Kristjani opolnoči pričakali božič, škofje v pridigah poudarili notranji pomen praznika – Božični dan, 25. december, je v Sloveniji od leta 1989 dela prost dan – TOPNEWS.si

Kristjani opolnoči pričakali božič, škofje v pridigah poudarili notranji pomen praznika – Božični dan, 25. december, je v Sloveniji od leta 1989 dela prost dan

Kristjani opolnoči pričakali božič, škofje v pridigah poudarili notranji pomen praznika – Božični dan, 25. december, je v Sloveniji od leta 1989 dela prost dan

Božič, takoj za veliko nočjo, velja za drugi največji krščanski praznik. Z njim kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, pri čemer se opirajo na Sveto pismo. To opisuje, da se je Jezus rodil v majhnem mestu Betlehem tesarju Jožefu in njegovi ženi Mariji. Po zapisu je Marija rojeno dete povila in položila v jasli v hlevu, kjer so ga obiskovali tisti, ki so verjeli, da se je rodil odrešenik. Motiv deteta v jaslih je tudi osrednji motiv jaslic, ki jih verniki običajno postavljajo na predvečer božiča.

Božični dan, 25. december, je v Sloveniji od leta 1989 dela prost dan. Kristjani so ob polnoči dočakali božič. Veliko jih ga je pričakalo pri polnočnicah v cerkvah, kjer glede na lani veljajo nekoliko milejši epidemiološki ukrepi. Na današnji, božični dan bodo dopoldne potekale božične maše. Ljubljanski nadškof metropolit Zore jo bo imel ob 9. uri v ljubljanski stolnici, Cvikl pa uro pozneje v mariborski stolnici.

Osrednje evangeličansko božično bogoslužje bo v evangeličanski cerkvi v Kuzmi, vodila ga bo evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip. Del pravoslavnih vernikov, tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve, ki uporabljajo drugačen koledar, božič praznujejo 7. januarja.

Papež Frančišek bo  danes opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu – urbi et orbi. Papež Frančišek je med večerno mašo pred božičem pozval k ponižnosti. “Nehajmo jokati za veličino, ki je nimamo. Nehajmo stokati in imeti dolge obraze. Opustimo pohlep, ki nas nikoli ne zadovolji,” je dejal med pridigo v baziliki svetega Petra.

Ljudje se leta ženejo za uspehom in se želijo povzpeti na piedestal, a Bog je na drugi strani izkazoval predvsem ponižnost, je še izpostavil papež. Spomnil je, da je bil tudi Jezus v jaslicah obkrožen z majhnimi in ubogimi, ljudmi z obrobja, ne s pomembnimi ljudmi. “To so bili pastirji. Bili so najbolj preprosti in bili so najbližje Gospodu,” je poudaril Frančišek, kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zavzel se je, da se človeku in njegovemu trdemu delu povrne dostojanstvo. Človek naj bi bil gospodar delu, ne njegov suženj. “Dovolj je smrti zaradi dela,” je še dejal Frančišek in se zavzel za zmanjšanje delovnih nesreč. Papeževa “polnočnica”, ki jo je letos tako kot lani obhajal že ob 19.30, je sicer eden glavnih dogodkov v uvodu v slovesnosti ob božiču, drugem največjem krščanskem prazniku, ko se verniki spominjajo Jezusovega rojstva. Mašo v baziliki svetega Petra so mnoge televizije tudi neposredno prenašale.

Slovenski škofje pa so v božični poslanici zaželeli več medsebojne povezanosti. Skupno voščilo slovenskih škofov je letos pripravil murskosoboški škof Peter Štumpf, ki že v naslovu poudarja, da je Dete v jaslicah naš Rešitelj.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)