Potem, ko je Putin poslal ruske vojake v Ukrajino, pa je tudi Orban napovedal, da bo poslal vojsko na mejo z Ukrajino – Zakaj je Madžarska po Rusiji lahko naslednji problem za Ukrajino – TOPNEWS.si

Potem, ko je Putin poslal ruske vojake v Ukrajino, pa je tudi Orban napovedal, da bo poslal vojsko na mejo z Ukrajino – Zakaj je Madžarska po Rusiji lahko naslednji problem za Ukrajino

Potem, ko je Putin poslal ruske vojake v Ukrajino, pa je tudi Orban napovedal, da bo poslal vojsko na mejo z Ukrajino – Zakaj je Madžarska po Rusiji lahko naslednji problem za Ukrajino

Madžarsko obrambno ministrstvo bo poslalo vojake v svojo vzhodno regijo, je napovedal obrambni minister Tibor Benkő po prejemu navodil premierja Viktorja Orbana. Varnost države je izjemnega pomena in mejo je treba okrepiti, je dejal Benkő, poroča Hungary Today.

“Zaščita naših meja je prav tako pomembna kot priprava na humanitarno akcijo,” je zapisala madžarska vlada na Facebooku . Ker bi se razmere v Ukrajini lahko zaostrile in bi dosegle zahodni del države, je Benkő dejal, da se mora Madžarska tudi pripraviti na morebitni val beguncev.

“Madžarske oborožene sile imajo dve nalogi: ena je zagotavljanje humanitarne pomoči, druga pa zapiranje madžarskih meja in zagotavljanje, da nobena oborožena skupina ne more vstopiti na Madžarsko,” je še dejal madžarski obrambni minister.

Viktor Orbán je v torek v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim zagotovil podporo Ukrajini in njeni ozemeljski celovitosti. “Premijer je dejal, da Madžarska – kot vedno – v celoti podpira ozemeljsko suverenost in neodvisnost Ukrajine ter se bo vključila v vse skupne ukrepe EU za ublažitev konflikta,” je na Twitterju zapisal Orbánov politični direktor.

Vendar spomnimo leta 2018 je madžarska manjšina v Zakarpatju, v Ukrajini živi okoli 150 000 pripadnikov madžarske manjšine, zahtevala  opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Zaradi spornega ukrajinskega šolskega zakona in požiga sedeža Madžarskega kulturnega društva Zakarpatja v Užgorodu se odnosi med Madžarsko in Ukrajino  zelo zaostrili.

Ko je pred leti skrajno desna madžarska stranka Jobbik v Budimpešti pripravila shod v podporo pravici do samoodločbe madžarske manjšine v Ukrajini, je to takrat izzvalo veliko razburjenja in ogorčenja v Kijevu.

»Po našem mnenju ni nič slabega v avtonomiji,« je leta 2018 povedal madžarski veleposlanik. “V EU je zelo veliko praktičnih primerov tega. V italijanski avtonomni pokrajini Južna Tirolska na primer, kjer se nemška nacionalna manjšina izobražuje v nemškem jeziku, italijanski jezik pa se uči kot tuji jezik,« je  leta 2018 izjavil   madžarski veleposlanik v Kijevu.

Če bodo Madžari, ki v Zakarpatju živijo že 1000 let, izgubili pravico do izbire učnega jezika, po besedah madžarskega diplomata “čez 100 let tam ne bo več madžarske manjšine”.

Dodal je, da je jezik temelj identitete, brez tega bo prišlo do asimilacije. »Nismo podpirali takšne Ukrajine. Podpirali smo demokratično Ukrajino. Leta 1991 smo med prvimi priznali njeno neodvisnost, prvi smo odprli veleposlaništvo, prvi vzpostavili diplomatske odnose z Ukrajino. Zdaj pa hočejo naši manjšini odvzeti pravice in čakajo, da se bomo strinjali s tem? S tem se ni mogoče strinjati,« je  bil zgodovinsko slikovit takratni madžarski veleposlanik Keskeny.

Na očitke, da Budimpešta podeljuje madžarska državljanstva pripadnikom svoje manjšine v Zakarpatju, je Keskeny odgovoril, da imajo vsi Madžari, ne glede na to, kje živijo, pravico do madžarskega potnega lista. »Predstavniki naše manjšine v Zakarpatju niso krivi, da so se meje v zgodovini pogosto spreminjale. Oni so bili stoletja državljani zgodovinske Madžarske.«

COMMENTS

Wordpress (0)