KPK pri famoznem druženju predsednika vlade Janeza Janše z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem na otoku Mavricij ni ugotovila kršitev – TOPNEWS.si

KPK pri famoznem druženju predsednika vlade Janeza Janše z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem na otoku Mavricij ni ugotovila kršitev

KPK pri famoznem druženju predsednika vlade Janeza Janše z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem na otoku Mavricij ni ugotovila kršitev

Lani poleti je namreč portal Necenzurirano objavil slike, iz katerih izhaja, da se je Janša med dopustom na Mavriciju družil z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem. Nekoliko pozneje je POP TV objavila še slike iz leta 2016, na katerih naj bi bil Janša kot takratni opozicijski poslanec v DZ na Marčičevi jahti skupaj z Dimnikom.Na nobeni fotografiji ni videti, da bi se Janez Janša nastavljal objektivu. Se je že takrat zavedal, da mu lahko javno razkritje dopustovanja z dobičkarji v zdravstvu.

Fotografije  objavljeni v času ločitev hčerke Karla Erjavca Eve in milijonarja Andreja Marčiča so  dobile publiciteto z razkritjem, da je Marčič s predsednikom vlade Janezom Janšo večkrat igral golf na priljubljenem turističnem otoku.

Po navajanju medijev bi to lahko bilo sporno, saj je bilo Marčičevo podjetje Integralis leta 2020 na javnem razpisu generalnega sekretariata vlade izbrano za projekt Celovita prenova podatkovnega centra in Nakup specifične sistemske in informacijske opreme. Dimnik pa je znani lobist.

Na KPK, kjer lahko sicer obravnavajo le zadeve, od katerih ni preteklo več kot pet let, navajajo, da ne v zvezi z druženjem Janše z Marčičem in Dimnikom ne v zvezi z oddajo javnih naročil Integralisu niso potrdili kršitev zakona o preprečevanju korupcije. Kršitev niso odkrili niti v “zvezi s selitvijo sedeža konzulata na Mavriciju”.

Kot pravijo na KPK, vsakega stika predstavnika javnega sektorja s predstavnikom zasebnega sektorja ni mogoče avtomatično opredeliti kot lobističnega. Pri tem komisija tudi ni prejela nobene prijave o sumih nezakonitega lobiranja v povezavi s predsednikom vlade niti drugih konkretnih informacij, iz katerih bi izhajali sumi kršitev s področja lobiranja, so zapisali.

Je pa KPK zaznala zaznala določena korupcijska tveganja in sum kršitev iz pristojnosti Državne revizijske komisije pri javnih naročilih generalnega sekretariata vlade. Revizijski komisiji je zato “podala predlog za uvedbo postopka o prekršku, generalnemu sekretariatu vlade pa priporočilo, naj v primerih, ko zaradi zaupnosti dela razpisne dokumentacije te ne more v celoti objaviti na portalu javnih naročil, omogoči alternativni način seznanitve z razpisno dokumentacijo”. Slednje naj omogoči “na način in v rokih, da bo v postopek lahko pritegnjenih čim več gospodarskih subjektov oziroma da bo zagotovljena konkurenca med ponudniki”, so zapisali na KPK.

Komisija ustavila postopek v zvezi z letovanji predsednika Vlade
Ljubljana, 21. 2. 2022 – Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je zaključila predhodni preizkus v zvezi s pridobivanjem poslov v povezavi s skupnimi letovanji in druženji predsednika Vlade Republike Slovenije. Kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ni ugotovila, zato je postopek ustavila. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj v postopkih javnih naročil pa je Generalnemu sekretariatu vlade izdala priporočila.

Postopek je bil uveden na podlagi sumov, izpostavljenih v nekaterih lanskih medijskih objavah, ki so se nanašale na druženja predsednika vlade Janeza Janše na jadranju in t. i. golf počitnicah v tujini. Komisija je v postopku pregledala Portal javnih naročil in druge dostopne podatke, pregledala evidenco lobističnih stikov ter pridobila podatke, pojasnila in dokumentacijo od Generalnega sekretariata vlade (GSV) in Ministrstva za zunanje zadeve.

Komisija, ki lahko v skladu z določbami ZIntPK obravnava zadeve, od katerih ni preteklo več kot pet let, ne pri izpostavljenih sumih v zvezi s pridobivanjem poslov na zasebnih druženjih, ne v zvezi z oddajo naročil GSV za informacijsko podporo in ne v zvezi s selitvijo sedeža konzulata na Mavriciju ni potrdila kršitev ZIntPK.

V zvezi z domnevno spornimi druženji predsednika vlade z lobistom in predstavnikom podjetja Komisija poudarja, da ni mogoče vsakega stika predstavnika javnega sektorja s predstavnikom zasebnega sektorja avtomatično opredeliti kot lobističnega. Pri tem Komisija ni prejela nobene prijave o sumih nezakonitega lobiranja v povezavi s predsednikom vlade niti drugih konkretnih informacij, iz katerih bi izhajali sumi kršitev s področja lobiranja.

Kršitev iz svoje pristojnosti Komisija ni potrdila niti pri pregledu javnih naročil »Celovita prenova podatkovnega centra« in »Nakup specifične sistemske in informacijske opreme«, ki ju je v letu 2020 izvedel GSV in na katerih sta bila kot ponudnika izbrana Integralis, d. o. o. (pri obeh javnih naročilih), in NIL, d. o. o. (pri prvem sklopu drugega naročila). Je pa pri javnih naročilih zaznala določena korupcijska tveganja in sum kršitev iz pristojnosti Državne revizijske komisije (DKOM).

Komisija je zato DKOM podala predlog za uvedbo postopka o prekršku, GSV pa je izdala priporočilo, naj v primerih, ko zaradi zaupnosti dela razpisne dokumentacije te ne more v celoti objaviti na Portalu javnih naročil, omogoči alternativni način seznanitve z razpisno dokumentacijo. In to na način in v rokih, da bo v postopek lahko pritegnjenih čim več gospodarskih subjektov oziroma da bo zagotovljena konkurenca med ponudniki. Prav tako je GSV priporočila, naj upravljanje zaznanih korupcijskih tveganj preuči v okviru načrta integritete.

KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE

COMMENTS

Wordpress (0)