(VIDEO) V Sloveniji vsak sedmi prebivalec priseljenec – Boris A  Novak na petkovih protestih prebral pesem, posvečeno utopljeni kurdski deklici, z naslovom “Kralj svobode” – TOPNEWS.si

(VIDEO) V Sloveniji vsak sedmi prebivalec priseljenec – Boris A  Novak na petkovih protestih prebral pesem, posvečeno utopljeni kurdski deklici, z naslovom “Kralj svobode”

(VIDEO)  V  Sloveniji vsak sedmi prebivalec priseljenec – Boris A  Novak na petkovih protestih prebral pesem, posvečeno utopljeni kurdski deklici, z naslovom “Kralj svobode”

Ob mednarodnem dnevu migrantov je zanimiv podatek , da je vsak sedmi prebivalec Slovenije priseljen. Slovenski statistični urad je ob dnevu migrantov objavil, da je v Sloveniji vsak sedmi prebivalec priseljenec. Skoraj 14 odstotkov današnjih prebivalcev Slovenije je namreč svoje prvo prebivališče imelo v tujini. Med njimi jih ima nekaj manj kot polovica slovensko državljanstvo. 38 odstotkov prebivalcev s prvim prebivališčem v tujini se je v Slovenijo priselilo v zadnjih desetih letih.

Nekateri od priseljencev, ki so se rodili v tujini, so sicer že od rojstva tudi slovenski državljani (ker so se na primer rodili slovenskim državljanom v tujini), drugi pa so to postali pozneje – z naturalizacijo oziroma s sprejemom v državljanstvo Slovenije.

Vsi priseljenci torej niso tudi tujci. Podobno niso vsi prebivalci s tujim državljanstvom priseljenci. V Sloveniji je konec novembra na podlagi dovoljenj oziroma potrdil za prebivanje prebivalo 212.462 tujcev, od tega 183.921 državljanov tretjih držav in 28.541 državljanov EU. Najpogostejša tuja država prvega prebivališča je Bosna in Hercegovina, od neevropskih pa Kitajska, je na spletni strani objavil Surs.

Hkrati je bilo letos v Sloveniji do konca novembra vloženih 4568 prošenj za mednarodno zaščito. Največ so jih vložili državljani Afganistana, Pakistana in Irana. Status mednarodne zaščite je bil letos priznan 15 osebam.

Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je ob mednarodnem dnevu migrantov na svoji spletni strani objavil, da je bilo lani na svetu približno 281 milijonov ljudi mednarodnih migrantov, kar predstavlja 3,6 odstotka svetovnega prebivalstva.

Slovenija je še vedno pod vtisom smrti gluhoneme migranske deklice v Dragonji. “To tragično zgodbo poznate, je pa seveda nezaslišano, da najvišji predstavniki naše države  skrajno cinično reagirajo na tako sramoto in seveda humanitarni zločin,” je dejal Boris A Novak.

“Ne vem zakaj so šli od doma bolje bi bilo ostati, le kako naj hčerka hroma trka po zaprtih vratih, prečka meje pred soldati, ki jih ne razume gluha. Hočejo le košček kruha onstran te ledene vode, kjer jih čaka kralj svobode. In močnejši so od dvoma, z vedrim vetrom v podplatih stran od revščine, ječ, zloma. A zakaj je treba mati morala vodiču dati šop denarja. Topla juha se na zvezdni peči kuha tam na dnom leden vode kjer jih čaka kralj svobode….

Zato Slovenija ni kriva, pravijo, da begunka ni več živa, saj Slovenija ne krati mladoletnim tujkam spati v ledeni krsti vode, koder vlada Kralj svobode”.

Pesnik Boris A. Novak je po javnem recitiranju svoje najnovejše pesnitve napisal tudi izjavo v kateri je pojasnil zakaj in čemu balada KRALJ SVOBODE.

»Balado Kralj Svobode sem napisal, ker me je pretresla tragična usoda desetletne, invalidne, gluhoneme kurdske deklice, ki je utonila pri prečkanju državne meje. Ogorčen sem spričo nečloveškega, rasističnega in protizakonitega ravnanja z begunci, ki ga vladajoča slovenska politika izvaja na državnih mejah.

Kot je bilo že večkrat dokumentirano, slovenski mejni organi kljub zakonom o varstvu pravic iskalcev azila in višji postavi človečnosti vračajo na Hrvaško begunke in begunce, ne da bi spoštovali pravice, ki jih zagotavlja mednarodno pravo.

Nesrečna mati nesrečnih treh otrok je to očitno vedela, zato se je podala na skrajno tvegano pot prečkanja mejne reke Dragonje v nevarnih zimskih razmerah. Kako globok je moral biti njen obup, da je bila pripravljena otroke in sebe izpostaviti smrtni nevarnosti!

Predsednik Republike Slovenije in Varuh človekovih pravic sta z osupljivim cinizmom in ledenim hladom razgrnila to tragično zgodbo, pri tem pa skrbela predvsem za navajanje razlogov, zakaj Slovenija ni kriva za to tragedijo.

Nista bila sposobna niti minimalne spodobnosti in pietete. Da sta to storila na mednarodni Dan človekovih pravic, priča o popolni človeški brezčutnosti, med drugim pa tudi o ogabnem oportunizmu ter opravilni nesposobnosti in neumnosti.

Namesto da bi slovenski državni organi oprali umazani obraz Slovenije vsaj z gesto pomoči družini, ki je izgubila svojega najranljivejšega otroka, so si pilatovsko oprali roke, trije preživeli člani te družine pa so morali nazaj na Hrvaško.

Izjave vladnih predstavnikov in Ministrstva za notranje zadeve RS so ob tej grozi manipulantsko poudarjale le dobro sodelovanje slovenske in hrvaške policije pri iskanju trupla nesrečne deklice.

Temu lepotičenju in prikrivanju dejstev je žal sledila tudi večina medijev, kar kaže, da so mnogi novinarji oportunistično popustili diktatorskemu diktatu vlade.

Da slovenska Rimokatoliška cerkev v svetem adventnem času molči o sodobni ponovitvi bega dveh beguncev, Jožefa in noseče Marije, pa dokazuje, da gre le za politfinančno institucijo, ki z vero nima nobene zveze.

Bi bilo kaj drugače, če žrtev ne bi bila muslimanka?

To ni nauk Kristusa Odrešenika, Bog vas nima rad.

SRAM VAS BODI, DUHOVNIKI SLOVENSKE KATOLIŠKE CERKVE! SRAM VAS BODI, PREVIDNI NOVINARJI! SRAM VAS BODI, VARUH ČLOVEKOVIH PRAVIC! SRAM VAS BODI, VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE! SRAM VAS BODI, PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE! SRAM VAS BODI!

Boris A. Novak,

državljan RS, pesnik

Slovenija, 18. decembra 2021«

Pesem je objavljena v spodnjem videu, v integralu.

 

COMMENTS

Wordpress (0)