(VIDEO) Macerl in Zgojznikova o sestanku z Robertom Golobom in o tem zakaj jedrska energija ne more biti zelena energija – TOPNEWS.si

(VIDEO) Macerl in Zgojznikova o sestanku z Robertom Golobom in o tem zakaj jedrska energija ne more biti zelena energija

(VIDEO) Macerl in Zgojznikova o sestanku z Robertom Golobom in o tem zakaj jedrska energija ne more biti zelena energija

Vodilna predstavnika novoustanovljene zelene stranke Vesna Urša Zgojznik in Uroš Macerl, ki bo imela ustanovni kongres februarja, sta se včeraj sestala z Robertom Golobom. Kot je za portal N1 včeraj povedal Uroš Macerl so izmenjali “stališča o nujnosti širše aktivacije Slovenk in Slovencev v upravljanju države”. Kot je povedal Macerl je sestanek potrdil, da so prioritete stranke Vesna ključne za prihodnji razvoj Slovenije in da tudi Robert Golob v njih vidi kredibilnega partnerja pri uresničevanju le teh. Macerl in dodal, da je o morebitnih dogovorih za zdaj preuranjeno govoriti.

Stranko Vesna so jo oblikovali posamezniki iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij, so sicer opredelili štiri temeljne stebre stranke. To so okolje, demokracija in transparentnost, enakost in socialna pravičnost ter ustvarjalnost. Ustanovni kongres stranke Vesna bo 5. februarja, je danes napovedala sopredsednica ustanovnega odbora stranke v nastajanju Urša Zgojznik. Potrdila je, da že potekajo pogovori tudi z nekaterimi drugimi akterji, ki prav tako načrtujejo nastop na parlamentarnih volitvah. A na teh bodo nastopili samostojno.

Zgojznikova je na novinarski konferenci z naslovom Zakaj jedrska energija ne more biti zelena energija? namreč odgovarjala tudi na vprašanje, kdaj je pričakovati formalizirano delovanje stranke. Potrdila je tudi, da so novi energetski načrti, sončna energija in podobno del pogovorov, ki potekajo. “To vsekakor je tema naše prihodnosti, torej mora biti to tudi politična tema in tema pogovorov med vsemi akterji,” je poudarila.

Je pa Zgojznikova dodala, da se zaenkrat dobivajo na “polformalni ravni”, saj stranka Vesna v resnici zaenkrat še ne obstaja. Po njenih besedah gre za zdaj za bolj spoznavne pogovore. Ustanovitev nove zelene stranke Vesna sta sicer predsednica Ekologov brez meja Urša Zgojznik in predsednik Eko kroga Uroš Macerl najavila 10. decembra lani.

Nastajajoče zelene stranke Vesna je za danes sklicala novinarska konferenco z naslovom; “Zakaj jedrska energija ne more biti zelena energija?”

Vesna  strogo nasprotuje osnutku delegiranega akta, ki je povsem v nasprotju z Evropskim zelenim dogovorom (European Green Deal) in sklepom Podnebne konference v Glasgowu. Nastal je kot rezultat netransparentnega lobiranja in pritiskov Francije s podporo Poljske, Slovenije ter držav južne in vzhodne Evrope.

Prepričani smo, da je način, na katerega želi Evropska komisija preko instrumenta delegiranega akta uvesti pridobivanje energije z izgorevanjem plina in jedrsko reakcijo kot »trajnostno«, »zeleno« rešitev, napačen in v nasprotju z demokratičnimi načeli.

Tako pomembno vprašanje, kot je gradnja novih jedrskih elektrarn, ne more biti predmet podzakonskega akta pravnega reda Evropske unije. Komisija mora pripraviti zakonodajni osnutek ter omogočiti odprto javno razpravo in sprejetje po običajnem zakonodajnem postopku.

Odločno nasprotujemo tudi gradnji NEK 2 na način “z glavo na nos”. Z investicijo takega obsega lahko v Sloveniji opremimo vse strehe s solarnimi celicami in dosežemo večkratnik proizvodnje jedrske elektrarne. S tem ustvarimo tisoče novih delovnih mest in začnemo pridobivati energijo danes, ne 15 let po začetku gradnje.

Prepričani smo, da bi neodvisna analiza resničnega potenciala proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov pokazala, da NEK 2 sploh ne potrebujemo. Pri učinkoviti rabi in proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov dobimo rezultate takoj in dolgoročno ostanemo energetsko neodvisni. S postavitvijo skupnostnih sončnih in vetrnih elektrarn ter daljinskih sistemov na lesno biomaso na podeželju pa demokratiziramo energetiko, saj se denar ne koncentrira in so tako korupcijska tveganja nižja. O tako pomembnem vprašanju bi se morali državljani izreči na referendumu.

Urša Zgojznik, sopredsednica Iniciativnega odbora Vesne: »Jedrske energije nikakor ne razumemo kot zelene in tako poimenovanje pripisujemo zelenemu zavajanju (greenwashing). Tehnologija pridobivanja jedrske energije prinaša velika tveganja za okoljsko katastrofo, tveganja za ljudi in celotne ekosisteme.

Pridobivanje urana v razmerah daleč od oči zahodne javnosti, ki za seboj pušča radioaktivno podtalnico in zrak, delovanje jedrskih elektrarn, ki za hlajenje reaktorjev segrevajo reke, ki tečejo mimo njih, in predvsem skladiščenje radioaktivnih odpadkov še stoletja za nami so stvari, ki sejejo smrt in uničujejo življenje okoli sebe. Nenazadnje brez jedrskih elektrarn ni plutonija in izdelave atomskega orožja.

Uroš Macerl, sopredsednik Iniciativnega odbora Vesne: TEŠ 6, ki ga bomo morali zapreti desetletja prej, kot bomo odplačali posojila za njegovo gradnjo, želijo stranke v Sloveniji nadomestiti z mega investicijo vsaj 10 milijard €, pri čemer bi gradnja trajala vsaj 15 let. Odločitev spet sprejema slovenska politična elita starejše generacije, ki ponovno ustvarja sliko, da praktično nimamo izbire. Da je o tem že vse odločeno. O tem finančno, okoljsko in infrastrukturno največjem projektu v samostojni Sloveniji niso odprli najširše javne razprave, predstavili alternativ, vprašali mladih, ki bodo nosili vsa bremena tega projekta, kako si predstavljajo Slovenijo leta 2060.

Vmes pa stranke, ki podpirajo ta projekt, pozabljajo vprašati prebivalce 212 slovenskih občin, ali bodo na svoje dvorišče sprejeli skladišče radioaktivnih odpadkov za novi NEK2.

COMMENTS

Wordpress (0)