(VIDEO) Ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov v govoru, ob spomeniku padlim ruskim vojakom na Žalah, tudi o eskalaciji krize med Rusijo in Ukrajino – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov v govoru, ob spomeniku padlim ruskim vojakom na Žalah, tudi o eskalaciji krize med Rusijo in Ukrajino

(VIDEO) Ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov v govoru, ob spomeniku padlim ruskim vojakom na Žalah, tudi o eskalaciji krize med Rusijo in Ukrajino

Na ljubljanskih Žalah je bila danes slovesnost ob spomeniku ruskim vojakom padlim na slovenskih tleh v času prve in druge svetovne vojne. Slovesnosti so se, poleg veleposlanika Ruske federacije v RS Timurja Rafailoviča Ejvazova, ki je položil venec, udeležili tudi predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in člani Društva Slovenija Rusija in  drugih združenj.

Današnja slovesnost ob Dnevu zaščitnika domovine, ki je v Rusiji  državni praznik,  je potekala  v letu, ko obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Rusko federacijo in Republiko Slovenijo. V slavnostnem govoru se je veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov zahvalil Sloveniji: “Dovolite mi, da se posebej zahvalim slovenskemu narodu in vsem navzočim za vašo stalno podporo spominskih slovesnosti na vseh memorialih, posvečenih vojakom Rdeče armade, ki so v času druge svetovne vojne na slovenskih tleh dali svoja življenja za osvoboditev Evrope in celotnega sveta, za svobodo, mir in napredek naših držav”.

V govoru pa se je dotaknil tudi aktualnih razmer in eskalacije krize med Rusko federacijo in Ukrajino. “V času globalnih izzivov in groženj, (ko nekatere države zaradi kratkoročnih ambicij nepremišljeno provocirajo eskalacijo mednarodne napetosti, sejejo nezaupanje in kaos,) današnji svet nujno potrebuje mir in stabilnost. Ruska federacija je vedno odprta za dialog o najpomembnejših problemih sveta, za krepitev medsebojnega razumevanja in sodelovanja med državami in narodi, za razvoj mednarodnih odnosov v skladu z načeli enakosti in vzajemnega spoštovanja, da se ne bi nikoli ponovile vojne grozote, ki jih je morala naša država že večkrat preživeti”.

Govor   veleposlanika Ruske federacije v RS Timurja  Ejvazova objavljamo spodaj v integralu

Spoštovani predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije,
Člani Društva Slovenija Rusija in združenj rusko govorečih rojakov,
Dragi prijatelji!
Danes smo se zbrali pri spomeniku Sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so umrli na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni, na tradicionalno slovesnost ob Dnevu zaščitnika domovine, ki je pri nas državni praznik in sveti simbol poguma in vdanosti domovini.
Pogum in ljubezen do domovine sta skupno duhovno in kulturno izhodišče ruskega in slovenskega narodov. Naša večstoletna zgodovina je polna nesmrtnih primerov junakov, ki so v najbolj usodnih trenutkih neustrašno branili svoje rojstne kraje.
V takšnih trenutkih se nam vedno znova spomin vrača na polpreteklo zgodovino 2. svetovne vojne, največje tragedije v zgodovini naših držav. Vojna je trajala štiri dolga leta in je zahtevala na milijone življenj, pustila nepopravljivo bolečino, izgube in globoke, nezaceljene rane ter zlomljene usode več generacij. Ob tem bi rad še enkrat spomnil, da je prav naša država plačala najvišjo in nenadomestljivo ceno za svobodo Evrope. Zelo težko si je zamisliti, da je Sovjetska zveza izgubila med vojno 27 milijonov ljudi, med katerimi štejemo tudi civilno prebivalstvo.
Naša skupna sveta zaveza je ohranjati spomin na vse tiste, ki se niso vrnili iz vojne, vse, ki so žrtvovali svoja življenja za prihodnje generacije, in vse tiste, ki so z neprecenljivim pogumom dobili dolgo pričakovano zmago.
Dovolite mi, da se posebej zahvalim slovenskemu narodu in vsem navzočim za vašo stalno podporo spominskih slovesnosti na vseh memorialih, posvečenih vojakom Rdeče armade, ki so v času druge svetovne vojne na slovenskih tleh dali svoja življenja za osvoboditev Evrope in celotnega sveta, za svobodo, mir in napredek naših držav.
V času globalnih izzivov in groženj, (ko nekatere države zaradi kratkoročnih ambicij nepremišljeno provocirajo eskalacijo mednarodne napetosti, sejejo nezaupanje in kaos,) današnji svet nujno potrebuje mir in stabilnost. Ruska federacija je vedno odprta za dialog o najpomembnejših problemih sveta, za krepitev medsebojnega razumevanja in sodelovanja med državami in narodi, za razvoj mednarodnih odnosov v skladu z načeli enakosti in vzajemnega spoštovanja, da se ne bi nikoli ponovile vojne grozote, ki jih je morala naša država že večkrat preživeti.
Rad bi tudi izpostavil, da današnja slovesnost poteka v letu, ko obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Rusko federacijo in Republiko Slovenijo. Temu pa pripisujemo poseben simboličen pomen.
Rad bi prepričal, da Rusija visoko ceni prijateljske odnose z Republiko Slovenijo, ki imajo skupne zgodovinske korenine in temeljijo na podobnosti jezikov in kultur, pa tudi iskreni vzajemni simpatiji med našima narodoma.
Dovolite mi, da vam ob tem še enkrat iskreno čestitam za današnji praznik in zaželim veliko zdravja in vse najboljše.

COMMENTS

Wordpress (0)