(VIDEO) Opozicija raztrgala zunanjepolitično strategijo države – Izjave opozicijskih poslancev o aktualnih temah – TOPNEWS.si

(VIDEO) Opozicija raztrgala zunanjepolitično strategijo države – Izjave opozicijskih poslancev o aktualnih temah

(VIDEO) Opozicija raztrgala zunanjepolitično strategijo države – Izjave opozicijskih poslancev o aktualnih temah

Zunanjepolitični odbor državnega zbora (OZP) se je danes seznanil s posodobljeno strategijo slovenske zunanje politike. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je ob predstavitvi dejal, da je strategija največ sprememb doživela v opisu mednarodnega okolja. Člani OZP iz vrst opozicije spremembam niso bili naklonjeni.

Državni sekretar Dovžan je v krajši predstavitvi prenovljene strategije dejal, da je bila poleg sprememb opisa mednarodnega okolja, dodatna pozornost usmerjena “nedržavnim deležnikom, prizadevanjem za svoboden in odprti internet, kibernetski varnosti in hibridnim grožnjam, sklepanjem mednarodnih, trgovinskih sporazumov, podnebnim spremembam ter zelenemu in digitalnemu prehodu”. Krepi se tudi poudarek na vlogi Evropske unije kot osrednjega, političnega, gospodarskega, pravnega in vrednostnega okolja za slovensko državo, je pojasnil.

Dokument po njegovih besedah tudi upošteva razmere po brexitu, opredeljuje nadaljnjo zavezanost politiki širitvi EU in opredeljuje smernice sodelovanja z Rusijo v spremenjeni razmerah. Kot je še dejal, bo prenovljena zunanjepolitična strategija koristen priročnik ne samo za delovanje MZZ in slovenske diplomacije, ampak tudi drugih ministrstev in za poslance. “Smiselno je, da ta dokument dobi podporo in da bo s pridom služil za potrebe vseh nas,” je še dejal Dovžan.

Državni sekretar je ob tem še dejal, da ne gre za nov dokument in da še vedno ostaja v veljavi deklaracija o zunanji politiki Slovenije iz leta 2015, za katero na MZZ ocenjujejo, da zaenkrat ni potrebna sprememb. Po njegovih besedah zunanjepolitični koncept ostaja enak in ustrezen, so pa bili zaradi sprememb v mednarodnem okolju potrebni “določeni nekoliko drugačni poudarki”, ki so zajeti v prenovljeni zunanjepolitični strategiji.

Na seji OZP je državni sekretar na MZZ tudi napovedal odprtje slovenskega veleposlaništva v Podsaharski Afriki in Aziji ter ponovno odprtje tistih veleposlaništev, ki so bila zaradi finančnih razlogov zaprta, vendar ostalih podrobnosti ni navedel. Napovedal je tudi obisk zunanjega ministra v Indiji, vendar točnega datuma ni navedel.

Med krajšo razpravo o spremenjeni zunanjepolitični strategiji Slovenije so bili člani OZP iz vrst opozicije kritični do nekaterih predvidenih sprememb, zlasti tega, da v besedilu ni več opredeljeno, da je Slovenija del jedrne EU. Opozorili so tudi na pomanjkanje širše razprave o ključnih ciljih slovenske zunanje politike.

Branislav Rajić (SAB) je izpostavil pomen opredelitve mesta Slovenije v jedru EU ter načela vladavine prava. Dejal je, da stranka SAB prenovljene strategije v sedanji obliki ne podpira, je pa pripravljena prispevati sugestije.

Tudi Nik Prebil iz LMŠ je opozoril na vprašanje vladavine prava in menil, da bi Slovenija morala v mednarodnem prostoru delovati bolj premišljeno in imeti ciljno usmerjeno zunanjo politiko ob pomoči okrepljene tako gospodarske, kulturne in znanstvene diplomacije. Tudi njegova strankarska kolegica Lidija Divjak Mirnik je menila, da “ni dobro, da se Slovenija odmika od jedrnih držav EU”.

Matjaž Nemec (SD) je izpostavil, da je posodobljena strategija “dopolnilo” k deklaraciji o zunanji politiki Slovenije, ki je bila leta 2015 sprejeta z dvotretjinsko večino, pri sami prenovi zunanjepolitične strategije pa opozicijske stranke vanjo niso bile vključene. Menil je, da je prenovljena strategija predolga, premalo ambiciozna in ima “preveč ideologije s pridihom (vladajoče) stranke SDS”.

V imenu vladajoče koalicije se je oglasil samo Jožef Horvat (NSi), ki je menil, da je vlada poslance temeljito seznanila s prenovljeno strategijo ter da gre za vladni dokument, ki ga sprejema vlada, poslanci sami pa imajo nosilno vlogo pri oblikovanju stališč do vseh zunanjepolitičnih vprašanj. Pozdravil je spremembe v strategiji in ocenil, da prenovljena strategija ostaja znotraj temeljnega, vrednostnega, političnega in varnostnega okvirja, kar je članstvo Slovenije v EU in Natu.

Domišljeno je po njegovih besedah tudi, da je vlada sprejela spremembe strateškega dokumenta o zunanji politiki ob koncu slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se je izteklo z lanskim letom. Ob tem se je zavzel, da bi OZP ali DZ še pred koncem mandata opravila temeljito analizo, kaj je Slovenija “dobrega naredila v času predsedovanja EU”.

Po obravnavi prenovljene strategije je odbor zaradi začetka izredne plenarne seje DZ obravnavo drugih točk dnevnega reda prekinil. Seja OZP se bo nadaljevala predvidoma danes zvečer ali v četrtek.

Poslanec SD Matjaž Nemec je po današnji seji odbora DZ za zunanjo politiko v preddverju velike dvorane DZ dal izjavo za medije:

COMMENTS

Wordpress (0)