(VIDEO) “Vabim vse, vsa gibanja, nastajajoče stranke, civilno družbo, demokratične sile, da stopimo skupaj” – Tanja Fajon, po vzoru madžarske opozicije proti Viktorju Orbanu, pozvala na “taktično sodelovanje opozicije” na volitvah proti Janezu Janši – Bo vlogo slovenskega Petera Markija – Zaya prevzel Robert Golob? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vabim vse, vsa gibanja, nastajajoče stranke, civilno družbo, demokratične sile, da stopimo skupaj” – Tanja Fajon, po vzoru madžarske opozicije proti Viktorju Orbanu, pozvala na “taktično sodelovanje opozicije” na volitvah proti Janezu Janši – Bo vlogo slovenskega Petera Markija – Zaya prevzel Robert Golob?

(VIDEO) “Vabim vse, vsa gibanja, nastajajoče stranke, civilno družbo, demokratične sile, da stopimo skupaj” – Tanja Fajon, po vzoru madžarske opozicije proti Viktorju Orbanu, pozvala na “taktično sodelovanje opozicije” na volitvah proti Janezu Janši – Bo vlogo slovenskega Petera Markija – Zaya prevzel Robert Golob?

Kot je znano madžarska opozicija hoče prihodnje leto spomladi na parlamentarnih volitvah združena za vsako ceno premagati vse bolj avtokratskega premierja Viktorja Orbana.  Za to operacijo so izbrali župan mesta Hódmezővásárhely, Petera Markija – Zaya, gre za zmerno konservativnega župana majhnega mesta v bližini Srbije, ki  je  postal največji up madžarske opozicije, da premaga Viktorja Orbana.

V njegov prid je iz volitev skupnega kandidata opozicije izstopil tudi župan Budimpešte Gergely Karacsony, ki pripada zeleno-liberalni stranki Dialog in ima podporo Socialistične stranke. Socialni demokrati,  na Trgu republike jih je  na novinarski konferenci  za Tanjo  Fajon stopilo okoli 40,  so  prepričani, da bo k porazu vladajočih ključno prispevala homogenost opozicije.

To pa  pomeni, da bodo morale stranke KUL in novo nastajajoče stranke vso energijo usmeriti v zmago na državnozborskih volitvah 24. aprila ter se odreči tekmovanju in medsebojnim diskreditacijam. Razpoke v opozicijskih vrstah so po oceni Fajonove voda na mlin Janezu Janši, možnosti popravnega izpita pa opozicija ne bo imela. “V liberalnem, sredinskem političnem prostoru je velika razdrobljenost, kar je slabo za demokracijo v Sloveniji. Zato je povezovanje demokratičnih sil izjemno pomembno za leto, ki prihaja,” pravi Fajonova.

Za razliko od madžarske opozicije, ki je decembra lani sklenila, da bo na parlamentarnih volitvah leta 2022 združeno nastopila proti desničarski stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana, pa vsaj za zdaj ni videti, da bi slovenska opozicija bila sposobna takšnega taktičnega povezovanja.

“Čas je, da stopimo skupaj. Za nami je težko leto. Vlada je dobila negativno oceno. Novo leto bo leto prelomne odločitve: ali bomo demokratična država ali bomo zdrseli v diktaturo.
Vabim vse, vsa gibanja, nastajajoče stranke, civilno družbo, demokratične sile, da stopimo skupaj, ” je včeraj dejala Fajonova.

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1473658246619619328

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1473661166459183108

“Za nami je težko leto. Leto razočaranja, jeze in nemoči. Jasno nam je pokazalo, da nam vlada vlada kaosa, konflikta in korupcije. Vlada to leto zaključuje z oceno negativno. To oceno ji daje 70 odstotkov državljank in državljanov,” je dejala.

Ocenila je, da trenutna vlada ravna škodljivo, nezakonito in protiustavno. Zato kot eno od bistvenih ključnih sprememb vidi tudi drugačno upravljanje z državo. “Treba je obnoviti demokracijo, ohraniti in okrepiti javno zdravstvo, vzpostaviti zdrave finance in izpeljati pravičen zeleni prehod ter zastaviti gospodarski razvoj, od katerega bodo imeli koristi vsi,” je pojasnila.

Pri tem je opozorila, da razpršen parlament, razbit na šibke stranke in liste ni način, s katerim bi lahko prišli do vlade, ki bo Slovenijo sposobna voditi drugače.

Po njenih besedah je razdrobljenost prisotna zlasti v levo-liberalnem političnem prostoru, kar je slabo za demokracijo v Sloveniji. Povezovanje demokratičnih sil je po njenih besedah zelo pomembno za volilno leto.

“Stopimo skupaj. Pogovarjati se želim z vsemi, gibanji, nastajajočimi strankami, in civilno družbo., z vsemi demokratičnimi silami. Vsak je dobrodošel v novem zavezništvu za spremembe. Zdaj ni čas za parcialne projekte, zdaj je čas, da stopimo skupaj.”

Na vprašanje, ali se lahko koaliciji KUL morda pridruži še kdo, je odgovorila, da so pripravljeni komunicirati z vsemi, ki se ne strinjajo z dejanji trenutne vlade. Po njenih besedah bodo nato stranke KUL odločile o tem, koga bodo v koaliciji tudi sprejele. “Vse vabimo na sestanke, veliko teh sestankov pa že poteka,” je ob tem dodala.

Napovedan vstop nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba v slovensko politiko je komentirala z besedami, da so se v KUL pripravljeni pogovarjati tako z njim kot z vsemi drugimi, ki si delijo podobne interese in vrednote.

Izpostavila je še, da imajo v SD močan program za nov začetek. “Imamo kompetentno in sposobno ekipo srčnih ljudi. Imamo voljo in energijo, da se borimo za vizijo Slovenije, v katero srčno verjamemo. Delali bomo drugače in tudi jaz osebno bom delala drugače,” je obljubila.

Zdi se, da je Fajonova sledila pozivu, ki jo je na opozicijo naslovilnekdanji predsednik Milan Kučan  “da stori vse, da prekine škodljivo, protipravno in protiustavno delovanje te vlade, ki jo vodi SDS,” je prejšnji teden opozoril tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Ob tem je izpostavil odgovornost SD, ki je po zadnjih javnomnenjskih merjenjih najmočnejša stranka KUL, “da poveže opozicijo ne samo po volitvah, temveč že pred volitvami.”
Za razliko od madžarske opozicije, ki se že dve leti pripravlja na volitve, ki bodo prav tako spomladi prihodnje leto, razen dogovora o povolilnem povezovanju KUL, slovenska opozicija, ki predvideva, da bi mandatarstvo pripadalo stranki z največ glasovi na volitvah nima kandidata, ki bi povezal razdobljeno opozicijo , kaj šele da bi se dogovorili za skupni nastop na volitvah z eno listo.

V ta namen so na madžarskem organizirali več krogov primarnih volitev. Tako  je v prvem krogu je zmagala 49-letna podpredsednica evropskega parlamenta Klara Dobrev s 34 odstotki glasov. Klara Dobrev je rojena v Sofiji in njen oče je Bolgar, problem pa je, da je članica levosredinske Demokratske koalicije, ki jo vodi nekdanji socialistični premier in njen soprog Ferenc Gyurcsany.

Gyurcsany, ki je leta 2006 na zaprtem sestanku vodstva stranke priznal, da »smo lagali (volilcem)«, tonski posnetek pa je prišel v javnost in pokopal socialiste. Karacsony in Marki – Zay sta zato takoj po delnih izidih prvega kroga začela pogajanja o tem, da bi eden odstopil v prid drugega. Očitno je namreč, da Klara Dobrev kot Gyurcsanyeva žena nima možnosti v boju proti Orbanu.

Na koncu je Markiju – Zayu uspelo prepričati župana Budimpešte, da bo kot konservativni kandidat za premierja lažje pridobil volivce Jobbika in desnosredinske stranke Momentum. Predvsem je prvi krog pokazal, da Karacsony nima podpore na podeželju, kjer pa bi Marki – Zay lahko pridobil tudi nekatere razočarane Orbanove volivce.

Po poročanju medijev naj bi sicer opozicija razmišljala vsaj o tem kako bi pred volitvami poiskali skupnega kandidata za mandatarja. Glede na špekulacije,  da bi lahko vlogo slovenskega Markija odigral Robert Golov.  V ta namen naj bi Fajon in Robert Golob prek posrednikov že vzpostavila stik. Predvidoma se bosta sestala po novoletnih praznikih.

Povabilo Fajonove je po včerajšnji izjavi za medije komentiral tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki sodeluje pri nastajanju nove stranke LIDE (Liberalni demokrati). Kot je dejal, pozdravlja vsak poziv, ki vodi k pogovoru, združevanju, zbliževanju, a si ne dela utvar, saj je slovenska politika zelo polarizirana. Zato ocenjuje, da bi bilo najbolje oziroma najbolj realno začeti z malimi koraki.

Pri tem je izpostavil primer liberalnih strank, ki so članice evropske skupine ALDE. Če bi slednje pokazale voljo po sodelovanju, bi to bil pomemben signal tudi zanj, saj sodeluje pri ustanavljanju tretje liberalne stranke, je dejal.

Ob vprašanju, ali gre v primeru tega poziva za klic v sili, je Zorčič ocenil, da je to “morda tudi klic v sili, ampak saj na konec koncev sila tudi je”. Po njegovih besedah pa je nujno tudi zavedanje, da so tudi med strankami KUL določene razlike.

Pri tem je izpostavil SD in Levico, ki bi po Zorčičevi oceni lahko združili moči, prav tako pa LMŠ in SAB, ki bi se po njegovi oceni morali povezati. Morda tudi s skupino, s katero sam snuje novo stranko, saj bi to bilo “najbolj zdravo za naše politično okolje”. Kot je še ocenil, je današnji poziv Fajnonove možno razumeti tudi kot boj za nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba, ki bi lahko premešal politične karte.

Zorčič je ob tem še zatrdil, da se ne boji, da bi razdrobljenost strank na tako imenovani levi oziroma liberalni sredini pomembno vplivala na končni volilni rezultat. Kot je spomnil, je bilo v preteklosti več poskusov združevanja, tudi na levi sredini in po razpadu Šarčeve vlade.

“Tudi tam so bili neki napori, a je bilo vse zaman. In včasih je treba nekatere stvari tudi nekoliko razstaviti, da jih potem sestaviš skupaj,” je ocenil. Kot še ugotavlja Zorčič, pa je sicer na eni strani govora o širokem povezovanju, po drugi strani pa “nekateri izmed trenutnih akterjev niso sposobni niti tega manjšega sodelovanja”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)