“Vsi zavedni oboževalci NOB obvezni na festivalu Omikrona!” – Kritični zapis na Twitterju v polemiki na družbenih omrežjih o tem, zakaj slovesnost v Dražgošah bo, na Osankarici pa je ni bilo – TOPNEWS.si

“Vsi zavedni oboževalci NOB obvezni na festivalu Omikrona!” – Kritični zapis na Twitterju v polemiki na družbenih omrežjih o tem, zakaj slovesnost v Dražgošah bo, na Osankarici pa je ni bilo

“Vsi zavedni oboževalci NOB obvezni na festivalu Omikrona!” – Kritični zapis na Twitterju v polemiki na družbenih omrežjih o tem, zakaj slovesnost v Dražgošah bo, na Osankarici pa je ni bilo

Slave ob obletnicah Dražgoške bitke, še bolj pa nastopi in govori na proslavi v Dražgošah so vsako leto predmet velikih polemik. Toda letos je polemika zaradi pandemije omikrona še posebej žolčne. Naslovna slika opremljena s komentarjem “dobrodošli, čakam vas” je samo ena v nizu polemičnih  razprav na družbenih omrežjih, s katerimi želijo nasprotniki jutrišnje proslave na Dražgošah prepričati organizatorje naj odpovedo  tradicionalno proslavo ob  80. obletnici Dražgoške bitke.

“V teh dneh bo minilo 80 let od dražgoške bitke – ene večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji, z zgodovinskim pomenom za celo Evropo. Zaradi razmer je bil spominski dogodek lani odpovedan, letos pa ga bomo ob strogem upoštevanju priporočil NIJZ izpeljali,” so zapisali v Združenju borcev NOB Škofja Loka v povabilu na 65. slovesnost v Dražgošah.

Medtem pa so z Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica sporočili, da slovesnost na Osankarici odpade: “Obveščamo vas, da zaradi močno poslabšane epidemiološke slike in preprečevanja širjenja virusa covida-19 odpovedujemo napovedano spominsko slovesnost ob 79. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici.” Mnogi se tako sprašujejo, zakaj prireditev v Dražgošah bo, na Osankarici pa je ni bo, so zapisali pri mariborskem Večeru.

 

“Vsi zavedni oboževalci NOB obvezni na festivalu Omikrona! Organizirajte prevoze (gasilci, kralji ulice, ribiči…), čim več borcev v en avto (v škodo jih gre 8). Ko pridete na kraj proslave je obvezen objem in poljubnega udeleženca. Maske prepovedane, PCT nezaželen. SK/SJ,” pa je zapisal eden od nasprotnikov proslave v Dražgošah in sodeč po zapisu a Twitterju tudi privrženec zgodovinskega revizionizma.

Lanska obletnico dražgoške bitke so zaradi epidemiološke situacije v Dražgošah namesto s tradicionalno množično prireditvijo obeležili s polaganjem vencev. Tega je k spomeniku žrtvam položil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je lani izrazil upanje, da bomo letošnjo 30. obletnico nastanka slovenske države praznovali enotno.

»Upam, da bomo razumeli priložnost, ki nam jo daje letošnja 30-letnica države, da se povežemo in v času tega praznovanja nekako pozabimo ali za trenutek odstranimo razlike, ki so med nami, in da se spomnimo razlogov, zakaj smo skupaj, ker je med nami več tistega, kar nas povezuje, kot tistega, kar nas ločuje,« je v izjavi medijem  lani dejal predsednik Pahor. Njegove želje pa očitno niso bile uslišane.

 

COMMENTS

Wordpress (0)