Na sceno se vrača Jože P. Damijan s programsko platformo “Demokratična alternativa za razvojni preboj” – Kdo vse je sodeloval pri pripravi programa in kakšne so ambicije njegovih avtorjev? – TOPNEWS.si

Na sceno se vrača Jože P. Damijan s programsko platformo “Demokratična alternativa za razvojni preboj” – Kdo vse je sodeloval pri pripravi programa in kakšne so ambicije njegovih avtorjev?

Na sceno se vrača Jože P. Damijan s programsko platformo “Demokratična alternativa za razvojni preboj” – Kdo vse je sodeloval pri pripravi programa in kakšne so ambicije njegovih avtorjev?

Skupina zbrana okoli ekonomista  Jožeta P. Damijana je objavila svoj program z naslovom Demokratična alternativa.  Kot so zapisali v sporočilu za javnost se želijo se povezati “s sorodnimi progresivnimi silami na politični sceni”.

J. P. Damijan naj bi se, po poročanju nekaterih medijev najprej pogovarjal z Robertom Golobom, ki je bil sicer v nekaterih medijih, poleg Gregorja Golobiča, omenjen med soavtorji programa,  sestal pa naj bi se tudi že s predstavniki Levice in SD. V Demokratični alternativi ne skrivajo, da bi bili pripravljeni sodelovati pri upravljanju države.

Damjanova napoved je sicer že prejšnji teden sprožila vrsto vprašanj – od tega, kdo je sodeloval pri pripravi programa, do tega, kakšne so ambicije njegovih avtorjev, ki so pri pripravi programa skupine Demokratična alternativa  sodeloval.

Zanimivo je, da se na spisku, ki ga je včeraj portal N1 med avtorji pojavljata tudi Gregor Golobič in Robert Golob, na današnjem spisku, ki so ga objavili mediji  pa Goloba ni več. Gregor Golobič pa je omenjen zgolj kot sodelujoči v tematskih razpravah.

Redakcijo gradiva so pripravili Drago Babič, Jože P. Damijan, Jasmina Držanič, Dušan Keber, Stojan Pelko, in Brigita Skela Savič.

V tematskih razpravah so sodelovali Bogdan Biščak, Metod Di Batista, Dejan Paravan, Gregor Golobič, Jana Kolar, Janez Kopač, Bine Kordež, Jadran Lenarčič, Brane Lučovnik, Boris Mihajl, Arjan Pregl, Jani Sever, Jožef Slana, Ana Stanič, Majda Širca, Boštjan Špetič, Stanko Štrajn, Andraž Tori, Boris Turk, Samuel Žbogar in Jurij Žurej.

Damijanova skupina, ki je spisala program, naj bi se o sodelovanju že pogovarjala z Levico in SD. Matej Tašner Vatovec je   na današnji tiskovni konferenci zelo zadržano komentiral pobudo Jožeta P. Damijana. Program ima, vsaj sodeč po ambiciozni platformi, očitno namen povezati politično alternativo pred parlamentarnimi volitvami.

Jože P. Damijan je z liberalnimi somišljeniki pripravil platformo za razvojni preboj, s katero bi programsko okrepiti in povezali Kul in Golobovo stranko. Lahko pa bi bil tudi program, ki ga bo posvojila  stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba in ga, kot skupno platformo za nastop na volitvah, ponudilo strankam KUL.

https://twitter.com/_TineB_/status/1492028443214684177

Po objavi informacije na portalu N1 pa so se že pojavili prvi komentarji. Tako je eden od insajderjev, ki se na Twitterju podpisuje pod Tine B zapisal:

“Golobičevo #ZaresOmrežje nima svojega telesa v obliki politične stranke pred letošnjimi volitvami in zdaj kot parazit išče primernega gostitelja, v katerega bi se naselil.”

Še bolj zanimivo je to, da so Golobičevi, kar sami očitno že odpisali LMŠ in SAB, Golobiča pa je Golob z Gibanjem Svoboda odpisal. Zdaj Golobičev krog dvori SD in Levici, da bi s tem omrežjem šli, ena ali druga od teh strank, v ta parazitski odnos.

In kaj lahko se zgodi, da tudi od teh dveh strank dobijo košarico. To bo konec neke ere. Konec vpliva Golobičevih omrežij. Gregorjevi peščeni gradovi porušeni do tal.

Golob pa … nikoli ni bil del Golobičevega omrežja, ampak spada v skupino poslovnega kluba YES (Young Executives of Slovenia) , ki se je 2007 politično zbral okrog Katarine Kresal in tiste njene verzije LDS. Tudi Jure Leben je bil takrat del te skupine. Potem je to združenje bolj ali manj združevalo lastnike IT in kripto start-up podjetij”.

Demokratična alternativa

Sporočilo za javnost ob objavi Programske platforme za razvojni preboj

Zakaj Demokratična alternativa?

V Demokratični alternativi želimo predvolilne diskusije in pričakovanja ponovno preusmeriti k vsebini – k eksistencialnim vprašanjem posameznic in posameznikov, k razvojnim izzivom skupnosti, države in našega planeta.

Kdo smo?

Demokratična alternativa združuje izkušene kompetentne strokovnjake in strokovnjakinje, med njimi številne nekdanje ministre in ministrice, direktorje podjetij, podjetnike in vodje raziskovalnih inštitucij ter vodilne strokovnjake in strokovnjakinje na posameznih področjih.

V kakšni družbi hočemo živeti?

Želimo živeti v normalni in razvojno perspektivni družbi, družbi blaginje in enakih možnosti in smo pripravljeni k temu aktivno prispevati – z znanji, kompetencami, izkušnjami, delom in političnim angažmajem.

Kako lahko prispevamo?

Ne želimo vsebinsko praznih lepotnih tekmovanj, ki državo vodijo v stagnacijo, njene državljane pa po streznitvi delajo še bolj nezadovoljne kot prej, ampak želimo:

· s konkretnimi rešitvami družbenih in razvojnih izzivov,

· z angažirano kritiko napačnih potez sedanjih oblasti

· in poznavanjem najboljših praks iz drugih evropskih držav

postavljati standarde odgovornega državljanskega angažmaja in učinkovitega upravljanja države.

Državljanski angažma kot pot za dosego skupnih ciljev

Kljub temu, da je naš primarni namen prispevati k obuditvi vsebinske diskusije v predvolilnem času o najboljših rešitvah za obstoječe socialne težave in razvojne izzive, pa smo se pripravljeni tudi angažirati kot odgovorni državljani in izkušeni strokovnjaki tako pri oblikovanju najboljših rešitev za državo in njene prebivalce kot tudi pri njihovem izvajanju in upravljanju države. Vendar zasedanje pozicij ni naš cilj, se pa zavedamo, da osebnost naredi pozicijo (in ne obratno) in da brez aktivnega osebnega angažmaja ni mogoče uresničiti razvojne vizije za Slovenijo.

Prevzem vodenja vlade po sedanji vladni koaliciji bo izjemno zahtevna naloga, ki bo zahtevala popolni angažma in nove, kompetentne ekipe na treh-štirih nivojih v vseh vladnih resorjih. Hkrati se poglabljajo novi izzivi, kot so podnebne spremembe, tehnološki preboj ter zelena in pravična preobrazba načina gospodarjenja z omejenimi viri. Potrebovali bomo velik bazen visoko usposobljenih strokovnjakov in strokovnjakinj, ki se bodo lahko učinkovito spopadle s temi izzivi.

Zato – ne zanimajo nas pozicije, pač pa izključno odgovorno in učinkovito upravljanje države, učinkovit odziv na podnebne, tehnološke in socialne izzive ter učinkovita izpeljava optimalnih rešitev za boljše življenje vseh prebivalcev Slovenije. Zgolj in samo za to smo se pripravljeni tudi osebno angažirati.

Komu je namenjena Platforma za razvojni preboj?

Demokratična alternativa objavlja Programsko platformo za razvojni preboj, ker se želi pri uresničevanju razvojnih rešitev povezati s sorodnimi progresivnimi silami na politični sceni. Pri tem ne izključujemo programskega in kadrovskega sodelovanja oziroma okrepitve obstoječih političnih strank na levi sredini. Odprti smo za pogovore in dogovore o sodelovanju, pri čemer pa se bomo odločili za sodelovanje s tisto opcijo, kjer bomo lahko naše razvojne ideje v največji meri tudi uresničili.

Celotna programska platforma je dostopna na spletnem naslovu https://www.demokraticna-alternativa.si

COMMENTS

Wordpress (0)