(VIDEO) Petkovi kolesarski protesti na Trgu republike tokrat napovedali opozorilno sireno ob “političnih razkritjih ob interpelaciji Vizjaka, ki poteka v državnem zboru” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Petkovi kolesarski protesti na Trgu republike tokrat napovedali opozorilno sireno ob “političnih razkritjih ob interpelaciji Vizjaka, ki poteka v državnem zboru”

(VIDEO) Petkovi kolesarski protesti na Trgu republike tokrat napovedali opozorilno sireno ob “političnih razkritjih ob interpelaciji Vizjaka, ki poteka v državnem zboru”

Metem, ko v državnem zboru poteka 16 urna razprava o interpelaciji proti ministru Andreju Vizjaku nameravajo, kot so sporočili iz protestne ljudske skupščine, del nocojšnjega protesta posvetiti tudi političnim razkritjem ob interpelaciji ministra Vizjaka”.

Če je mogoče pravilno razumeti sporočilo za javnost, bodo tokrat na Trg republike pred državni zbor v katerem poteka razprava o interpelaciji proti ministru prinesti “opozorilno sireno”. To pa utegne biti moteče za poslance državnega zbora in za policijo.

30. obletnica ženskih demonstracij, opozorilna sirena in politična razkritja ob interpelaciji Vizjaka

Ob 19:00 se dobimo na TR kjer se bomo skupaj spomnili enega izmed pomembnih dogodkov v zgodovini aktivnega državljanstva in protestov v Sloveniji, brez katerih bi bila danes naša država zelo drugačna.

Točno danes poteka namreč 30. obletnica ženskih demonstracij. Pred 30. leti, na istem mestu, na Trgu republike, so borbene ženske zahtevale ohranitev svojih pravic. Šlo je za ohranitev 55. člena v Ustavi RS, ki odloča o svobodni izbiri staršev pri rojevanju otrok in se glasi: »Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno. Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.« Ljubljanske demonstracije 17. 12. 1991 so bile prve ženske v samostojni državi in druge ženske demonstracije na Slovenskem sploh. Prve ženske demonstracije v Ljubljani so potekale v najtežjih razmerah v času okupacije v 2. svetovni vojni: to so bile tedenske od 21. aprila do 12. maja, nato 21. junija 1943.

Tudi po 30 letih, dandanes v politiki kar naprej poskušajo izbrisati ustavni 55. člen US. Na problematiko kršenja pravic žensk bo danes opozorila Živa Vidmar, ki je bila pred 30. Leti vključena v takratne demonstracije, z bojem za ženske pravice pa nadaljuje še danes. Ta boj je žal še vedno aktualen saj je med drugimi tudi predsednik NSi v intervjuju za Večer javno izrazil željo, da bi postal splav ženskam težje dosegljiv. Na današnjem protestu bomo tako vsem političnim strankam, ki se pripravljajo na prihajajoče volitve sporočili, da mora biti v demokraciji ženska samostojna pri odločanju, nad njo ne sme biti nobene prisile, ne moške, ne državne.

Prav tako danes poteka glasovanje o interpelacija Vizjaka – ministra za razprodajo okolja in ljubiteljskega davčnega svetovalca. Sicer bi moralo biti že samo dejstvo, da se je 87% ljudi na referendumu za vodo jasno izreklo zoper njegov predlog zakona, ki je bi oblikovan v nasprotju s celotno okoljsko stroko, povsem dovolj za njegov odstop, a tej ljudski nezaupnici je sledilo še več fiaskov. V zadnjem letu in pol neti vse več škandalov, s svojimi dejanji pa vseskozi povzroča neznosno škodo, ne samo okolju, temveč tudi na drugih področjih. Po tem, ko je dodatno obogatel s spornim nakupom Petrolovih delnic tik pred deregulacijo cen bencina, je bil s prsti v marmeladi ujet tudi pri drugih sumljivih poslih. Neprimerne pogovore, kjer grozi z “trenjem jajc sodnikom”, je nadgradil še s svojo idejo, da “so davki glupi” po poročanju medijev pa je s svojim vmešavanjem v Terme Čatež državo oškodoval za vsaj 36 milijonov evrov trenutno pa je njegova osrednja naloga, da podpornikom SDS zagotovi, kar čimveč donosnih državnih poslov in položajev (seveda spet na škodo države).

Njegova dejanja so sporna večini prebivalk in prebivalcev in skrajni čas je, da ta dejanja obsodijo tudi poslanke in poslanci. Nova Slovenija je sicer rekla, da Vizjak ne uživa njihove podpore, danes pa bodo imeli priložnost, da svoje vrednote tudi dokažejo v praksi. Čas je, da se jasno opredelijo in povedo: ali preračunljivo podpirajo koruptivno vlado in povsem nedopustne poteze in izjave Vizjaka, ali pa bodo vsaj enkrat stali za svojimi (krščanskimi) vrednotami in z glasovanjem ZA interpelacijo prekinili zlorabe oblasti in položaja.

V protestnem gibanju smo prepričani, da je NSi, postala zgolj in izključno satelit SDS, zato bomo veseli, da se danes končno izkažejo s svojim pravim obrazom in jasno pokažejo vso svojo dvoličnost, sprenevedanje in lažno sredinsko usmerjenost. Če se bodo glasovanja v NSi vzdržali to seveda v praksi pomeni, da so ravno oni tisti, ki z nemim odobravanjem podpirajo nadaljnje ropanje in koruptivne prakse Vizjaka, hkrati pa s tem tudi lastnoročno omogočajo nadaljnje delovanje te škodljive vlade, saj je Janša odkrito izjavil, da bi bila nezaupnica Vizjaku hkrati tudi nezaupnica vladi in pot k predčasnim volitvam.

V opozorilo vsem poslankam in poslancem na uničevanje demokracije, vladavine prava in neznosne koruptivne prakse, ki jih omogočajo z vsakim tednom te vlade pa bo točno ob 19:30 iz Trga republike proti parlamentu zazvenela tudi opozorilna sirena.

Ne glede na to kako obupano se oklepajo svojih stolčkov, pa nas do volitev loči še največ 127 dni in civilna družba se aktivno pripravlja na volitve.

Danes ob 20:00 bomo izvedli zadnjo v letošnji seriji JAVNIH TRIBUN: GLAS LJUDSTVA, ki se bo osredotočila na razpravo o zahtevah na področju DOSTOPNEGA JAVNEGA ZDRAVSTVA. Med poglavitnimi zahtevami, ki smo jih že izpostavili so tudi ukinitev dopolnilnega zavarovanja in omejitev popoldanskega dela zdravnikov zaposlenih v javnem sektorju.

Na tribuni bodo sodelovali izjemno strokovni sogovorniki:

Dušan Keber, predsednik Združenja ZaNas
Brigita Skela Savič, redna profesorica na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin
Biserka Meden, predsednica društva Srebrna nit
Nevenka Lekše, donedavna predsednica Rdečega križa Ljubljana, članica skupščine ZZZS
Marjan Pintar, direktor Združenja zdravstvenih zavodov
Jasna Čuk, predsednica Društva anonimnih alkoholikov

COMMENTS

Wordpress (0)