(VIDEO) Zaradi sklica današnje izredne seje Komisije PS za informativne programe o Tarči in Kanglerju, pred zgradbo RTV napovedana protestna akcija petkovih kolesarskih protestnikov, ki zahtevajo 2. del Tarče o dosjeju Kangler – Pritiske na novinarje in medije obsodili tudi v stranki DeSUS – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zaradi sklica današnje izredne seje Komisije PS za informativne programe o Tarči in Kanglerju, pred zgradbo RTV napovedana protestna akcija petkovih kolesarskih protestnikov, ki zahtevajo 2. del Tarče o dosjeju Kangler – Pritiske na novinarje in medije obsodili tudi v stranki DeSUS

(VIDEO) Zaradi sklica današnje izredne seje Komisije PS za informativne programe o Tarči in Kanglerju, pred zgradbo RTV napovedana protestna akcija petkovih kolesarskih protestnikov, ki zahtevajo 2. del Tarče o dosjeju Kangler – Pritiske na novinarje in medije obsodili tudi v stranki DeSUS

Po oddaji Tarča v četrtek prejšnji teden , v kateri je voditeljica Erika Žnidaršič gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, so se odzvali zelo kritično tudi nekateri član programskega sveta RTVS. Slavko Kmetič pa je predsednika sveta Cirila Baškoviča pozval k sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali to oddajo.

Seja seje komisije za informativni program pri Programskem svetu RTV, ker debata o četrtkovi Trači je sklicana za 10 uro dopoldne, ob 9:30 pa so pred zgradbo RTV Slovenija napovedani protesti oziroma predaja “spletne peticije” v kateri so v protestni ljudski skupščini “zbrali približno 5000 potrjenih podpisov gledalk in gledalcev v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in proti političnim posegom v neodvisno novinarstvo na RTV”.

https://twitter.com/SpletnaMladina/status/1481491213035483138

“Jutri ob 9:30 bomo pred RTV SLO osebno izročili zbrane podpise predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču ter predali tudi izvode za dr. Leona Oblaka (predsednika Komisije za informativne programe) in Ilinko Todorovski Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev,” so zapisali v sporočilu za javnost petkovi kolesarski protestniki, ki so napovedali medijsko konferenco in predajo spletne peticije”

 

https://twitter.com/BojanPozar/status/1481323132162039810

Razpravo o Tarči in Francu Kanglerju je že pred dnevi obsodil Sindikat novinarjev TV Slovenija in Aktiv novinarjev IP TV Slovenija, ki je protestiral zaradi sklica izredne seje Komisije PS-ja za informativne programe o oddaji Tarča. Od komisije pričakujejo javno obsodbo napadov na uredniško in novinarsko avtonomijo.

Sindikat novinarjev TV Slovenija in Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija sta na Programski svet, predsednika Komisije PS za informativne programe in generalnega direktorja RTV Slovenija naslovila protestno pismo zaradi sklica izredne seje Komisije programskega sveta za informativne programe o oddaji Tarča, ki je bila predvajana 6. januarja 2022.

“Sklepati je, da bo vladajoča politična opcija temeljito opravila svoje delo in tudi preko najvišjih organov, kot sta nadzorni in programski svet, uporabila vsa orodja, da si podredi tudi RTVS,” pa so zapisali v stranki DeSUS .

Stranka DeSUS glede na napovedi v javnosti, da bo pri programih Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prišlo do sprememb pri ključnih oddajah, zahteva, da javni mediji ostanejo neodvisni od vsakokratne vladajoče politične opcije, tako tudi RTVS. Pri tem obsojajo vse pritiske na novinarje in medije.

Pri tem so znova opomnili, da stranka ni predlagala nobenih predstavnikov svoje stranke v programski in nadzorni svet RTVS v novem štiriletnem mandatu. Od članov obeh svetov pa pričakujejo takšno ravnanje, ki bo javnemu mediju omogočalo nepristransko poročanje.

Spodaj objavljamo sporočilo protestne ljudske skupščine in vsebino spletne peticije z naslovom: “Podpiramo Eriko Žnidaršič in oddajo Tarča ter zahtevamo 2. del Tarče o dosjeju Kangler:

“V manj kot 24-ih urah smo preko spletne peticije zbrali približno 5000 potrjenih podpisov gledalk in gledalcev v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in proti političnim posegom v neodvisno novinarstvo na RTV. (povezava na peticijo je TUKAJ)

Jutri ob 9:30 bomo pred RTV SLO osebno izročili zbrane podpise predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču ter predali tudi izvode za dr. Leona Oblaka (predsednika Komisije za informativne programe) in Ilinko Todorovski Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev.

Poziv stranke DeSUS ZA SVOBODO MEDIJEV

Ob tem bomo tudi podali izjavo in pozvali vse pristojne, da upoštevajo mnenje gledalk in gledalcev ter spoštujejo poklicna merila in programske standarde RTV Slovenija.

Upamo, da se vidimo pred RTV!

SPODAJ VKLJUČUJEMO POVZETEK SPLETNE PETICIJE
———————————————————————————–
PODPIRAMO ERIKO ŽNIDARŠIČ IN ODDAJO TARČA TER ZAHTEVAMO 2.DEL TARČE O DOSJEJU KANGLER!

Po zadnji oddaji Tarča, kjer je gostoval nekdanji mariborski župan in zdajšnji državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, se vršijo nadaljnji pritiski na RTV in voditeljico oddaje Tarča.

Erika Žnidaršič je bila v zadnjem tednu deležna več groženj, ustrahovanj, diskreditacij, pojavile so se celo govorice o tem, da bo odpuščena, prav tako pa je še vedno neznana usoda oddaje Tarča.

Zaradi tehtnih vprašanj, ki jih je voditeljica zastavljala, je bila deležna napadov, predvsem s strani Kanglerja in trenutne vlade.
To je pripeljalo celo do tega, da bo v četrtek, 13. 1. 2022, potekala izredna seja Komisije za informativne programe RTV Slovenija, kjer bo razprava o oddaji Tarča z dne 6. 1. 2022.

Erika Žnidarčič na to sejo ni povabljena in zdi se, da bodo odločali brez nje.
Poziv k izredni seji programskega sveta in lažne informacije, ki so zaradi zadnje Tarče zakrožile v javnosti, so nedopusten pritisk na novinarje in urednike v celotnem informativnem programu.

IZRAŽAMO JASNO PODPORO EKIPI TARČA IN NJENI VODITELJICI, ERIKI ŽNIDARŠIČ.

Članom komisije, ki bodo razpravljali o Tarči, sporočamo tudi, da si želimo neodvisnih novinarjev, ki morajo svoje delo opravljati brez političnega pritiska.
Prav tako sporočamo, da si gledalke in gledalci želimo videti drugi del oddaje Tarča. V prvi oddaji je namreč voditeljica Tarče zaključila z besedami: “Hvala lepa za pojasnila. V naslednji Tarči jih pričakujemo od policije, tožilcev in sodišča. Hvala, ker ste nas spremljali”, vendar pa ta teden Tarče ni na sporedu.

Na izredni seji bo prisotna tudi Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev. Pozvali jo bomo, da prenese naše sporočilo do Programskega sveta RTV in se zavzame za neodvisno RTV Slovenija, ki jo pričakujemo prebivalke in prebivalci.

Uprimo se političnemu usmerjanju javne RTV”.

COMMENTS

Wordpress (0)