“Nekateri hitri antigenski testi morda ne bodo učinkovito zaznali omikrona”, pravi dr. Fauci – TOPNEWS.si

“Nekateri hitri antigenski testi morda ne bodo učinkovito zaznali omikrona”, pravi dr. Fauci

“Nekateri hitri antigenski testi morda ne bodo učinkovito zaznali omikrona”, pravi dr. Fauci

Prejšnji teden so raziskovalci z Univerze v Hongkongu objavili podatke najnovejše raziskave, ki kažejo, da se različica omikron v dihalnih poteh razmnožuje 70-krat hitreje kot različica delta. Glede na dejstvo, da je samo vprašanje časa, kdaj bo ta različica prevladujoča tudi v Sloveniji, je na mestu vprašanje, kako učinkoviti so hitri antigenski testi pri zaznavanju različice omikron in ali je hitro testiranje, v kolikor se ugotovi, da testi niso zanesljivi, še smiseln ukrep pri zajezitvi virusa.

Po mnenju Anthonyja Faucija, direktorja Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni ZDA, nekateri hitri antigenski testi morda ne bodo mogli dovolj učinkovito odkriti različice omikrona COVID-19. “Prejemamo predhodne informacije, da vsi (hitri) diagnostični testi ne bodo točni z omikronom,” je dejal dr. Fauci v virtualnem pogovoru s Fundacijo gospodarske zbornice.

To je težava, saj so bili hitri testi pomembno – čeprav nepopolno – orodje za odkrivanje virusa SARS-CoV-2. “Zdi se, da nekateri in številni pogosto uporabljeni testi zelo dobro zaznajo in zaznajo omikron,” je dejal dr. Fauci. »Smo v procesu izvajanja obsežnega presejanja, da bi ugotovili, kateri od teh hitrih antigenskih testov na mestu oskrbe še vedno ohranjajo natančnost diagnoze. Očitno obstajajo nekateri, ki to počnejo. Poskušamo najti tiste, ki ne odražajo natančnega rezultata. In če to storimo, bodite prepričani, da se ti testi ne bodo uporabljali za diagnosticiranje omikrona.”

Različica omikrona ima več kot 50 mutacij prvotnega virusa, vključno z več kot 30 na njegovem »spike« proteinu, ki pomaga virusu vstopiti v naše celice. Številna protitelesa, ki jih ustvarimo s cepljenjem in okužbo (in večina laboratorijsko izdelanih monoklonskih protiteles), so usmerjena na te »spike« proteine – tako da, ko se spremenijo, se lahko zmanjša učinkovitost imunskega in protitelesnega zdravljenja bolezni.

Iz vladnega center za informacije o novem korona virusu so nam včeraj sporočili, da raziskave o zanesljivosti različnih hitrih antigenskih testov pri zaznavanju različice Omikron še nimajo.

COMMENTS

Wordpress (0)