Nekdanji ukrajinski obrambni minister Zagorodnyuk podrobno opisal trenutni potek ruske operacije – TOPNEWS.si

Nekdanji ukrajinski obrambni minister Zagorodnyuk podrobno opisal trenutni potek ruske operacije

Nekdanji ukrajinski obrambni minister Zagorodnyuk podrobno opisal trenutni potek ruske operacije

Ruske kopenske čete so prestopile mejo Krima z Ukrajino, potem ko je Vladimir Putin napovedal “posebno vojaško operacijo” na vzhodu države.

Videoposnetek prikazuje oklepna vozila, ki se v četrtek zjutraj peljejo skozi mejne kontrolne točke. Ukrajinska mejna policija je sporočila, da je bilo ranjenih več njenih stražarjev.

Kmalu po Putinovem televizijskem nagovoru so o eksplozijah poročali tudi na obrobju mest Harkov, Kramatorsk, Mariupol in prestolnice Kijev.

Ameriški predsednik Joe Biden in Boris Johnson sta se pridružila drugim svetovnim voditeljem pri obsodbi ruskega “neizzvanega in neupravičenega” napada na Ukrajino in obljubila, da bo od nje zahtevala “odgovornost”.

V notranjosti države so bila letališča začasno zaprta in zavarovana pred morebitnimi pristanki ruskih letal, medtem ko je Rusija zaprla svoj zračni prostor okoli meje za civilni dostop za naslednje štiri mesece.

Danes je bilo mogoče videti dolge čakalne vrste, ki se vijejo ob avtocesti, ko so Ukrajinci po “invaziji” poskušali pobegniti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da vlada uvaja vojno stanje na vseh ozemljih države in državljane pozval, naj ostanejo čim več doma.

Oglasil se je tudi nekdanji ukrajinski obrambni minister, ki je opisal več zemeljskih invazij na več frontah.

Zagorodnyuk je dejal, da je “situacija očitno izjemno napeta. Prvi šok danes zjutraj je bil, ko je prišlo do raketnih napadov in napadov brezpilotnih letal. Nekatere zgradbe naših oboroženih sil so preprosto uničene. Vse so del vojaške infrastrukture. Oni poskušajo prebiti mejo in s svojimi kopenskimi silami vstopiti v državo. Ukrajinske oborožene sile jih poskušajo ustaviti. Mesto Mariupol je precej mirno. Poskusov preboja ni. Na operacijski črti skupnih sil [med ukrajinskimi in separatističnimi silami] je veliko topništva, vendar ni poskusov preboja.”

Dodal je, da se “dogajajo potiski. Zdaj so precej blizu mesta Herson. Tam je stanje res kritično. Poskušajo tudi obkrožiti Harkov. Zdi se, da je Harkov trenutno glavna tarča. Z eno skupino na bojišču poskušajo priti tudi v Kijev. Skupina je vstopila iz Belorusije in je bila ustavljena. Tam je precej slaba cesta [v Kijev]. Čudno je bilo, da so poslali tako majhno skupino na tako cesto. Očitno je šlo za napačen izračun na njihovi strani za trenutek. Bilo je nekaj ruskih izgub in izgub na naši strani. Ukrajinske oborožene sile se borijo precej resno. Panike ni. Poskušamo se upirati in v mnogih smereh nam dobro uspeva.”

Medtem je Kitajska je zavrnila, da bi rusko “posebno vojaško akcijo” v Ukrajini označila za “invazijo” in namesto tega obtožila ZDA, da “povečujejo” možnost vojne v vzhodni Evropi med globalno obsodbo ofenzive Moskve na Kijev.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je v današnjem informativnem brifingu pozvala “vse strani”, naj si prizadevajo za mir namesto stopnjevanja napetosti, pri čemer je uporabila pogosto uporabljeno sklicevanje za kritiziranje Zahoda med krizo.

“Kitajska pozorno spremlja najnovejši razvoj dogodkov,” je dejala gospa Hua. “Še vedno upamo, da zadevne strani ne bodo zaprle vrat miru in se namesto tega vključile v dialog in posvetovanja ter preprečile nadaljnje stopnjevanje razmer.”

»Način delovanja Kitajske ni kot ZDA. Ko vidimo, da obstaja nevarnost konflikta, ne bomo prevzeli pobude in ne bomo dali orožja drugi strani,« je odgovorila Hua na vprašanje, ali bo Kitajska Moskvi zagotovila vojaško pomoč.

COMMENTS

Wordpress (0)