(VIDEO) Na politično sceno stopa novo predvolilno zavezništvo DeSUS in LIDE – prvaka obeh strank prav tako ne izključujeta morebitnega nadaljnjega povezovanja obeh strank – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na politično sceno stopa novo predvolilno zavezništvo DeSUS in LIDE – prvaka obeh strank prav tako ne izključujeta morebitnega nadaljnjega povezovanja obeh strank

(VIDEO) Na politično sceno stopa novo predvolilno zavezništvo DeSUS in LIDE –  prvaka obeh strank prav tako ne izključujeta morebitnega nadaljnjega povezovanja obeh strank

Organi DeSUS so danes sprejeli sklep o skupnem oblikovanju kandidatne liste s stranko LIDE Igorja Zorčiča, je po zasedanju organov sporočil prvak DeSUS Ljubo Jasnič. Namero o oblikovanju skupne kandidatne liste je danes potrdil tudi Zorčič, sicer pa prvaka obeh strank prav tako ne izključujeta morebitnega nadaljnjega povezovanja obeh strank.

Kot je po zasedanju izvršnega odbora (IO) in sveta stranke pojasnil Jasnič, bosta stranki tako v nadaljevanju sklenili sporazum o skupnem nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah ter uredili medsebojno razmerje za čas volilne kampanje in po njej, določili bosta tudi ime skupne kandidatne liste, ki ga sicer za zdaj še ne izdajajo.

Svet stranke DeSUS je danes tudi pooblastil vodstvo stranke, da izvede vse organizacijske postopke, potrebne za oblikovanje skupne kandidatne liste, je dejal Jasnič. Po njegovih besedah pa so člani organov stranke odločitev o skupni kandidatni listi sprejeli soglasno, brez glasu proti, kar da sam z odobravanjem pozdravlja, saj izhodišče za povezovanje temelji na skupni programskih točkah obeh strank.

Sicer pa ima DeSUS tudi že evidentirane svoje kandidate, po Jasničevih besedah imajo listo 70-odstotno zapolnjeno, “sive lise” stranke pa za zdaj ostajajo volilni okraji v Pomurju, Ljubljani in na obali. V nadaljevanju tako pričakujejo, da bodo tudi v LIDE k pogovorom o oblikovanju skupne liste pristopili s svojimi predlogi, nato pa bodo na skupni seji obeh vodstev določili kandidate, ki bodo kandidirali v posameznih volilnih enotah.

Pri tem bodo upoštevali, da bo v posameznem volilnem okraju imel prednost tisti kandidat, ki bo močnejši, sicer pa si Jasnič obeta enakomerno razporeditev kandidatov, pri kateri bi vsaka od strank prispevala po 44 kandidatov. A kot poudarja, pri tem ne bodo “zabetonirani, našli bomo rešitve, ki bodo stranko oziroma enotno listo pripeljale v parlament”.

Tako DeSUS kot LIDE namreč računata, da jima bo s povezovanjem uspel preboj v parlament, pri tem pa prvaka obeh strank tudi ne izključujeta možnosti nadaljnjega povezovanja oz. združevanja obeh strank. “Ne bom rekel ne, nadaljnji koraki lahko gredo tudi v to smer, še posebej, če bomo uspešni na volitvah,” ob tem dodaja Jasnič.

Jasnič in Zorčič tudi ne izključujeta nadaljnjega sodelovanja s katero izmed preostalih strank. Zorčič je dejal, da so se pogovarjali z vsemi, ki so javno izkazali interes po povezovanju.

“Naš dežnik je odprt, sprejmemo lahko tudi koga drugega,” pa je danes dejal Jasnič, ki sicer ne vidi možnosti za sodelovanje s “tistimi, ki danes vodijo državo”.

Ob vprašanje kakšen volilni rezultat pričakuje na volitvah, pa Zorčič ocenjuje, da je bolj smiselno stremeti k povezovanju kot določenemu volilnemu rezultatu. Dan po volitvah namreč po njegovih besedah nastopi politična realnost, takrat pa bo ključnega pomena, da bo zmagovalec sposoben oblikovati koalicijo, ki bo zdržala cel mandat.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)