Pahor bo danes razpisal parlamentarne volitve – Tokratne volitve bodo prve redne po letu 2008 – TOPNEWS.si

Pahor bo danes razpisal parlamentarne volitve – Tokratne volitve bodo prve redne po letu 2008

Pahor bo danes razpisal parlamentarne volitve – Tokratne volitve bodo prve redne po letu 2008

Ljubljana, 9. februarja – Predsednik republike Borut Pahor bo danes podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev. Kot je napovedal, bodo te potekale 24. aprila, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 14. februarja. Pahor bo ob tej priložnosti tudi nagovoril državljane.

 

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, kar je prvi možni datum rednih volitev, se je Pahor odločil v začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Ob nekaterih pomislekih spričo epidemioloških razmer so se strinjali, da je omenjeni datum najboljša izbira.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je sicer  zaradi trenutnih skrb vzbujajočih epidemioloških razmer v državi na predsednika Boruta Pahorja naslovil pobudo za določitev državnozborskih volitev v juniju. Predsednik države predloga ni sprejel, saj  je sicer že pred časom napovedal, da bo volitve razpisal na prvi mogoči datum, 24. aprila 2022.

Epidemiološke razmere bodo sicer krojile izvedbo letošnjih volitev, še vedno pa niso znana vsa pravila, ki bodo veljala za volivce, ki se bodo tik pred volitvami znašli v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Ko bo Pahor podpisal odlok o razpisu volitev, bodo 14. februarja začeli teči roki za volilna opravila. Tedaj bodo volivci s podpisi podpore že imeli priložnost izraziti podporo posameznim listam kandidatov, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur. Vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, jih morajo vložiti do 24. marca, ko bo stekla tudi uradna volilna kampanja.

Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi stotih volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Letošnje državnozborske volitve bodo devete v zgodovini samostojne države. Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na zadnje troje volitev – leta 2011, 2014 in 2018 – pa so se volivci odpravili predčasno. Tokratne volitve so torej prve redne po letu 2008.

 

COMMENTS

Wordpress (0)