Novoletne poslanice Boruta Pahorja, Janeza Janše in Igorja Zorčiča – TOPNEWS.si

Novoletne poslanice Boruta Pahorja, Janeza Janše in Igorja Zorčiča

Novoletne poslanice Boruta Pahorja, Janeza Janše in Igorja Zorčiča

Skupna nit letošnjih novoletnih poslanci Boruta Pahorja, Janeza Janše in Igorja Zorčiča so pozivi k večji enotnosti in solidarnosti. Poslanico je predsednik države Borut Pahor začel z besedami, ki mu jih je kolesar Tadej Pogačar zapisal v novoletnem voščilu: “Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj.” Te navdihujoče besede po Pahorjevih besedah dobesedno nagovarjajo vse nas.

Kot je nadaljeval, je Pogačar v voščilu poudaril pomen vztrajnosti pri doseganju ciljev. “Naj gre za šport, šolo, posel ali politiko, tekma je tekma in za vsako stvar se je treba boriti. Če nas pri tem vodi jasen cilj in višji namen, je mnogo lažje. Želim nam, da bi to zmogli tudi kot narod, saj te vrednote še zlasti potrebujemo v teh nenavadnih časih,” je v voščilu Pahorju zapisal Pogačar.

Po Pahorjevih besedah nobeno malodušje ne pride v poštev. “Ciljna ravnina je sicer daljša, kot smo mislili. Toda zadoščenje, da jo bomo končno zmagovito prečkali skupaj, bo neskončno,” je prepričan. “V upanju, da se to zgodi čim prej, nam želim odločnost, strpnost in pogum,” je navedel in sklenil: “Srečno, Slovenija.”

“Časi, ko je ogroženo zdravje ali obstoj naroda, vedno kličejo po enotnosti. Zahtevajo odgovornost in solidarnost. Brez tega v bitkah, ki jih pred nas postavlja življenje, ni zmag. Kot ni uspeha in izjemnih dosežkov brez trdega dela in odrekanj,” je dejal Janša v poslanici.

Kljub zdravstveni krizi pa smo po njegovih besedah dosegli tudi številne pomembne zmage. “V kratkem bo v vsakem kraju videti sadove našega skupnega dela, v mnogih pa so ti že vidni,” je dejal. Pri tem je omenil proračun za prihodnji dve leti ter ostale sprejete zakone, ki namenjajo sredstva za obnove in gradnje šol, vrtcev, bolnišnic, stanovanj, domov za starejše, cest in športnih objektov, za izgradnjo in obnovo vodovodov, za poplavno varnost in druge namene. Te so v višini investicij, ki jih “ne v samostojni Sloveniji doslej niti kadarkoli prej še nikoli ni bilo”.

Po njegovih besedah se lahko pohvalimo z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in z najvišjo zaposlenostjo v zgodovini samostojne Slovenije, gospodarske napovedi pa so obetavne tudi za v prihodnje. Omenil je tudi predsedovanje Svetu EU, ki je bilo po njegovih besedah uspešno. “Ob predsedovanju smo zaključili številne dosjeje ter tlakovali pot mnogim projektom za večje blagostanje in varnost ne samo v Sloveniji, ampak v celotni uniji,” je dejal.

Kot je dodal, je letošnje leto znova potrdilo, kako dragoceni so ljudje, ki skupno dobro postavijo na prvo mesto. “V kriznih razmerah, v katerih zaradi epidemije živimo že skoraj dve leti, je njihovo delo še pomembnejše. Njim gre naša posebna zahvala in globoko spoštovanje. Želim si, da vsi, ki ste v teh težkih časih reševali življenja in nam v veliki meri kljub vsemu omogočali varno bivanje, veste, da cenimo vaše delo in vaš trud. Hvala vsem, ki ste v letu, ki se izteka, ravnali odgovorno do sebe in do drugih,” je še povedal premier.

Državljanom je v novem letu zaželel predvsem zdravja in poguma. “Ohranite vero vase in sledite svojim sanjam. Tudi takrat, ko je težko in na nebu ni sonca. Za nočjo pride dan in zimi vedno sledi pomlad. Pomlad je čas za preporod, za nov zalet, za novo stran v knjigi slehernika in tudi v knjigi slovenske zgodovine,” je poudaril. “V prazničnih dneh varujte svoje zdravje in zdravje domačih. Podelite z njimi upanje in veselo pričakovanje, da bo leto, ki prihaja, leto vseh dobrih in pogumnih ljudi. Naše leto,” je zaključil Janša.

V poslanici, objavljeni na spletni strani DZ, je predsednik državnega zbora Igor Zorčič izpostavil uspehe športnikov, kulturnikov, znanstvenikov in inovatorjev. Želi si, da bi nas pri premagovanju izzivov, gnali prav takšna gorečnost, pogum in neomajnost. “Že drugo leto zapored smo namreč preživeli v okoliščinah epidemije. Če smo bili lani še povsem prepričani, da je koronavirus le prehodnega značaja, boleče spoznavamo, da konca še ni na vidiku,” je ocenil.

Ob tem ugotavlja, da smo od boja proti virusu zašli v boje drug proti drugemu. “Prepričan sem, da smo si enotni v želji, da bi v letu 2022 končno lahko ponovno zaživeli običajno življenje, kot smo ga bili vajeni. Po zaslugi znanosti in stroke vemo, kako to doseči. In zdaj smo na potezi mi – vsak izmed nas, – da ravnamo odgovorno in solidarno,” je prepričan.

Spomnil je, da smo letos obeležili kar nekaj okroglih obletnic, ki nas vsaka po svoje opominjajo na pomen enotnosti, vztrajnosti in požrtvovalnosti. Zakaj se torej ne bi z optimističnimi očmi zazrli tudi v prihajajoče leto in v čas, ki prihaja, se sprašuje.

Po njegovem najboljše v nas še posebej zažari ravno v teh, prazničnih dneh, ko smo prijazni, odprti, nesebični. Po dveh letih “življenja na daljavo” je skrajni čas, da se obdarujemo z “varno bližino”. Zdaj je čas, da odvrnemo poglede z ekranov in se zazremo v oči svojih bližnjih, da jim namenimo veliko pozornosti in toplih besed, ki jih morda zaradi obveznosti čez leto nismo zmogli, je predlagal.

Kljub našim razlikam in nesoglasjem je Zorčič prepričan, da se za prihodnost Slovenije in našega naroda ni bati, če bomo zanjo pripravljeni vsi skupaj iskreno in trdo delati. Verjame namreč, da zmoremo bolj državotvorno politiko, kot jo kažemo ta hip.

“Ko bomo delali načrte za prihajajoče leto, ko bomo oblikovali prihodnje politike in zavezništva, imejmo pred očmi odgovornost, ki jo pred nas postavljajo izzivi časa. Ne pozabimo, da smo vsi soodgovorni za prihodnost naše Slovenije,” je pozval.

Zato vsem želim, da se z novim letom v naš vsakdan vrne optimizem, pospremljen z odgovornimi odločitvami in odločnimi dejanji. “Odprimo okna – v naše domove in družbo spustimo spoštovanje, razumevanje in optimizem,” je novoletno poslanico sklenil predsednik DZ.

COMMENTS

Wordpress (0)