“Fant, ki obeta” – Najbolj slavni slovenski zet Donald Trump podprl Viktorja Orbana pred volitvami, ki so, tako kot v Sloveniji, napovedane za to pomlad – TOPNEWS.si

“Fant, ki obeta” – Najbolj slavni slovenski zet Donald Trump podprl Viktorja Orbana pred volitvami, ki so, tako kot v Sloveniji, napovedane za to pomlad

“Fant, ki obeta” – Najbolj slavni slovenski zet Donald Trump podprl Viktorja Orbana pred volitvami, ki so, tako kot v Sloveniji, napovedane za to pomlad

Donald Trump je v ponedeljek podprl madžarskega premierja Viktorja Orbana in uradno napovedal svojo “popolno podporo”. Trump je Viktorja Orbana predstavil kot “močnega voditelja”, ki je “opravil močno in čudovito delo pri zaščiti Madžarske, zaustavitvi nezakonitega priseljevanja, ustvarjanju delovnih mest, trgovini  in zato bi mu bilo potrebno omogočiti, da to počne še naprej,” na prihajajočih volitvah.”

To je že druga Trumpova potrditev tujega voditelja, odkar je zapustil Belo hišo. Lani je podprl brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, piše ugledni New York Times, ki je sicer kritičen do Orbana.

“Gospod Orban in njegova stranka sta vztrajno utrjevala oblast na Madžarskem z oslabitvijo neodvisnih in demokratičnih institucij v državi – s spremembami volilnih zakonov v korist njegove stranke Fidesz, spremembo šolskih učbenikov , omejevanjem svoboščin tiska , prenovo ustave in spremembo sestave sodstva.

Dejanja so povzročila zaskrbljenost v Evropski uniji , ki ji pripada Madžarska, hkrati pa so gospoda Orbana naredila nekaj posebnega v konservativnih ameriških političnih krogih po letih agresivnega vplivanja za krepitev njegove podobe v Združenih državah,” piše New York Times.

https://twitter.com/PeTTrO/status/1478109415433814017

Lansko jesen je Tucker Carlson, najbolje ocenjen voditelj Fox News, teden dni oddajal iz Budimpešte in označil državo kot kraj, »z veliko lekcij za nas ostale«. Nekdanji podpredsednik Mike Pence je lani obiskal Madžarsko na konferenci o konservativnih vrednotah. Ameriška konservativna unija je promovirala načrte za tamkajšnje srečanje, poimenovano #CPACHungary , pozneje letos.

Viktor Orban je bil bil sicer med prvimi podporniki Trumpa, ki ga je podprl poleti 2016 . Potem ko je zmagal, je gospod Trump Orbanu odobril srečanje v Ovalni pisarni leta 2019. Madžarski voditelj je bil od leta 1998 zavrnjen za takšen sprejem, saj bil v Beli hiši na tako imenovani “črni listi”.
Po tem srečanju je Trump dejal, da je bil Orban “verjetno, tako kot jaz, nekoliko sporen, vendar je to v redu.”

Orban je leta 2020 znova javno podprl gospoda Trumpa. Zdaj mu Donald Trump in počne enako za Orbana pred madžarskimi volitvami, ki so načrtovane za to pomlad.

 

COMMENTS

Wordpress (0)