(V ŽIVO) Zgodilo se je medtem, ko ste spali – Putin začel “posebno vojaško operacijo,” eksplozije tudi v glavnem mestu Ukrajine Kijevu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Zgodilo se je medtem, ko ste spali – Putin začel “posebno vojaško operacijo,” eksplozije tudi v glavnem mestu Ukrajine Kijevu

(V ŽIVO) Zgodilo se je medtem, ko ste spali – Putin začel “posebno vojaško operacijo,” eksplozije tudi v glavnem mestu Ukrajine Kijevu

V glavnem mestu Kijevu so se ponoči slišale glasne eksplozije, potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v četrtek zjutraj napovedal “posebno vojaško operacijo” in dejal, da bodo njegove enote ukrepale v regiji Donbas v Ukrajini. Tudi iz pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in frontne linije na vzhodu države poročajo o močnih eksplozijah.

Ruski predsednik Putin je sporočil, da bo ruska vojska začela vojaško operacijo v separatistični regiji Donbas na vzhodu Ukrajine. “Odločil sem se za vojaško operacijo,” je dejal in pozval ukrajinske vojake, naj se ne upirajo in odložijo orožje. Ukrajinski zunanji minister Kuleba je prek Twitterja spoorčil, da je Putin sprožil celostno invazijo zoper Ukrajino. “Mirna ukrajinska mesta so napadena,” je tvitnil in sporočil: “Ukrajina se bo branila in zmagali bomo. Svet še lahko ustavi Putina.”

Po poročanju CNN so bile zgodaj v četrtek eksplozije slišane v Kijevu (iz smeri letališča), Harkovu, Kramatorsku, Dnepru, Mariupolu, Odesi in Zaporožje.

 

“Ves svet moli za Ukrajince, ki trpijo neizzvan in neupravičen napad ruskih vojaških sil. Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom,” pa je sporočil Joe Biden.

“Nocoj bom opazoval položaj iz Bele hiše in dobival novice od moje ekipe nacionalne varnosti. Jutri se bom srečal s kolegi iz držav G7 in potem bom govoril Američanom, da naznanim dodatne posledice za Rusijo zaradi tega nepotrebnega dejanja agresije proti Ukrajini in svetovnemu miru in varnosti. Usklajevali se bomo z zavezniki v Natu, da zagotovimo močan, enoten odgovor, ki bo odvrnil agresijo proti zavezništvu. Nocoj z Jill moliva za pogumne in ponosne Ukrajince,” je sporočil Biden, pri čemer je mislil na prvo damo ZDA Jill Biden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, za celo državo razglasil vojno stanje. Iz več krajev po Ukrajini medtem še naprej poročajo o eksplozijah, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa govori o obsežni invaziji na Ukrajino.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na “odpor proti agresorski državi” in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje. “Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo,” je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj “takoj” uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice, poroča AFP. Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

 

COMMENTS

Wordpress (0)