(VIDEO) Grozljivo – Poglejte koliko nasilja nad ženskami je v (ex-Yu) pesmih, ki jih je vsak od nas zapel vsaj enkrat v življenju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Grozljivo – Poglejte koliko nasilja nad ženskami je v (ex-Yu) pesmih, ki jih je vsak od nas zapel vsaj enkrat v življenju

(VIDEO) Grozljivo – Poglejte koliko nasilja nad ženskami je v (ex-Yu) pesmih, ki jih je vsak od nas zapel vsaj enkrat v življenju

Grozljivo je, kako izbor pesmi, ko jih poslušaš na enem mestu, kaže na normalizacijo nasilja na obeh straneh: ženske, ki želijo nasilje, in moški, ki ga ustvarjajo. Video je nastal kot izpitna naloga na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu.

 

 

Cilj je bil pregledati domače in regionalne (ex-Yu) pesmi, katerih besedila prevladujejo motivi ženskega ponižanja kot končnega dokaza ljubezni do partnerja ali moškega nasilja nad ženskami v družinsko-partnerskem kontekstu. Nasilje je lahko psihično, fizično ali spolno. V uporabljenih pesmih je relativiziran, romantiziran in pogosto promoviran. Zaporedje je razdeljeno na dva dela: žensko in moško perspektivo.

Šokiralo spoznanje, kaj obstaja in kaj se prodaja,  je presenetilo mnoge na družbenih omrežjih. Predvsem pa,  da obstaja publika in ženske, ki to pojejo.

Gre za podobno beograjsko  študijo,  kot  je Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodnozabavne glasbe avtorja kulturologa  Peter Stanković s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljan, ki je nedavno pritegnila izjemno pozornost javnosti.

Stankovič je v sinoči  v oddaji Intervju pojasnil besede “nočem reči, da je glasba sama po sebi avtokratska, fašistoidna, je pa s svojim preprostim enoznačnim unuformnim svetom zelo pripravna za take prisvojitev”, kar je sprožilo plaz obtožb na njegov račun in na račun Vala 202.

Peter Stanković: “V principu je moje sporočilo, da je sodobna  slovenska narodnozabavna glasba je končno čisto normalni glasbeni žanr, zelo priljubljen in v bistvu na noben, če govoriva zdaj nekako o širših političnih družbenih konotacijah problematičen, se pravi v njem poudarjam, podčrtujem ni nič fašističnega nič avtokratskega , karkoli, vendarle pa se bojim , da obstaja neka možnost ali pa v bistvu nevarnost, da bodo takšne, se pravi fašistične, avtokratske sile v družbi si poskusile to glasbo nekako prisvojit,” je v intervjuju pojasnil Stanković.

 

COMMENTS

Wordpress (0)