(VIDEO) Odzivom strank na zahteve iniciative Glas ljudstva prisluhnil tudi Milan Kučan – Novinarska konferenca ob prevzemu odzivov strank na zahteve iniciative Glas ljudstva, ki bodo kandidirale na prihajajočih državnozborskih volitvah – TOPNEWS.si

(VIDEO) Odzivom strank na zahteve iniciative Glas ljudstva prisluhnil tudi Milan Kučan – Novinarska konferenca ob prevzemu odzivov strank na zahteve iniciative Glas ljudstva, ki bodo kandidirale na prihajajočih državnozborskih volitvah

(VIDEO) Odzivom strank na zahteve iniciative Glas ljudstva prisluhnil tudi Milan Kučan – Novinarska konferenca ob prevzemu odzivov strank na zahteve iniciative Glas ljudstva, ki bodo kandidirale na prihajajočih državnozborskih volitvah

Do 138 zahtev za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi, ki so jih oblikovali v pobudi Glas ljudstva, se je opredelilo deset strank.  Stranke, med njimi predvsem opozicijske in  zunajparlamentarne ki so se odzvale, se strinjajo z veliko večino zahtev pobude, ki pod svojim okriljem združuje več kot sto organizacij civilne družbe, so povedali na današnji predstavitvi.

Novinarske konference ob prevzemu odzivov na zahteve iniciative Glas ljudstva, posredovanih 19. januarja političnim strankam, ki bodo kandidirale na prihajajočih državnozborskih volitvah, se je udeležil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. Na inciativo Glas ljudstva so se  od parlamentarnih odzvale predvsem opozicijske stranke koalicije KUL,  DeSUS-a in stranke LIDE, prišla pa je tudi podpredsednico stranke Roberta Goloba – Gibanje Svoboda Urška Klakočar Zupančič. Do zahtev se sicer  v Gibanju Svoboda Roberta Goloba še niso opredelili.

https://twitter.com/tolemamo/status/1493219649688846336

Na pobudo civilne družbe se je odzvalo deset strank, med njimi šest parlamentarnih. Kot je na današnji predstavitvi na Trgu Republike v Ljubljani poudaril Jaša Jenull, predstavnik Protestne ljudske skupščine, ki se je oblikovala ob robu petkovih protestov, so stranke, ki so se odzvale, podprle kar 77 od skupno 138 zahtev, ki so jih oblikovali v pobudi Glas ljudstva.

“To je tudi za nas potrditev, da so bile zahteve smotrne in argumentirano predstavljene in pričakujemo, da se po volitvah na teh področjih začnejo dogajati spremembe,” je poudaril.

Od skupno 77 zahtev jih je dvanajst takšnih, ki so jih v Glasu ljudstva opredelili kot prednostne in bi jih bilo po oceni predlagateljev nujno uresničiti še v letošnjem letu, pritrdile pa so jim tudi stranke, ki so svoja stališča danes javno predstavile, in sicer parlamentarne LMŠ, SD, SAB in Levica ter zunajparlamentarne LDS, Vesna, Piratska stranka Slovenije in Dobra država.

Poleg tega, da se mora Slovenija zavezati k ciljem Pariškega podnebnega sporazuma so se v sodelujočih strankah strinjali, da je treba odpraviti vsa škodljiva določila in posledice protikoronske zakonodaje, nadalje zagotoviti takojšnje investicije v učinkovit in dostopen javni promet in neodvisnost programskega in nadzornega sveta RTV.

Vse stranke podpirajo tudi takojšnjo preiskavo zlorab na Telekomu Slovenije in sankcioniranje krivcev, zakonsko zaščito žvižgačev, zavezo glede opustitve rabe premoga do leta 2030, povečanje košarice zdravstvenega zavarovanja, nujne zakonske spremembe na področju okolja in narave. Stranke podpirajo tudi zahtevo, da se izobraževalni sistem loči od politike, Cerkve in zunanjih interesov, s takojšnjo odpravo finančnih ovir za tuje študente ter z zvišanjem pokojnin.

Med strankami, ki se niso odzvale na zahteve pobude Glas ljudstva, so parlamentarne SDS, NSi, Konkretno in SNS. V pobudi vseeno upajo, da se bodo stranke koalicije odzvale na njihove zahteve.

Pobuda Glas ljudstva sicer združuje več kot 1800 aktivnih posameznikov in več kot 100 organizacij civilne družbe, med drugim Greenpeace Slovenija, Transparency International Slovenija, Amnesty International Slovenija, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Sindikat novinarjev Slovenije, Slovenska filantropija, Sindikat Mladi plus, Inštitut 8. marec in Umanotera.

Glas ljudstva odgovori strank (1)

COMMENTS

Wordpress (0)