(VIDEO) Politico: “Slovenija bo okrepila trgovinske vezi s Tajvanom in se prepirala s Kitajsko”- Janševa napoved o izmenjavi predstavništev s Tajvanom odmeva tudi v Bruslju – Se bo Kitajska odzvala kot v primeru Litve? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Politico: “Slovenija bo okrepila trgovinske vezi s Tajvanom in se prepirala s Kitajsko”- Janševa napoved o izmenjavi predstavništev s Tajvanom odmeva tudi v Bruslju – Se bo Kitajska odzvala kot v primeru Litve?

(VIDEO) Politico: “Slovenija bo okrepila trgovinske vezi s Tajvanom in se prepirala s Kitajsko”- Janševa napoved o izmenjavi predstavništev s Tajvanom odmeva tudi v Bruslju – Se bo Kitajska odzvala kot v primeru Litve?

Vplivni tednik Politico, ki izhaja že 25 let in ki  je na bruseljsko medijsko prizorišče stopil 2015, ko je ameriški Politico kupil enega najvplivnejših evropskih medijev, tednik European Voice, tokrat pozornost ponovno namenil Sloveniji in predsedniku vlade Janezu Janši.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1483797779524820993

Politico  v članku “Slovenija bo okrepila trgovinske vezi s Tajvanom in se prepirala s Kitajsko” ugotavlja, “da je Slovenija postala zadnja majhna evropska država, ki se je nad Tajvanom lotila velikanske Kitajske z načrti za krepitev trgovinskih vezi s samovladajočim otokom. Premier Janez Janša pravi, da “smešen” odgovor Pekinga Litvi ne bo odvrnil njegove lastne države.

Tajvansko zunanje ministrstvo je v torek potrdilo načrte z balkanskimi narodi za vzpostavitev trgovinskih uradov na ozemlju drug drugega, ki jih je v ponedeljek napovedal slovenski premier Janez Janša – poteza, ki grozi, da bo še dodatno podžigala napetosti med EU in Pekingom zaradi segrevanja diplomatskih odnosov Litve. s Tajpejem, kar je Kitajsko spodbudilo k uvedbi strogega trgovinskega  embarga .

Janša je Tajvan omenjal kot “demokratično državo” za indijsko javno radiotelevizijo Doordarshan , da Slovenija in Tajvan ” delata na vzpostavitvi (izmenjave) predstavnikov. Seveda to ne bi bila raven veleposlaništev. To bi bilo na isti ravni, ki jo imajo številne države članice EU s Tajvanom,”še piše Politico.

“Pravzaprav delamo na izmenjavi predstavništev, seveda to ne bo na ravni veleposlaništev. To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU. In odkrito povedano, mislim, da bi, če bi imeli v preteklih letih močnejše koalicije, takšna trgovinska predstavništva ustanovili že v preteklosti, ker je to vprašanje skupne koristi,” je  Janše  povedal za indijsko televizijo Doordarshan, kar je povzročilo pravi vihar ne samo v tujini ampak tudi doma.

Janša je tudi dejal, da bo Slovenija podprla Tajvance, če želijo živeti neodvisno od Kitajske. A hkrati je poudaril, da bi Slovenija podprla tudi njihovo morebitno odločitev o priključitvi h Kitajski. »Če bi se tajvanski narod hotel priključiti Kitajski, če bi bila to njegova svobodna volja brez pritiskov, brez vojaškega posredovanja in brez izsiljevanja in strateških pasti, kot se to trenutno dogaja s Hongkongom, bi mi to podprli. Če pa si želi tajvanski narod živeti neodvisno, smo tukaj, da podpremo tudi takšen položaj. Menim, da je to ključno vprašanje.«

Janša je, da ima Slovenija s Tajvanom “normalne odnose”, lani pa je tudi govoril s tajvanskim ministrom za zdravje, s katerim si je izmenjal izkušnje v boju z epidemijo koronavirusa. Janša meni, da je škoda, ker Kitajska nasprotuje včlanitvi Tajvana v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Izrazil je mnenje, da “bi tudi Kitajski koristilo, če bi bila sosednja država članica takšne organizacije”, saj da virus “ne pozna meja”.  Opozoril je tudi na začetno ravnanje Pekinga s pandemijo koronavirusa. “Zagotovo vemo, da Kitajska na začetku ni ravnala v dobri veri. Nismo bili obveščeni, kaj se v resnici dogaja,” je dejal Janša. “Mislim, da moramo o teh vprašanjih razpravljati in kitajske oblasti prevzeti odgovornost.”

Kitajsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek  kritiziralo slovenskega premiera Janeza Janšo, ker je ob intervjuju  v pismu voditelje članic Evropske unije pozval, naj podprejo Litvo in nastopijo proti kitajskim pritiskom. Kitajska je Slovenijo in EU pozvala k objektivnosti pri obravnavanju vprašanj, povezanih s Tajvanom.

»Kitajska poziva Slovenijo in EU, naj imata pravilno in objektivno stališče do vprašanj, povezanih s Tajvanom, in naj te teme ne uporabljata za ustvarjanje novih težav v odnosih med Kitajsko in EU,« je novinarjem povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Odločitev Kitajske, da iz Litve zaradi spora o Tajvanu umakne svojega veleposlanika, je Janša v pismu, ki ga je objavil portal Politico, označil za nesprejemljivo. Napovedal je še, da bo odločitev prizadela vezi med EU in Kitajsko.

Kot poroča Politico  je Janša odziv Pekinga na odnose Litve s Tajvanom kritiziral kot “strašljiv” in “smešen”. Avgusta lani je Vilna odobrila zahtevo Tajvana za ustanovitev “tajvanskega” predstavništva v državi, vendar je uporaba tega imena užalila Peking, ki ima raje “Taipei”.

“Iskreno povedano, velika večina držav članic EU ima nekakšna predstavništva pri Tajvanu. In Litva ni [izjema],” je dejal Janša. “V poimenovanju je nekaj rahlih razlik, vendar to ni pomembno. Mislim, da je Kitajska protestirala vsakič, ko so nekatere evropske države ustanovile takšne urade, vendar nikoli niso šle tako daleč, kot so v tem primeru, in to je grozljivo, grozljivo. poskuša izolirati države, majhno državo, ki se je pred 30 leti tudi borila za svojo neodvisnost.”

Dodal je, da nenehne grožnje Kitajske Vilni – vključno z njeno de facto prepovedjo večine trgovine od tam, pa tudi pritiski na druga podjetja EU, ki poslujejo z Litvo – Slovenije ne bodo odvrnile od njenih načrtov.

“Formalno Evropska unija podpira Litvo. Kakršen koli … pritisk na Litvo in nekatere druge države v Evropi kitajski vladi ne bo koristil,” je dejal Janša. “Dobri odnosi, dobri trgovinski odnosi so v skupnem interesu. Če ena stran poskuša škodovati (tem) odnosom, bi morda lahko imeli kratkoročno korist, dolgoročno pa so vsi poraženci,” piše Politico.

COMMENTS

Wordpress (0)