(VIDEO) “Gospod Golob bo prihodnji predsednik vlade…” – Vesna Vuk Godina Golobu napovedala zmago na volitvah – Stranka Roberta Goloba bo ustanovljena 25 ali 26 januarja – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Gospod Golob bo prihodnji predsednik vlade…” – Vesna Vuk Godina Golobu napovedala zmago na volitvah – Stranka Roberta Goloba bo ustanovljena 25 ali 26 januarja

(VIDEO) “Gospod Golob bo prihodnji predsednik vlade…” – Vesna Vuk Godina Golobu napovedala zmago na volitvah – Stranka Roberta Goloba bo ustanovljena 25 ali 26 januarja

Društvo Bodi sprememba je sinoči  v Mariboru priredilo drugo javno tribuno, na kateri so govorci razpravljali o tem, v kakšni državi želijo živeti.  Antropologinja Vesna Vuk Godina si želi “normalne” države, kjer posamezni segmenti države delujejo neodvisno od vlade. “Ni normalno, da več kot polovica Slovencev živi s povprečno ali podpovprečno slovensko plačo, vlada pa govori, kako smo ekonomsko uspešni. Socialna država je tista, ki postavlja socialno dobrobit državljanov pred profiti,” je povedala.

“Socialna država je seveda idealno stanje, ki smo ga omenili, torej socialna dobrobit je nad ekonomsko dobrobitjo. Zdaj, če najdemo take projekte, kot jo je našel gospod Golob, da torej damo mi streho v najem, pa imamo potem električno energijo iz sonca in potem to nam koristi in koristi ekonomiji je to kul. In takrat se ne rabimo nič odločati, obe muhi na en mah ampak kadar se moramo pa odločati pa mora v socialni državi obstajat vsaj tamponska cona, gospod Golob, ki bo prihodnji predsednik vlade in ki jo bom jaz seveda kritizirala, če ne bo tega delal, mora obstajat neka tamponska cona, kjer je mogoče to, vsaj za najbolj ranljive depriviligirane skupine populacije, izvajat…”, je na okrogli mizi dejala antropologinja Vesna Vuk Godina, ki Golobu napoveduje zmago na volitvah.

“Moja prognoza je da bo gospod Golob dobil te volitve in upam, da jih bo. Jaz nisem nobena njegova fenica, da se razumemo, še ne,” še dejala Vesna Vuk Godina. “…To se pravi, zdaj, ko bo Golob postal predsednik vlade, bo imel še hujšo nalogo kot jo je imel Drle, ker je situacija slabša. Ko je mene Drnovšek vprašal, kaj je za narediti, sem mu lepo povedala, kaj je treba narediti, ampak on je bil ekonomist in tega ni razumel,” je dejala Godina, ki je pojasnila kaj je za Slovence socialna država. “Slovenci so ljudje, kjer socialna država zagotavlja preživetje vseh in to dostojno preživetje vseh, tisti, ki so pa najboljše plačani so pa lahko v razmerju do teh ena proti štiri… Slovenci so pričakovali to, da bodo ohranili to. kar so imeli v socializmu; se pravi službe, stanovanja, vsak svoj avto pa hišo je vsak gradil in tako. Potem pa bo še vsak imel malo mercedesa, jacuzzija in tako naprej. Torej oni so to pričakovali in to je za Slovence socialna država”.

Nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob je prepričan, da je z jasnimi usmeritvami mogoče doseči vse. “Če nisi nič pomembnega storil, preden dobiš oblast v roke, potem tudi kasneje ne boš nič dobrega naredil za narod,” ob svojem novem političnem angažmaju pravi nekdanji predsednik uprave Gen-I in še meni, da bo za prihodnjo vlado ključna podnebna agenda.

Pri spremembi situacije v državi je treba začeti pri vrednotah, je na okrogli mizi v Mariboru povedal  Robert Golob, ki pri tem na prvem mestu izpostavlja spoštljivost. Ta je po njegovem mnenju vrednota, na podlagi katere bi razdeljeni državljani lahko našli razdeljeni skupni imenovalec. Celotna Slovenija je kot ena domačija, pravi, ta pa lahko uspeva samo, če v njej veljajo spoštljivi odnosi, je še dejal Golob, ki je v Mariboru govoril o vrednotah in liberalizmu.

Golob je podprl razmišljanje, da je najprej potrebno poskrbeti  za najbolj  ranljive, “nato profitki”, čeprav se je sam v zadnjem času znašel na niši nasprotnikov, zaradi visoke nagrade v višini 10 odstotkov dobička podjetja GEN-I, ki je lani poslovalo zelo uspešno.

“Ni normalno, da več kot polovica Slovencev živi s povprečno ali podpovprečno slovensko plačo, vlada pa govori, kako smo ekonomsko uspešni. Socialna država je tista, ki postavlja socialno dobrobit državljanov pred profit,” je dejala Vesna Vuk Godina ter dodala, da v zavesti Slovencev najvišja možna razlika v plači 1:4, kar izvira iz zgodovinske izkušnje, kjer pri delitvi “grunta” oziroma zemlje bila najmanjša enota četrtina, ki je še zadoščala za preživetje.

Robert Golob, ki sicer, ki se je  politično aktiviral, potem ko ni dobil zelene luči lastnikov za nov mandat na čelu uprave največjega slovenskega trgovca z elektriko GEN-ija, po okrogli mizi novinarjev ni dajal izjav. Kot smo izvedeli pa bo Golob nagrado, ki se je sicer tako kot tudi ne celotna uprava, ne more odpovedati, razdelil različnim humanitarnim organizacijam.

Golob v Mariboru sicer še ni razkril kart, na kakšen način se bo politično aktiviral. Kot smo izvedeli pa se bodo dogodki v prihodnjih dveh tednih odvijali  bliskovito hitro v smeri javnih tribun vsak teden, naslednja je prihodnji teden v Celju, 25 ali 26 januarja pa bo tudi vse jasno glede ustanovitve stranke Roberta Goloba, ki naj bi na volitvah po vsej verjetnosti nastopila skupaj z DeSUS -om, saj ima slednji dobro organizirano strankarsko mrežo, pridružil pa naj bi se jim tudi novoustanovljena stranka LIDE Igorja Zorčiča ter stranka   Z.DEJ. Jureta Lebna.

Od dogovorov z koalicijo KUL, kjer Golobovi politični strategi računajo predvsem na  sodelovanje in dogovor, pa bo  odvisna politična arhitektura po volitvah, kjer bodo volivci na volitvah odločali o tem ali bo državo prihodnja štiri leta vodil Janez Janša ali Robert Golob. Posnetek sinočnje javne Tribune in pogovor z antropologinjo Vesno Vuk Godina si lahko ogledate spodaj na posnetku Topnews.si in YouTube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)