(VIDEO) “Rabite “velikega moža” desnica ga ima, levica pa ga (po Drnovšku) nima in to je težava”- Vesna Vuk Godina o tem, da so Janez Janša in na desni “vzeli lekcijo”. Če na levi sredini ne bodo razumeli zgodovinskega trenutka in podprli Roberta Goloba bo Janez Janša ponovil mandat – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Rabite “velikega moža” desnica ga ima, levica pa ga (po Drnovšku) nima in to je težava”- Vesna Vuk Godina o tem, da so Janez Janša in na desni “vzeli lekcijo”. Če na levi sredini ne bodo razumeli zgodovinskega trenutka in podprli Roberta Goloba bo Janez Janša ponovil mandat

(VIDEO) “Rabite “velikega moža” desnica ga ima, levica pa ga (po Drnovšku) nima in to je težava”- Vesna Vuk Godina o tem, da so Janez Janša in na desni “vzeli lekcijo”.  Če na levi sredini ne bodo razumeli zgodovinskega trenutka in podprli Roberta Goloba bo Janez Janša ponovil mandat

Antropologinja Vesna Vuk Godina, ki je na četrtkovi javni tribuni  gibanja Bodi sprememba v Mariboru večkrat dejala, da bo Robert Golob po njeni oceni naslednji predsednik vlade je je po končani javni tribuni v daljšem intervjuju za Topnews.si in Top TV dejala tudi, da upa, da bodo stranke na levem polu političnega prostora razumele zgodovinski trenutek, ko se je pojavil nekdo (Golob), ki lahko dolgoročno konsolidira levo politično telo. “Desnica ima svojega velikega moža, levica ga po Janezu Drnovšku nima, zato upam, da bodo stranke, kot sta SD in Levica, razumele, da je tokrat njihovo mesto drugo,” je še dejala Vuk Godina.

Na vprašanje kako ocenjuje dogajanje v političnem prostoru in konstelacijo političnih sil pred volitvami je Vesna Vuk Godina dejala:

“Zdi se mi, da je tako imenovani levi del volilnega telesa ugotovil, da se je treba povezovati. Zgleda, da so, kar veliki deli tega dela političnih strank pripravljeni na povezovanje. Verjetno je ta lekcija, ki so jo imeli v zadnjem letu in pol, vendarle nekaj zalegla. Upam. Mislim pa, da smo sedaj dobili tudi nekoga, ki je zmožen to telo povezati in to pač je gospod Golob. Tako, da jaz mislim, da se zna zgoditi, da bodo pač volitve sedaj, oziroma priprave na volitve, potekale kot konsolidacija tega levega dela volilnega telesa. In sedaj imajo pač, to kar mi v Sloveniji imamo za levi del volilnega telesa, tudi v resnici možnost da volitve dobi.
Je pa seveda to pač povezano s tem, koliko bodo sedaj že etablirani bi rekli akterji slovenske levice, oziroma levega sredine, pripravljeni stopit na nek način za en korak nazaj. Ker sedaj je zelo razvidno, da imamo pač tukaj imamo opravka z neko osebo, ki ima pač ta talent, da bi povezala…”

Managerski?

“Ja, ja managerski bi rekla, (to iščejo Slovenci op av.), Tako je,  to iščejo, pa tudi neke izkušnje morate imeti v zvezi s tem. To vedno poudarjam, tudi neki manager mlad, ki recimo nima teh izkušenj, verjetno to težko naredi. Je pa seveda zdaj vprašanje koliko bodo te druge stranke, to se pravi SD, Levica in ostale pač razumele, da je sedaj zgodovinski trenutek, kjer je njihovo mesto drugo mesto. Se pravi in da bi pač to razumele, da gre za neko zgodovinsko situacijo, kjer je treba dolgoročno konsolidirat levo volilno telo, ki ga sedaj etablirane leve stranke ne morejo, pač iz razlogov o katerih sedaj nimava časa govoriti, da torej imajo neko osebo na razpolago, ki bi to lahko naredila. Upam, da bodo pač pravilno presodili, da je to tudi v njihovem interesu”.

Gre torej  za zgodovinska priložnost?

“Tako ja, pa tudi v njihovem interesu je. Jaz mislim realno gledano in realistično mislim, da vsaka leva ali levosredinska stranka v Sloveniji sedaj, po tem enem letu in pol teh životarjenj, teh vlaganj interpelacij, ki nikamor ne pripeljejo in tako naprej mislim, da so spoznali, da ta igra v nekem političnem peskovniku ne bo dala dobrih rezultatov. Tudi za njih ne. Mislim, da sedaj razumejo to”.

Kako pa vidite zadevo v tehničnem smislu. Gospod Goloba, danes še ni razkril vseh kart ali bo ustanovil svojo stranko in kdaj.

“Seveda, saj to je logično ja”.

Včeraj je predsednik parlamenta Igor Zorčič ustanovil svojo stranko LIDE in pustil prazen prostor v predsedstvu stranke

“O tem ne bi sedaj niti jaz poskušala špekulirat. V vsakem primeru vemo, da gospod Golob ne mogel iti na volitve. Tako ali drugače bo pač neka stranka tu morala biti. Če smem moje osebno mnenje reči včeraj ustanovljena strank (LIDE) ni tisti, kar bi Gospod Golob rabil…”

Ampak tu se računa, da naj bi še DeSUS prišel zraven… in da naj bi se naredila neka koalicija?

“Računa se na neko širšo koalicijo. Ampak mislim, da ta koalicija ne bo mogla delovati brez SD-ja, brez Levice. Se pravi treba se bo dogovoriti tudi širše. Zdaj jaz ima tudi pač, v skladno z tradicionalno slovensko politično kulturo, tu so težave, ker Slovenci, na vem koliko so sedaj vse te stranke, ti voditelji levih strank pripravljeni stopit skupaj in podpret eno stranko nekoga, ki je že vodil parlament in o katerem imajo oni deljeno mnenje. Mislim, da bi to bilo dosti lažje, če bi to bila oseba do katere še nimajo nekih posebnih averzij.
Bomo videli, ampak jaz pač sedaj ocenjujem, da je to v resnici po Drnovšku dobro ne, zdelo se je da Jankovič ima to šanso pa jo seveda zaigral, ampak to je sedaj v resnici ena taka šansa za konsolidiranje levega dela, no sedaj pač tega, kar mi govorimo, da je levica v Sloveniji, volilnega telesa, da bi dejansko mislim potem tudi bodoči parlament odražal dejansko sestavo rekla bi moč samih volivcev, ker je večina volilnega telesa v tem slovenskem smislu leva. Hkrati pa dejansko na nek način ta levica, ki je v parlamentu nima pravzaprav nobene operativne možnosti, da kaj naredi, ker je v resnici stvar vodena napačno”.

Desnica pa tudi računa, Janša pa tudi računa na to, da bo dejansko s Pivčevo – Naša Dežela in Povežimo Slovenijo sestavil naslednjo vlado.

“Oni to razumejo, oni to razumejo, desnica to razume, saj Janša to ponavlja praktično že kar lep čas. On ustanovi pred vsakimi volitvami svoje satelitske stranke in potem ga podprejo, potem jim razdeli nekatere privilegije, potem nekatere v resnici s svojo politiko tudi uniči in to se v resnici ponavlja. Tako, da v resnici, Janša na nek način, je to lekcijo vzel, Zdi se mi, da je ta levi del političnega centra ni vzel”.

Po Drnovšku?

“Ja ja, po Drnovšku je ni vzel. Tako, da mislim, da sedaj konkurira z idejami in programi in tako naprej. To je super, ampak to na volitvah pravzaprav nima nobene teže…”

Iščejo človeka, ki bi lahko vodil, oziroma očeta, če se izrazim v vašem, v antropološkem jeziku

“Tako je veste kaj, to je sistem, ki ga v antropologiji kategoriziramo kot “big man” politični sistem. To pomeni politični sistem “velikega moža”. Rabite “velikega moža desnica ga ima, levica ga (po Drnovšku) nima, in to je težava. Sedaj se zdi kot, da ga ima) v Robertu Golobu) in sedaj je pa seveda od etabliranih političnih strank odvisno ali bodo razumele, da je tudi, ne samo v njihovem osebnem strankarskem interesu, ampak v resnici v interesu levega dela slovenskih državljanov, levega dela volilnega telesa in s tem resnici celotne slovenske družbe in slovenske države slovenske države, da se povežejo. Zdaj se seveda, če se to ne bo zgodilo bo pač ponovitev tega, kar že imamo, če pa se bo to zgodilo, potem pa seveda mislim, da se nam odpira neka, bi rekla, perspektiva, neke nova era podobne tisti Drnovškovi.

In zdaj, ko smo po okrogli mizi razpravljali da ene volitve še preživiš druge ne. Jaz sem rekla da je to seveda odvisno pač od logistične sposobnosti, ko si na položaju Ker sedaj ne moremo reči, da je Drnovšek delal vse narobe, ne moremo reči, da je delal vse prav. Ne morem reči, da sem bila kakšna velika podpornica njegova, ker mi je šel zelo na živce s temi svojimi kompromisi, pa konsenzi. Ampak to je pač tisto, kar v slovenskem volilnem telesu deluje. Hkrati pa mora biti to povezano z nekimi praktičnimi vsakodnevno vidnimi izboljšavami v vsakodnevnem življenju. In to za vse, ker sedaj desnica to dela za svoje in to je v resnici tisto, kar dela napačno. Sicer se sedaj skuša korigirat, sedaj oni poskušajo vsem dvignit minimalne plače, vsem dvignit penzije in to se prav ne glede na politično barvo. Ampak mislim, da takšne izkušnje praktične do sedaj so pač takšne, kakršne so.”

To ni bilo nagrajeno pri volivcih

“Seveda ne, hočem reči te izkušnje so pač slabe in sedaj ljudje tega ne pozabijo, tega ne pozabijo. Ljudje mislim Slovenci imajo zelo dolg spomin, ko gre za osebne zamere pa za osebne škode, ki jim jih je nekdo naredil. Tako , da tu je pač treba bit previden. Jaz mislim, da se je odprla neka niša, ki je mogoče še nekaj mesecev nazaj jaz nisem videla, ampak mislim, da sedaj jo pa vidim. Saj pravim, je pa to sedaj od politične modrosti in politične zrelosti ostalih akterjev na tako imenovani slovenski levici odvisno. kaj se bo zgodilo”.

Tu bo imel še marsikdo probleme recimo gospod Marjan Šarec …?

“Ja seveda, po mojem bo imel še marsikdo probleme. Ampak hočem reči tukaj gre sedaj za to, da topiš nazaj. zato sem jaz rekla, da mogoče je SD edina stranka (ki to razume op. av)Ja , ja prvič imajo zelo dolgo kilometrino, oni so se že naučili, da je treba biti včasih drugi, da na dolgi rok preživiš ali se celo okrepiš. Plus tega pa se mi zdi, da pač Fajonova, kot tip vodje ni tak tip, ki bi hotela za vsako ceno biti prva na škodo stranke,(da bi hotela na vsak način mandatarstvo op. av.).Tako , da pač mislim, da je tu sedaj ta možnost odprta in saj če gledamo sedaj te raziskave javnega mnenja, koga bi podprli za mandatarja vidimo, da je prvi Golob, drugi je pač seveda naš kolega Janša, in potem je takoj Fajonova. Tako, da se že vidi , če se samo to dvoje združi, pri čemer že Golob na veliko presega Janšo. Tako, da jaz mislim, da imamo mi nek problem v slovenski politiki, da dejansko sestava parlamenta in pač razdelitev formalne politične moči ne sledi temu kakšno je volilno telo”.

Kakšno je razpoloženje v volilnem telesu?

“Tako ja mislim kako je sestavljeno to volilno telo. jaz pravim velik del slovenskega volilnega telesa je levih, ne levih v smislu marksistov, ampak zagovarjajo lev vrednote. To je preživetje, egalitarnost, redistribucija in to so leve vrednote. In sedaj v resnici pač ne najdejo, ta sestava volilnega telesa dejansko ne odraža tega v parlamentu”.

In to je dejansko vir teh nesporazumov, konfliktov?
“Tako je in tudi problem je v tem , da pač en del tega levo orientiranega volilnega telesa sploh ne gre volit teh strank, ki so sedaj etablirane. To je pa okoli 20 do 25 odstotkov volivcev, se pravi ti ljudje hočejo nekoga novega. Zdaj bomo pač videli koliko so te leve politične stranke politično modre. politika ni v resnici realizacija samo tvojega interesa ampak je realizacija dobrobiti skupnosti. In sedaj bomo videli koliko so te stranke v praksi o tudi sposobne narediti, ne samo, da pač nekaj govoriš”.

Na družbenih omrežjih so se že pojavili prvi komentarji na intervju Vesne Vuk Godina ta Topnews.si in Top TV.

Kljub kritikam pa se zdi, da je razmišljanje Vesne Vuk Godina na nek način v intervju za Odmeve po končanem vrhu koalicije na Brdu potrdil predsednik vlade Janez Janša. “Če govorimo o levem polu, se mi zdi, da je tam neko razsulo, izguba kompasa, izguba vsebine, identitete in v takih primerih se vedno pojavi iskanje novega, nekega mesije, nekega rešitelja. Ne govori se o programih, ampak o nekomu, ki bo prišel in rešil katastrofo,” so na Twitter računu vlade povzeli besede predsednika vlade Janeza Janše.

https://twitter.com/vladaRS/status/1482099441096179720

Janez Janša je v pogovoru za Odmeve povedal, da se nagiba k opciji, da bi dohodninski zakon dali na referendum, kot je predlagala stranka Levica, in naj ljudje sami povedo, ali želijo višje plače. Izvedli bi ga lahko sočasno z volitvami.

https://twitter.com/vladaRS/status/1482096857899843589

S predsednikom vlade Janezom Janšo se je v Odmevih pogovarjala voditeljica Rosvita Pesek. Zdi se, da je na polu levo od sredine neko neverjetno vrenje novih političnih sil – od Z.Deja, LIDE-ja, nastaja Vesna itd. Robert Golob se še odloča, ali bo šel v novo stranko. Kako komentirate to vrenje na levem polu?

Če govorimo pogojno o levem polu, potem se mi zdi, da je tam neko razsulo, izguba kompasa, izguba vsebine, identitete, če hočete. In v takih primerih se seveda vedno pojavi iskanje nekoga novega, nekega mesije, nekega rešitelja. Ne govori se o programih, ampak samo o nekom, ki bo prišel in bo rešil katastrofo…

In ki zagotavlja, da ne bo šel v koalicijo z vami.
Glejte, mi se s tem ne ukvarjamo. Eden od poslancev je danes tukaj dejal, da vidi, da je vzdušje na današnjem sestanku boljše, kot je bilo na začetku, ko smo delali to koalicijo, pa smo šli čez težek mandat. In prav vsi, ki smo bili danes tukaj, smo izražali voljo in željo po sodelovanju tudi v prihodnjem mandatu. In k temu sodelovanju vabimo tudi vse preostale, ki se bodo uvrstili v naslednji parlament.

Ampak ali to pomeni, gospod Janša, da ste se v bistvu s predsedniki strank – gospod Počivalšek (Konkretno), gospod Tonin (NSi) in gospa Pivec (Naša dežela) – na kosilu že dogovorili, da ste vi neka povolilna koalicija, če dosežete zmago na volitvah?
Neposredno o nekih koalicijah nismo govorili, ampak kot je bilo razbrati iz vsega tega, kar je bilo danes rečeno, nihče, ki je bil na tem sestanku, ne misli, da obstaja kakšna boljša alternativa kot sodelovanje. In vsi, ki smo bili tukaj, smo za sodelovanje.

COMMENTS

Wordpress (0)