(VIDEO) Katero ekipo bo sodišče v Krškem jutri imenovalo v upravo GEN – I Novšakovo ali Golobovo? Novinarska konferenca vodstva skupine GEN – TOPNEWS.si

(VIDEO) Katero ekipo bo sodišče v Krškem jutri imenovalo v upravo GEN – I Novšakovo ali Golobovo? Novinarska konferenca vodstva skupine GEN

(VIDEO) Katero ekipo bo sodišče v Krškem jutri imenovalo v upravo GEN – I Novšakovo ali Golobovo? Novinarska konferenca vodstva skupine GEN

Skupina Gen je po ocenah lani ustvarila rekordnih 80 milijonov evrov čistega dobička oz. okoli četrtino več kot predlani, promet je porasel za 36 odstotkov na tri milijarde evrov. Kljub težkim razmeram so zagotavljali zanesljivo oskrbo z elektriko, poudarjajo in izpostavljajo novo vizijo za razogljičenje, ki vključuje drugi blok nuklearke.

Skupina je presegla zastavljene cilje poslovanja in kljub omejitvam zaradi pandemije zagotavljala zanesljivo oskrbo z električno energijo, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Lansko leto je med drugim zaznamovala velika volatilnost trga, je dejal Novšak in ocenil, da se bodo zaostrene tržne razmere nadaljevale tudi letos. Pričakuje, da se bodo cene električne energije umirile, saj da tako visoke, kot so trenutno, niso vzdržne, da pa ne bodo več tako nizke, kot so bile pred podražitvijo.

Družba Gen energije je imela po ocenah 26 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je po podatkih s spletne strani skupine Gen ta predlani znašal 45,7 milijona evrov. Prihodki so bili lani na ravni 230 milijonov evrov, predlani pa pri 231,4 milijona evrov.

Skupina Gen je danes predstavila Vizijo 3+1, ki naj bi bila ključ do razogljičenja slovenske energetike, in sicer kot vire predvideva jedrsko, hidro in sončno energijo (3) ter kot rezervo plin (+1).

Menijo, da je gradnja drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek 2) nujna za zagotavljanje stabilne dobave električne energije, predvsem po načrtovani opustitvi rabe premoga. Kot je povedal poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar, bo po lanski pridobitvi energetskega dovoljenja za drugi blok sledila javna razprava, v kateri pričakuje soočenje različnih vizij zelenega prehoda elektrogospodarstva, pripravili so strokovne podlage za umeščanje projekta v prostor, po tem je predvideno pridobivanje morebitnih sovlagateljev, sledilo bi pridobivanje gradbenega dovoljenja in izbor tehnologije.

Levičar meni, da bi bilo treba odločitev, ali se bo šlo v investicijo, sprejeti do leta 2027, nato pa do leta 2033 projekt izvesti, saj je po sedanjih načrtih takrat predvideno zaprtje Termoelektrarne Šoštanj.

Glavna pozornost medijev pa tudi  vrha slovenske politike pa je namenjena jutrišnji odločitvi sodišča v Krškem, ki bo imenovalo začasno upravo družbe GEN-I. “Kar se tiče GENI-ja so postopki v teku, da se imenuje fiksna uprava. Sem prav vesel, mi spremljamo poslovanje te družbe, da  tudi v teh časih uspešno posluje. Seveda si želimo, da se sodišče in vsi ostali odločijo čimprej, mi si želimo fiksne uprave, dolgoročne uprave stabilne uprave, tako kot v celi skupini delamo.  Ne bi pa rad komentiral postopkov, ki so v teku, kar se tiče nadzornega sveta pa še manj. Ne bi komentiral,” je  dejal  predsednik uprave skupine GEN na današnji tiskovni konferenci  glede špekulacij  o tem, da naj bi za predsednika začasne uprave jutri sodišče v Krškem imenovalo prav  njega, Martina Novšaka.

Novšak je sicer  potrdil, da so  v skupini GEN pridobili delež, ki so ga imeli po opcijskih pogodbah v Elektro Ljubljana. “S 30. decembrom je bil vpis narejen, seveda od tu naprej bomo z dogovorom reševali vse zadeve v GEN – elu in pa GEN-iju. Vedno sem zagovornik poti dogovora ne pa sondnih in ostalih poti, vendar še nimam argumentov v roki , da bi lahko rekel, da so dogovori pred koncem. Iskali bomo vzporedne rešitve absolutno z dogovorom in dolgoročne”.  Na vprašanje ali je na vidiku kakšna nova skupščina GEN-ija je Novšak dejal, “tudi to se pogovarjamo, ampak ne bi o tem”.

COMMENTS

Wordpress (0)