeni smo na mirovna pogajanja, vendar nismo pripravljeni na kapitulacijo ali predajo.”

Izjava Markarove  je prišla v času, ko so se upanje na konec vojne s pogajanji v petek zamrlo, pote in ko se je zdelo, da se je zaradi predlaganega prizorišča pogovorov porušil okvirni dogovor o ponudbi Zelenskega, da Ukrajina postane nevtralna država

Kremelj je sporočil, da je predsednik Vladimir Putin pripravljen poslati delegacijo v Belorusijo na pogovore, da bi razpravljali o predlogu, ki kaže, da bi se bil Zelensky pripravljen pogajati o odstopu od kandidature svoje države za vstop v Nato.

Toda tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so ukrajinski uradniki obrnili smer in dejali, da niso pripravljeni potovati v Minsk na pogovore, namesto tega je kot prizorišče predlagal Varšavo. Povedal je, da so nato prekinili komunikacijo.

Pred invazijo je Zahod zavrnil zahtevo Rusije, da Ukrajino zadrži iz Nata. Putin je zavrnitev izkoristil za utemeljitev invazije, češ da mu Zahod ni pustil druge izbire.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Zelenskega obtožil, da je “preprosto lagal” o ponudbi  glede nevtralnosti, češ da je predsednik “zamudil priložnost” za razpravo o nevtralnem statusu Ukrajine, ko je to sprva predlagal Putin.

Medtem ko so diplomati vodili besedno vojno, so se invazijske ruske sile v petek približale ukrajinski prestolnici po vrsti zračnih napadov na mesta in vojaška oporišča po državi.

Ob vse večjih znakih, da ga namerava Rusija strmoglaviti, je Zelensky v četrtek  v video povezavi iz njegovega bunkerja povedal voditeljem Evropske unije, da je morda zadnjič, da ga vidijo živega.

Toda v petek je Zelensky objavil posnetek sebe in njegovih višjih pomočnikov pred predsedniškim uradom v Kijevu, da bi Ukrajince zagotovil, da bodo on in drugi najvišji uradniki ostali v prestolnici.

Ruska vojska je v petek sporočila, da je obkolila mesti Sumy in Konotop na severovzhodu Ukrajine, vendar “sprejemala ukrepe za zagotovitev varnosti civilistov”.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konašenkov je dejal, da so ruske sile doslej uničile 211 ukrajinskih vojaških objektov, vključno s 17 poveljniškimi centri, 19 raketnimi sistemi zračne obrambe, 39 radarskimi enotami, 67 tanki in šestimi bojnimi letali.

Medtem je visoki ameriški obrambni uradnik dejal, da se ocenjuje, da je Rusija zdaj v Ukrajino izstrelila več kot 200 raket, nekatere pa so zadele stanovanjska območja, čeprav ni jasno, ali so bile namerno usmerjene.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)