(VIDEO) Matej Tonin kot “predgovornik” Joeja Bidna na CNN-u -Tonin se boji, da se bo zgodilo kaj slabega na Zahodnem Balkanu, kjer “Putinov prijatelj Dodik sprejema čudne poteze” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin kot “predgovornik” Joeja Bidna na CNN-u -Tonin se boji, da se bo zgodilo kaj slabega na Zahodnem Balkanu, kjer “Putinov prijatelj Dodik sprejema čudne poteze”

(VIDEO) Matej Tonin kot “predgovornik” Joeja Bidna na CNN-u -Tonin se boji, da se bo zgodilo kaj slabega na Zahodnem Balkanu, kjer “Putinov prijatelj Dodik sprejema čudne poteze”

Mnoge je, takoj po nocojšnjih osrednjih dnevnikih doma,  nocoj presenetil obrambni minister Matej Tonin z nastopom na CNN-u. Tonin, ki je govoril o rusko ukrajinski krizi, je namreč nastopil pred govorom ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je sicer nastopil z zamudo.

Tonin je v pogovoru z voditeljico CNN-a  glede eskalacije krize poudaril veliko enotnost Zahoda in Nata in dodal,  da Slovenija čvrsto stoji na pozicijah te enotnosti. Najbolj udarni del nastopa Tonina  pa je bil povezan z dogajanjem na Balkanu. Tonin je opozoril  na možnost ruskega vpliva tudi na destabilizacijo Bosne in Hercegovine, kjer imajo, kot je dejal Tonin,  Rusi svojega zvezdnika v Miloradu Dodiku.

Na vprašanje, ali je to kar se dogaja v Ukrajini, grožnja Sloveniji, je Tonin odgovoril, da gre za odločilne trenutke, ko je treba jasno storiti to, o čemer zahodni zavezniki govorijo.

“Predsednik Putin je šel v Ukrajino misleč, da ne bomo storili tega, kar govorimo, zato morajo biti sankcije ostre. Če bomo enotni, kar je naše najmočnejše sredstvo, potem ne vidim nevarnosti za Slovenijo,” je dejal. Rusko početje je označil za jasno kršitev mednarodnopravnih norm in potrdil, da gre za rusko invazijo.

Priznal je, da bodo sankcije boleče ne le za Rusijo, ampak zaradi povišanja cen plina tudi za EU. “Kot sem rekel, sankcije morajo biti ostre in se osredotočiti na rusko vodstvo, še posebej na podjetja in finančne tokove,” je dejal in dodal, da lahko Rusija povzroči tudi težave na Zahodnem Balkanu.

“Del ruskega scenarija je, da odvračajo pozornost in bojim se, da se bo zgodilo kaj slabega na Zahodnem Balkanu, kjer Putinov prijatelj Dodik sprejema čudne poteze,” je dejal Tonin, pri čemer je mislil na vodjo bosanskih Srbov Milorada Dodika.

Sicer je Tonin dejal, da se ponavlja ruski scenarij iz Gruzije in Krima in zavrnil namig, da je Putin ujel Zahod na levi nogi. “Na ravni Nata in EU smo imeli veliko ministrskih srečanj in pokazali enotnost, kar je naše najmočnejše sredstvo. Če je želel razdeliti EU, je bila to slaba poteza. Če želi manj Natovih enot na svojih mejah, je bila to slaba poteza, ker to pomeni več Natovih enot na vzhodnem krilu Nata,” je dejal.

Na vprašanje, ali bi bilo sedaj treba sprejeti Ukrajino v zvezo Nato, je Tonin odgovoril, da je Slovenija že vložila predlog, da se Ukrajino sprejme v EU. “Ukrajina zdaj potrebuje jasno znamenje upanja in Slovenija je predstavila pobudo, da se jo sprejme v EU po hitrem postopku. Pokazati jim moramo, da so del Evrope,” je dejal Tonin, članstva v zvezi Nato pa ni omenjal.

 

COMMENTS

Wordpress (0)