(V ŽIVO) Pred dnevom samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu slavnostni govornik premier Janez Janša, v državnem zboru Igor Zorčič – Nekdanjega predsednika države Milana Kučana ne bo v Cankarjev dom “zaradi nasprotovanja politiki vlade Janeza Janše” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Pred dnevom samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu slavnostni govornik premier Janez Janša, v državnem zboru Igor Zorčič – Nekdanjega predsednika države Milana Kučana ne bo v Cankarjev dom “zaradi nasprotovanja politiki vlade Janeza Janše”

(V ŽIVO) Pred dnevom samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu slavnostni govornik premier Janez Janša, v državnem zboru Igor Zorčič – Nekdanjega predsednika države Milana Kučana ne bo v Cankarjev dom “zaradi nasprotovanja politiki vlade Janeza Janše”

Na današnji dan pred 31 leti smo se Slovenci na plebiscitu odločali o osamosvojitvi od Jugoslavije in o neodvisni državi Sloveniji, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost. Na osrednji državni slovesnosti v Cankarjevem domu bo slavnostni govornik premier Janez Janša, še pred tem pa se bo  na slavnostni seji sestal DZ .

Ob 19. uri se  v parlamentu začenja slavnostna seja DZ, na kateri bo slavnostni govornik predsednik DZ Igor Zorčič. Še prej, ob 18.30, pa je  ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v stolni cerkvi sv. Nikolaja daroval mašo domovino. Osrednja državna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti se bo začela ob 20. uri v ljubljanskem Cankarjevem domu, slavnostni govornik bo premier Janša.

Nekdanji predsednik države Milan Kučan se  osrednje državne slovesnosti ne bo udeležil, kot je pojasnil v izjavi za Večer, ga ne bo  “zaradi nasprotovanja politiki vlade Janeza Janše”. Bo pa prisoten na slavnostni seji državnega zbora. Po 31 letih se  tako ponavlja praksa  za katero ena ali druga politična opcija, nezadovoljstvo z  aktualno oblastjo  demonstrira z neprisotnostjo na državnih proslavah. Res je, da je doslej to prakticiral  predvsem predsednik SDS- a Janez Janša Milan Kučan se je sicer letos  udeležil proslave ob 30 let samostojnosti Slovenije, vendar je prišel z jasnim protestnim “kolesarskim sporočilom”.

24. junija letos, torej tik pred dnevom državnosti, je Kučan sedanji vladi očital, da ji je slovensko politično prizorišče uspelo spremeniti v gladiatorsko borbo, njen največji “dosežek” pa je velika razklanost. “Ne vem, ali je toliko grobosti in sovražnosti mogoče sproducirati v tako kratkem času, kot je to uspelo sedanji politiki,” se je vprašal.
Po njegovih besedah se ustvarja neka aliansa t. i. iliberalnih demokracij, ki si po svoje razlagajo človekove pravice, vladavino prava, svobodo govora in neodvisnosti medijev. Gre za odmik od splošne interpretacije vladavine prava in človekovih pravic, ki je vgrajena v temelje EU in tudi v temelje slovenske ustave, je opozoril.

Kučan je bil kritičen tudi do aktualnega predsednika Pahorja. Menil je, da bi moral biti kritičen do tega, kar počne vlada. “Ni dobro, da je predsednik države v konfliktu z vlado, ni pa seveda tudi prav, da ne premore nobene kritične besede do tega, kar počne vlada,” je junija opozarjal nekdanji predsednik. Kot je dejal, je predsedniška funkcija v ustavi razmeroma ohlapno definirana, način uresničevanja teh malo pristojnosti pa odvisen od značaja človeka in njegove predstave o politiki. “Ena stvar pa bi morala biti skupna: predsednik je izvoljen neposredno in s tem v veliki meri zavezan ljudem. In ti imajo pravico vedeti, kaj predsednik misli o ključnih problemih, s katerimi se sooča družba,” je poudaril

Po 31 letih se  tako ponavlja praksa  za katero ena ali druga politična opcija, nezadovoljna z   aktualno oblastjo  demonstrira z neprisotnostjo na državnih proslavah. Res je, da je doslej to prakticiral predsednik SDS- a Janez Janša Milan Kučan se je sicer letos  udeležil proslave ob 30 let samostojnosti Slovenije, vendar je prišel z jasnim protestnim “kolesarskim sporočilom”.

Izide plebiscita, po katerem so stekle priprave na potrditev samostojnosti 25. junija 1991, so v slovenski skupščini uradno razglasili tri dni po glasovanju. Pokazali so, da se je plebiscita udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost pa je glasovalo okoli 95 odstotkov udeležencev oziroma 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na 26. december, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, obeležujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Praznik so  danes obeležili z več slovesnostmi. Popoldne je bil na Brdu pri Kranju sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo, ki se ga b je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

COMMENTS

Wordpress (0)