Počivalšek zanikal informacije, da vlada “madžarskim tajkunom Viktorja Orbana” prodaja delež v Savi Turizmu – TOPNEWS.si

Počivalšek zanikal informacije, da vlada “madžarskim tajkunom Viktorja Orbana” prodaja delež v Savi Turizmu

Počivalšek zanikal informacije, da vlada “madžarskim tajkunom Viktorja Orbana” prodaja delež v Savi Turizmu

Postopek prodaje deleža v Savi ne poteka, iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) sporočajo po včerajšnji novici, da sklad York svoj 43-odstotni delež v naši največji hotelirski skupini Sava prodaja madžarskemu skladu Diofa Asset Management. Dodatno so se pojavila namigovanja, da bi lahko tudi država prodala svoj 47-odstotni delež in s tem Madžarom omogočila prevzem največjega hotelirja, kar pa SDH “odločno” zanika.

Govorice o prodaji državnega deleža v Savi  so postale glasne po tem , ko se  je razvedelo, da se Investicijski sklad Diofa Asset Management v lasti enega najbogatejših Madžarov Danijela Jelinka, ki je blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, s skladom York dogovarja za nakup 43-odstotnega deleža v družbi Sava.

Večino premoženja podjetja predstavlja naložba v Savo Turizem, ki ima v lasti okoli tri tisoč hotelskih sob na  strateških  lokacijah po vseh Sloveniji od Obale, Bleda, Ptuja pa do Radencev in Moravskih Toplic.

“Če bi prodajali državni delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delali škodo slovenskemu turizmu. Od prvega dne je moje stališče jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. S tem bomo maksimizirali pogajalska izhodiša. Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?

Naj bom jasen: York ni državni, je zasebni sklad.

Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah. So se pa pogledi državnih lastnikov in sklada York v preteklosti bistveno razlikovali.
Če prav razumem, zdaj pritiskate, da bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj? Še nekaj mesecev nazaj pa smo dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti?

Del takih špekulacij ne želim biti!

SDH je pripravil LNU 2022 in Vlada RS ga je nekaj dni nazaj potrdila. Aktivnosti za leto 2022 so potrjene in upravljalec slovenskega premoženja ima nalogo, da temu tudi sledi,” se je na Facebooku danes odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Počivalšek, vsaj sodeč po zapisu na Facebooku ne odstopa od namere po ustanovitvi turističnega holdinga. Poteza Yorka seje dodaten dvom o resnosti namere države, da odkupi delež Yorka in hotelirje združi v turistični holding, ki bi ga potem sčasoma privatizirali.

Po besedah poslanke Meire Hot, ki je danes v Portorožu imela na temo podaje deleža v Savi Turizmu  posebno tiskovno konferenco  pa Socialni demokrati pričakujejo, da bo država zaščitila strateške lokacije za razvoj slovenskega turizma, zato naj v sodelovanju z državnimi skladi (SDH, DUTB, KAD, Modra) uveljavi predkupno pravico. Sporočilo objavljamo spodaj  v integralu.

SPOROČILO ZA JAVNOST

Portorož, 20. januar 2022

Spoštovane, spoštovani.

Posredujemo vam sporočilo za javnost Socialnih demokratov v zvezi s prodajo deleža družbe Sava d.d.

Ali Janša odplačuje dolgove Madžarom s slovenskimi turističnimi biseri? SD za zaščito turističnih lokacij z uveljavitvijo predkupne pravice države.

»Pravljica o gospodarski učinkovitosti te vlade se sesuva kot hišica iz kart. Ta vlada v dveh letih ni bila sposobna izpeljati ideje o slovenskem turističnem holdingu. To je kapitulacija predsednika vlade Janše in ministra za gospodarstvo Počivalška, ki sta čez noč spremenila ključno strategijo razvoja turizma v Sloveniji,« je dejala poslanka SD Meira Hot v odzivu na poročanje medijev, da naj bi sklad v lasti enega najbogatejših Madžarov iz krogov blizu premierja Orbana kupoval 43-odstotni delež družbe Sava d.d, ki je prek podjetja Sava Turizem lastnica hotelov na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah.

»Mi se sprašujemo, če ne gre tukaj za vračilo dolga Janše Orbanu. Vprašanje je, za koga dela predsednik vlade: za Slovenijo ali za Orbanove tajkune,« je bila ostra poslanka.

Opozorila je, da ne gre le za prodajo podjetij, temveč celotne panoge ne-strateškemu kupcu: »Govorimo o petih ključnih turističnih destinacijah v Sloveniji. Čez 2000 sob imajo ti hoteli v lasti. Turistična destinacija pomeni tudi delovna mesta, dobavne verige,« je opozorila Meira Hot in navedla prodajo Term Lendava kot primer škodljive madžarske investicije v slovenski turizem: »Obljubljali so veliko, da bodo obnovili hotele, ohranili delovna mesta. Dejansko so vse odpustili, obnova hotela pa zdaj stoji.«

Po besedah Meire Hot Socialni demokrati pričakujejo, da bo država zaščitila strateške lokacije za razvoj slovenskega turizma, zato naj v sodelovanju z državnimi skladi (SDH, DUTB, KAD, Modra) uveljavi predkupno pravico.

Prijazen pozdrav,

Služba SD za odnose z javnostmi

COMMENTS

Wordpress (0)