(VIDEO) Kdo vse je sinoči prišel v Kino Šiska in kaj se je dogajalo v “backstage-u” pred začetkom in po koncu “hibridne” javne tribune – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo vse je sinoči prišel v Kino Šiska in kaj se je dogajalo v “backstage-u” pred začetkom in po koncu “hibridne” javne tribune

(VIDEO) Kdo vse je sinoči prišel v Kino Šiska in kaj se je dogajalo v “backstage-u” pred začetkom in po koncu “hibridne” javne tribune

Politična aktivacija nekdanjega direktorja uprave Gen-I Roberta Goloba je v ljubljanski Kino Šiška privabila številne udeležence, ki so iz prve roke želeli videti javno tribuno o prihodnosti države in predvsem slišati, kako mislijo akterji normalizirati življenje v naši državi. Vsekakor je najboljši komentar sinočnjega vzdušja, ki ga je dala ena od bolj “poučenih udeleženk javne tribune” in sicer, da jo dogajanje sinoči močno spominjalo na prvo okroglo mizo civilnodružbenega združenja, ki ga  je leta 2014 pred volitvami ustanovil takrat še ustavni  pravnik Miro Cerar.

“Vsi smo se debelo gledali in nobenemu ni bilo prav nič jasno,”  je bil komentar udeleženke, ki je spremljala tako ustanovitev Cerarjeve SMC, kot tudi sinočnje dogajanje na hibridni javni tribuni v Kinu Šiška, povezano predvsem z imenom Roberta Goloba. Najbolj gromki  aplavz publike  je dobil prav Robert Golob, ko je za vladajočo politiko je  dejal, da ne gre za zrelo desničarsko politiko zahodnoevropske države. “Čas je, da jih naženemo. To ni desničarska politika, to je fašizem.”

Poleg samih udeležencev javne tribune Dragana Petrovca z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, nekdanje vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki Mirte Koželj, Barbare Čenčur Curk z Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani in soustanovitelja Centra za zaščito žvižgačev Ivana Galeta, je bila zanimiva tudi zasedba v dvorani.

Poleg številnih ljudi iz GEN-ija in energetike, med prvimi je bil v Kinu Šiška nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič, ki je tudi pomagal v sami organizaciji okrogle mize in zdelo se je, da ima zadeve “v rokah”, saj je skrbel za vse od parkirnih mest, do sprejemanja gostov in do tega, “da je bilo vse kot mora biti”.

Med političnimi obrazi pa pa je izstopala prisotnost  Jureta Lebna, predsednika stranke Z.Dej. Med znanimi obrazi pa je izstopala tudi  nekdanjo evropsko komisarko Violeto Bulc. Prav tako pa smo opazili tudi nekdanjega predsednika uprave SID banke Sibila Svilana. Mnogih pa zaradi mask, ki so jih imeli pravzaprav ni bilo mogoče prepoznati. Pred vstopom so morali vsi obvezno pokazati pogoj PCT,  v dvorani pa je bilo prostora za približno 200 ljudi, saj je bila zaradi strogih ukrepov zasedena lahko le polovica

V Kinu Šiška je prišel tudi Sašo Peče, nekdanji poslanec SNS-a, ki ga več kot desetletje ni bilo na javnih prireditvah. Prav tako je okroglo mizo od strani spremljal Leo Oblak, ki je ustanavljal  Virantovo stranko Državljansko listo. Kot smo izvedeli je Robert Golob že v ” backstageu” povedal voditelju  Primožu Cirmanu novinarju portala Necenzurirano, “da na vprašanja o  svojem konkretnem političnem angažmaju ne bo odgovarjal.

Tudi izjav po okrogli miti Robert Golob ni dajal,  smo pa posneli izjave nekaterih akterjev okrogle mize in pa opazovalcev iz dvorane.  Sam Robert Golob pa je  bil bolj zgovoren v oddaji 24 Ur Zvečer, kjer je nastopil skupaj z Tomažem Veselom.  Golob je bil v odgovorih veliko bolj konkreten, Tomaž Vesel pa je  zavrnil možnost aktivnega političnega aganžmaja.

Robert Golob: “Glejte noben posameznik ne more spremeniti sistema. To ne morem jaz, to ne more verjetno predsednik Računskega sodišča, to ne morete niti vi. Ampak “Bodi sprememba” pomeni, da nagovarjamo vsakega in slehernega državljana, da se politično aktivira, ker samo tiha večina, ki se danes politiki izogiba, ima v resnici največjo moč,  je najbolj politično zatirana. Naš namen je, da jih osvestimo, da to moč, ki jo imajo, vzamejo v svoje roke in se odločijo, ali želijo živeti v državi, ki ni svobodna, ali v državi, ki je v resnici normalna.  Saj Slovenija je bila dolga leta v resnici popolnoma normalna država, a danes se nam dogaja nacionalna sramota v Evropskem parlamentu, danes se dogaja, da si ljudje ne upajo govoriti. Mi je zelo žal, to ni normalna država, ne za tiste, ki živijo leve vrednote kot tudi za večino tistih ki živijo desne vrednote”.

Na konkretno vprašanje ali se  bo tudi sam politično aktiviral je Robert Golob odgovoril pritrdilno.  “Ampak vseeno me zanima, kako boste vi konkretno vstopili v to, zgolj z opozarjanjem na javnih tribunah s pogovorom ali aktivno politično,” je bil konkreten voditelj,

Robert Golob: “Seveda ne, če nagovarjamo vse ostale naj bodo sprememba pomeni , da moramo tudi mi delovati enako. Civilna družba, civilna iniciativa in gibanje so nujni temelj katerekoli demokracije. Zato namenoma zdaj nagovarjamo civilno družbo in in gibanja, da se ustvari ta kritična masa. Danes nas je bilo šest, ki smo tako razmišljali, čez teden, dva, tri nas bo bistveno več, na koncu verjamem, da nas bo ogromno, ker samo v množici posameznikov je prava moč, ki lahko prinaša spremembo. V nekem trenutku se bomo morali prilagoditi političnemu sistemu in naše gibanje preleviti tudi znotraj strankarskega sistema, vendar za to je še dovolj časa.”

Gospod Golob današnja javna Tribuna je, če sem vas prav razumel, poleg omenjenega tudi  morda nekakšno tipanje  ali bi lahko šli zelo aktivno v politiko? Morda ciljate , da bi bili novi premier RS?

Robert Golob: “Ne vas bom popravil. To ni nobeno tipanje. To je poziv dajmo se aktivirat To je pomembna razlika. Šele ko bomo videli , kdo vse se je aktiviral šele takrat se bomo ukvarjali s tem kdo je pa tisti , ki bo zadevo potem tudi vodil. Danes je popolnoma prezgodaj govoriti o tem, da bomo šli po isti poti en obraz eno ime, posameznik, Jaz to res verjamem GEN-i je kolektiv zato smo najboljši na svetu. Nihče ne more bit sam najboljši na svetu moraš imeti najboljši kolektiv in tudi tukaj želimo skozi civilno zgraditi najboljšo ekipo. Jaz verjamem, da nas bo  čez mesec dni  lahko tudi v studiu bistveno več mogoče 10 krat več kot danes”.

Mislite, da bo ta sprememba čez štiri mesece ali čez štiri leta in štiri mesece?

Robert Golob: “Ne ne jaz sem prepričan, da ta sprememba mora biti čez štiri mesece in se bo zato tudi zgodila”.

Ste dobili kakšno podporo danes v koaliciji KUL ni bilo videti pretiranega navdušenja. verjetno tudi za to, ker bi se s kakšno novo politično stranko morda še bolj drobila podpora levi opciji?

Robert Golob “Jaz nisem tako razumel,  jaz mislim, da KUL na koncu bo naš zaveznik. Tudi civilni družbi. Res je pa, da se moramo mi kot civilna družba najprej sploh organizirati , ustrezno pozicionirati in  to ne levo, desno ali na sredini ampak tisti , ki povezujejo vse. In potem se lahko pogovarjamo o političnih zavezništvih in pa tudi strankarskem sistemu”.

Menite, da bo za to dovolj časa pred volitvami?

Robert Golob: “Jaz sem prepričan , da je dovolj časa za to”.

Tomaš  Vesel zagotavlja, da se z Računskega sodišča  ne bo umaknil v politiko? “Ne. Meni poteče mandat, za mano je kar dolgo obdobje vodenja Računskega sodišča, nikoli nisem pričakoval tako turbulentnih časov, kot so se nam zgodili v zadnjem obdobju, ampak vseeno mislim, da delamo dobro, se borimo proti pritiskom, ki jih imamo, zelo nerazumnim, zato sem se tudi odločil za nastop na tej okrogli mizi in še na kateri drugi, če bo treba. Škoda je, da se nas ne posluša, naredimo veliko, veliko svetujemo, vendar enostavno ni sogovornika, ki bi se bil pripravljen soočiti z realnostjo. Javnofinančna slika Slovenije v tem trenutku in že nekaj časa ni dobra. Imamo krizo odločanja, ključne odločitve se ne sprejmejo, zaradi impotentnosti celotnega spektra politike, ki se ne pogovarja med sabo, rešitev ni.” Sam je prepričan, da bi se v politiki morali angažirati mladi, njim bi morali predati državo.

COMMENTS

Wordpress (0)