“Če bi bil fašizem to, kar je zdaj pri nas, potem fašizem sploh ni nekaj slabega. Saj je to, kar je pri nas, kar v redu, mar ne?” – Ernest Petrič v intervjuju za Siol o tem, da, če je Janševa vladavina fašizem “naj traja” – TOPNEWS.si

“Če bi bil fašizem to, kar je zdaj pri nas, potem fašizem sploh ni nekaj slabega. Saj je to, kar je pri nas, kar v redu, mar ne?” – Ernest Petrič v intervjuju za Siol o tem, da, če je Janševa vladavina fašizem “naj traja”

“Če bi bil fašizem to, kar je zdaj pri nas, potem fašizem sploh ni nekaj slabega. Saj je to, kar je pri nas, kar v redu, mar ne?” – Ernest Petrič v intervjuju za Siol o tem, da, če je Janševa vladavina fašizem “naj traja”

Ernest Petrič, ki ga je po profesorski diplomatski in politični karieri, predsednik republike Borut Pahor septembra  septembra 2017 imenoval za svojega svetovalca, vsaj neuradno velja za možnega kandidata za predsednika države koalicije Povežimo slovenijo. Petrič, ki bo prihodnje leto star 85 let o svojem političnem angažmaju pravi, da se za zdaj se še ni odločil, da bi kandidiral za karkoli.

“V politiki in diplomaciji pa sem se naučil vsaj to, da nikoli vnaprej ne zapiraj vrat, vedno jih lahko zapreš, dokler so odprta. Ko jih zapreš, pa so zaprta”. Večji odmev pa je na družbenih omrežjih naletela njegova ocena v intervjuju, ko so naredili na Silou, ko je na vprašanje  kako komentira to, da  na levici pogosto govorijo o fašizmu, ki naj bi preplavil Slovenijo s prihodom desnosredinske vlade. Odgovor bi lahko  na kratko povzeli z besedami:  Če je to fašizem “naj traja”.

“Fašizem je bil grozna stvar. Če to, kar imamo pri nas zdaj, nekateri označujejo za fašizem, pomeni, da tisti, ki to govorijo, ne vedo, kaj je fašizem bil in kaj fašizem je. Če bi bil fašizem to, kar je zdaj pri nas, potem fašizem sploh ni nekaj slabega. Saj je to, kar je pri nas, kar v redu, mar ne? Živimo v varni, uspešni, socialni in demokratični državi, s podjetnimi in svobodnimi ljudmi, uspešnimi na različnih področjih ustvarjanja itd. To menda ni fašizem. Potrebujemo pa malo več politične zrelosti, pameti in zavedanja, da je bistvo demokracije sobivanje različnosti, seveda po pravilih, ki jih v demokraciji sami postavljamo, ne v anarhiji. Različnost je pravzaprav vabilo k temu, da poskušamo prav iz razlik potegniti tisto najboljše,” je med drugim dejal Petrič. Njegova ocena aktualne Janševe vlade  je  naletela tudi na odziv na družbenih omrežjih.

Ernest Petrič je imel tudi bližnje srečanje z petkovimi kolesarskimi protestniki, ki jim je v jezi zabrusil: “Torej vi demonstrirate za ne vem kaj”. Dogajanje je na enem od petkovih protestov posnela kamera. “Šel sem v garažo po avto po enem pogrebu. Stal sem ob cesti, da bi šli demonstranti mimo. Ko so mi policisti rekli, naj nadaljujem pot, pa so mi sledili in me snemali, ne da bi me bili karkoli vprašali, ne da bi jim bil dovolil,” je dogodek opisal Ernest Petrič.


Petrič, ki sicer ni skoparila z pohavali na račun aktualne vlade, je sicer  v intervjuju govoril tudi o odnosu z Milanom Kučanom.”Z gospodom Milanom Kučanom se poznava dolga, dolga leta. Še iz študentskih časov. Moram reči, da je bil do mene osebno vedno korekten in tudi sam sem bil do njega. Tudi nasploh si v življenju in politiki prizadevam biti do ljudi zadržano korekten. Nič ne prispevajo hitre sodbe o ljudeh. Ravno obratno. Prispevata pogovor in sodelovanje. Naj dodam, da je bil Milan Kučan v Kavčičevem času, zlasti sprva, Kavčiču zelo blizu.

No, zadnje čase se zelo redko vidiva. Ko je šlo za razpad nekdanje države, sva bila pa kar veliko v stiku. Vsi delamo napake in tudi on je kaj naredil narobe, a ne glede na njegove kritične pripombe o meni in moje o njem menim, da je bilo dobro, da je bil v času osamosvajanja on predsednik zveze komunistov in ne kdo drug. Stvari bi utegnile biti veliko težje, če bi bil na njegovem položaju takrat nekdo drug, kateri od partijskih trdorokcev. In teh ni manjkalo”.

COMMENTS

Wordpress (0)