V DZ epski spopad o “palčkih iz Murgel”, “globoke državi” in o tem, “kdo mafijsko upravlja državo” – Opozicija si je “pomagala” z mafijsko literaturo in v mafijskimi filmi ter kot “konselierija” izpostavila Roka Snežiča, Janez Janša pa se je “branil” s knjigo Rada Pezdirja “Vzporedni mehanizem globoke države” – TOPNEWS.si

V DZ epski spopad o “palčkih iz Murgel”, “globoke državi” in o tem, “kdo mafijsko upravlja državo” – Opozicija si je “pomagala” z mafijsko literaturo in v mafijskimi filmi ter kot “konselierija” izpostavila Roka Snežiča, Janez Janša pa se je “branil” s knjigo Rada Pezdirja “Vzporedni mehanizem globoke države”

V DZ epski spopad o “palčkih iz Murgel”, “globoke državi” in o tem, “kdo mafijsko upravlja državo” – Opozicija si je “pomagala” z mafijsko literaturo in v mafijskimi filmi ter kot “konselierija” izpostavila Roka Snežiča, Janez Janša pa se je “branil” s knjigo Rada Pezdirja  “Vzporedni mehanizem globoke države”

Poslanci so včeraj kar šest ur razpravljali o odgovoru premiera Janeza Janše na poslansko vprašanje Mateja tašnerja Vatovca na prejšnji seji o korupciji in mafijskem upravljanju države, opozicija je nizala afere te vlade premier Janša, ki je sodeloval v prvem delu razprave pa je korupcijo in mafijske prijeme pripisal preteklim vladam. Mafijsko upravljanje sicer po njegovih besedah res obstaja in ima zelo globoke korenine, a drugje, kar da je tudi “eden od osrednjih problemov slovenskih ljudi”.

Matej Tašner Vatovec je uvodnem nastopu spomnil, da je Janšo novembra v DZ povprašal, zakaj se, ko je v opoziciji, predstavlja kot tisti, ki bo, ko bo na oblasti, počistil s korupcijo v državi, ko je predsednik vlade, pa se “v bistvu zgodba obrne in imamo v nekaj letih ali pa mesecih korupcijskih in podobnih afer za kakšno desetletje”.  “Odgovora na to vprašanje nisem dobil. Dobil sem nekaj citatov oziroma povzetek knjige Rada Pezdirja. Vidim, da jo ima predsednik vlade danes s seboj, prav tako nekaj drugih poslancev SDS. Upam, da ne bo to reklamni blok za to knjigo danes,” je poudaril Tašner Vatovec.

Izpostavil je nekaj afer v času te vlade, od izgubljenih mask, posla s hitrimi testi s podjetjem Majbert Pharm, povezanega z nekdanjim članom podmladka SDS Luko Lahom, nabave respiratorjev pri Janševem bratu Rajku Janši, do nakazane rasti predvidenih zneskov za vojaško opremo. “Prav stvar mogoče krona vsega po navadi je sploh v mafijski literaturi in v mafijskih filmih tako imenovani »konseliere« se pravi svetovalec glavnega šefa, ki je v našem primeru Rok Snežič. Rok Snežič, ki ga sicer predsednik Vlade vsakič, ko je v tej dvorani rad zanika mislim, da kakšna dva tedna nazaj, ko so rubežniki prišli k njemu, zaradi tega, ker je izgubil tožbo proti mojemu kolegu Mihe Kordišu ponovno ponovil, da je svetovalec predsednika Vlade. Sedaj situacija je zelo preprosta. Ali se laže Rok Snežič, ki si tako želi priznanja predsednika Vlade ali pa se laže predsednik Vlade, ki to prijateljstvo zanika? V obeh primerih to ni ravno najlepše. Tisto, kar je pa bolj zaskrbljujoče so pa številne dvomljive afere, ki so seveda povezane s tem, da se vse vrti okoli omrežja stranke SDS, stranke, ki ji predseduje trenutni predsednik Vlade. Če samo navržem aferice, ki so se zgodile v tem času od Toninovih izgubljenih mask predvsem pa nabave hitrih testov s strani kripto-piramidašov, katerih šef je Luka Lah oseba tesno povezana s stranko SDS, ki se je proslavila predvsem kot eden glavnih akterjev afere »snegec«, kokainske afere podmladka SDS-a in predvsem respiratorjev, ki jih je v času pandemije začelo dobavljati tudi podjetje brata predsednika Vlade, ki se prej ni ukvarjala z dobavo zaščitne opreme in nenazadnje kot češnjica na torti pa seveda ne more manjkati niti orožarska afera”

Kordiš se je dotaknil tudi t. i. afere glupi davki, v katero se je ujel okoljski minister Andrej Vizjak. Večina spornih zadev sicer po njegovi oceni zastara, morda tudi zato, ker znajo v SDS “dobro treti intimne dele sodnikov, prevzemati policijo in vse preiskovalne organe v tej državi in na tak način poskrbeti, da gre vse pod preprogo”, je še ocenil.

Janša je vse povedano označil za “laži in insinuacije”. “V bistvu ste si te stvari več ali manj izmislili ali pa prikrojili, da se ne bi razpravljalo o dejanskih ozadjih, ki kriminalno delujejo v tej državi,” je menil.
Janez Janša: “V preteklih 2 letih smo poznali in na lastni koži občutili mehanizme delovanja globoke države. Danes nam je zato bolj kot kdajkoli prej jasno, da so podobno neupravičenega kamenjanja deležni vsi, ki razkrivajo in ogrozijo delovanje vzporednih mehanizmov in vzpostavljenih privilegijev. V preteklih mesecih smo bili tako samo v primeru ministra Vizjaka priča marsičemu, od izredno pristranskega javnega tolmačenja nekega zakona, kjer so populistične skovanke imele bistveno večjo težo od zakonske vsebine, pa do razkritja 14 let starih neformalnih in na nezakonit način pridobljenih posnetkov zasebnih pogovorov, a ta afera je pravzaprav razgalila nekaj drugega. To so nedopustne poslovne prakse in posluževanje raznih kapitalskih mahinacij, s katerimi so se v preteklosti brezobzirno izčrpavala državna podjetja. Na ta način se je močno oslabil potencial slovenskega gospodarstva, tudi slovenske turistične panoge. Po drugi strani pa se je preko lastništva nekaterih pomembnih medijev po svoji meri oblikovalo medijsko krajino in vplivalo oziroma kar oblikovalo mnenje ljudi. A kljub tako očitnim manipulacijam se kolegom v opoziciji zdi, da je ta vladna koalicija osrednji izvor korupcije in afer v naši državi. Gre za nič drugega kot za namerno preusmerjanje pozornosti na način, da lopov s prstom kaže na drugega in vpije, primite tatu. Prepričani smo, da se v času te vlade sporne prakse in iz njih izhajajoči privilegiji zmanjšujejo, zato pa sta toliko večja lupa, skozi katero se situacije opazuje in tudi namerno zamegljuje, ter zvočnik, preko katerega odzvanjajo lažne obtožbe. Žal pa argumenti praviloma ostajajo izven vidnega in slišnega polja”.

Sledila je predstavitev poslanskih skupin. Miha Kordiš je v imenu Levice ocenil, da je najbolj problematično od vsega to, da Janša odgovore lahko danes podaja z mesta predsednika vlade, ne pa iz zapora. “Za zaključek bom znova ponovil to, kar mislim, da bi morali vsi odnesti od današnje razprave. To je, manjši problem od teorij zarot, o palčkih iz Murgel, globoke države in ne vem še čim, ki jih širi SDS s predsednikom vlade Janezom Janše na čelu, je dejstvo, da Janez Janša odgovore na današnji seji podaja iz mesta predsednika vlade, ne pa iz aresta”.

Robert Pavšič (LMŠ) je vladi očital kršitve ustave in ignoriranje zakonov, ki bi jih oblast morala spoštovati kot zgled ljudem, kadrovski ‘brutalizem’, poseganje v vitalne državne podsisteme – statistični urad, finančno upravo, Nacionalni preiskovalni urad, policijo, energetiko in druga državna podjetja.

Marko Koprivc (SD) je ocenil, da je “pod janšizmom” možno vse. “Tudi razgradnja pravne države,” je dodal. Posebej je izpostavil tudi pritiske na medije, aktualne na RTV in “protizakonito nefinanciranje Slovenske tiskovne agencije”. Prav tako je omenil poskuse onemogočanja nevladnih organizacij.

Nepovezana poslanka Janja Sluga je medtem kot zelo sporne omenila zaplete pri imenovanju delegiranih tožilcev, dobivanje Janše z dobavitelji v zdravstvu in njihovimi lobisti, vlogo njegovega odvetnika Francija Matoza v podjetjih v državni lasti, madžarske milijone za oglase v medijih SDS in za izgradnjo drugega tira.
“Pravzaprav bi lahko rekli, da se posvečajo zgolj še utrjevanju položaja med svojimi verniki. Zanje so prepričani, da svojih volilnih preferenc ne bodo spremenili niti na prihajajočih volitvah. Cilj te vlade in te koalicije torej ni, da bi jim večina volivcev verjela, cilj te vlade in te koalicije je, da volivci nebi verjeli nikomur več. Ne politikom ne stroki, ne neodvisnim državnim nadzornim institucijam ter organom pregona, še manj pa neodvisnim medijem. Cilj te vlade in te koalicije je v ljudeh zasejati misel, da smo v politiki vsi enaki, vsi pokvarjeni tako kot so se v tem času pokazali oni. Verjetno razmišljajo, da bi se v tem primeru številni odločili ostati na volitve doma in potem bi lahko ob nizki udeležbi s svojo maloštevilno podporno vojsko vladali še naprej. Roka roko umije. Motijo se. Nismo vsi enaki. Volitve se bližajo, zato hitijo. Hitijo s politiziranjem policije, hitijo, da bi ošibili organe pregona in sodne veje oblasti ali pa vanje imenovali sebi všečne kadre. Hitijo s plenjenjem podjetij v državni lasti in ekonomskim izčrpavanjem medijev, ki jim niso po volji ali še ne poročajo po njihovem diktatu. Morda lahko špekuliramo in napovemo še kakšen poskus te vlade in te koalicije, da bi na bližajočih se volitvah otežila udeležbo volivkam in volivcem. A, spoštovani kolegi in kolegice, ne bo jim uspelo. Dejstvo je, da ljudje v Sloveniji še vedno znajo ločiti zrno od plevela, vsaj velika večina njih, in to bodo pokazale tudi volitve čez nekaj mesecev. Do takrat pa bomo še naprej opozarjali na vsako nečednost, ki so jo privošči ta vlada in ta koalicija. Zato bi resnično bilo dobro, da bi predsednik vlade danes odgovoril na vprašanje poslanca Tašner Vatovca ali ni resnično že čas, da tej državi pusti, da končno spet zadiha. In ko smo pri dihanju, najbrž nisem preveč optimistična, če ocenim, da bi Slovenija na indeksu zaznave korupcije s 35. mesta v letu 2020 že zgolj z odstopom tega predsednika vlade vsaj za polovico izboljšala svojo uvrstitev. In s tem po dveh letih globoko zadihala,” je med drugim dejala Janja Sluga.

Ta vlada je “prestreljena s korupcijo in deluje z mafijskimi prejemi, kar pokaže domala vsaka afera”, se je strinjal Marko Bandelli (SAB). “Po vsem navedenem lahko zaključimo, da je ta Vlada prestreljena s korupcijo in deluje z mafijskimi prejemi, kar pokaže do mala vsaka afera. Modus operandi predsednik Vlade je država to sem jaz, a to zgolj za dobrobit in utrjevanje lastne volilne baze in partikularnih interesov stranke SDS. Vlada bo po svojem odhodu pustila razdejanja še posebej v javnih financah, hudo načetje so tudi naše vrednote in družbena morala, zaupanje v politiko ni. Sprašujemo se kako sploh ostajati predsednik Vlade, ko pa je večina proti tebi. Domačijski družbeni ustroj značilen za Slovenijo in podpora zadostnega števila navidezno samostojnih desnih strank je očitno pravi recept za preživetje, za lastno preživetje in preživetje članov svoje domačije alias somišljenikov in podpornikov SDS. Žalostno, ampak tako pač je. Počakati moramo na 24. april, ko bodo za Slovenijo najpomembnejše volitve v zadnjih 15 letih še 131 dni in Slovenija bo – upajmo – spet šla na pot normalne in demokratično delujoče države”.

Na drugi strani so v koaliciji poudarjali, da mafijska početja Slovenijo spremljajo že od njenega nastanka. “Leve politične sile so si še pred njenim nastankom prizadevale, da ta seveda sploh ne bi nastala,” je dejal Danijel Krivec (SDS). Za mafijsko je označil, da je tedanji predsednik predsedstva Milan Kučan dopustil razoroževanje Teritorialne obrambe, lansiranje afere Patria, milijardo dolarjev opranega iranskega denarja preko NLB za financiranje terorizma itn.

Tudi poslanka SMC Monika Gregorčič je menila, da težave v resnici izhajajo iz prvih netransparentnih postopkov privatizacije, ki so vzpostavili privilegirani sloj oz. t. i. tranzicijsko levico s politično močjo. Ta naj bi omogočala prave pravnosistemske odločitve, vzpostavljena gospodarska moč pa naj bi odpirala vrata v vse družbene podsisteme, tudi v medije. “Krog je bil tako sklenjen in vzpostavljen sistem delovanja lahko poimenujemo tudi paradržava ali globoka država,” je povedala.

Andrej Černigoj (NSi) je izpostavil za pol milijarde evrov preplačani drugi blok Termoelektrarne Šoštanj in za pet milijard evrov globoko bančno luknjo.

Mnoge od afer iz preteklosti, ki so jih našteli koalicijski poslanci, je nato povzel tudi Janša. Kritikom je očital, da ne obsojajo kršitev ljudi, ki prihajajo iz njihovih krogov, večkrat se je obregnil tudi ob imenovanja v sodstvu, saj da so za sodnike lahko imenovani ljudje brez izkušenj in diplome. To je mafijsko upravljanje z državo, je ocenil.

“….No in da nadaljujemo z, bom rekel, mafijskim upravljanjem z državo, preko opisa zgolj, bom rekel, enega od teh vzporednih mehanizmov, ki, na katerega je gospod Rado Pezdir opozoril v tej knjigi, v tej knjigi pač najdete vse o Ljubljanski banki, njenih podružnicah v tujini, kako so nastajale, kdo je s tem upravljal, kako jih je prevzel, kako je partija nastavljala tam kadre, tudi še po osamosvojitvi z dokumenti. Jaz nisem videl še nobenega od teh, ki je omenjen tukaj, da bi kakorkoli rekel, da kaj ne drži. Vse je tiho, omerta je v zvezi s tem in to kljub temu, da se je potem banka oziroma Nova Ljubljanska banka pojavila vse do, bom rekel, privatizacije kot eden od instrumentov mafijskega upravljanja z državo.
Imamo zelo veliko kriminalistov na glavo prebivalca, zelo veliko tožilcev na glavo prebivalca, mislim, da rekordno število sodnikov na glavo prebivalca, ampak, ko gre za velike korupcijske zadeve, kjer so vključeni vzporedni mehanizmi globoke države, vsa ta množica ne dela nič – ne, se popravljam, v primerih, ko se jim kje zalomi, kot v primeru sodnika Radonjića, ki je pač sodil po svoji vesti, se vsi spravijo na njega, ga preganjajo in izločajo iz sistema in – nobenega hrupa. Hrup pa je, recimo, ko nek obskurni portal zapiše, recimo, da naš vodja poslanske skupine nima diplome, naslednji dan jo mora pokazati. Nacionalni mediji oziroma odvisni mediji, kot sta, recimo, nacionalna televizija ali pa POP TV, zganjajo velik kraval zato, ker kao poslanec Desusa, gospod Simonovič, nima diplome, in jo mora pokazati; in gledajo vsak font, vsako besedo, vsako vejico, vsak podpis. Potem se pojavi dvom v diplomo vrhovnega sodnika, tu pa noben odvisni medij ničesar o tem. Vrhovno sodišče izda sporočilo, da so vsi sodniki imenovani po nekem postopku, da so ta vprašanja neumestna, da bo sodnik sprožil postopek in da bo iztoženo nakazal v dobrodelne namene. Je to vladavina prava? Si predstavljate, da se nekje pojavi sum, recimo, to, da kdo od teh redkih sodnikov, ki niso vpeti v vzporedni mehanizem globoke države, nima diplome ali pa da nima pravosodnega izpita. Recimo, da se tak dvom pojavi v primeru gospoda Jana Zobca. Kakšen kraval bi bil! Specialistke za diplome z nacionalne televizije bi stale pred njegovimi vrati doma in čakale, da pokaže diplomo. Ker pa gre za posvečenega sodnika, pa je popoln molk v osrednjih medijih. Opozicija ne zahteva nobenega sklica kake komisije in preverbe in tako naprej; vsi se delajo, kot da je to nek gnusen napad na neodvisnost sodstva. Hkrati pa v Državnem zboru na Vrhovno sodišče imenujete za sodnike ljudi, ki nimajo niti enega dneva sodne prakse, recimo, gospod Gorkič, pa je postal vrhovni sodnik. V tem primeru se človek res vpraša, če nekdo brez tega, da je en dan bil v sodni dvorani, lahko postane vrhovni sodnik, saj potem lahko tudi nekdo brez diplome postane sodnik; mislim, ti kriteriji so res popolnoma razvodeneli. Glejte, to je mafijsko upravljanje z državo.

Vsi ti postopki, ignoranca, do kršitev pravil, zagovarjanje nečesa, češ, ker je to storil naš, ni problem, ga je treba ubranit z vsemi sredstvi in potem še potvarjanje podatkov, kot je ta, da se za korupcijo, da zaradi korupcije izgine v času te Vlade 3 milijarde in pol evrov, čeprav gre za podatek iz leta 2016. Zdaj, ali je točen ali ne, jaz ne vem, ampak če seštejemo samo vse te zadeve, ki so vezane na Ljubljansko banko, na vzporedni mehanizem, vezan na slovenski bančni sistem in vse te zlorabe, potem je verjetno ta številka še nizka, če bi iskal povprečje. Zagotovo pa ne boste dobil, če boste sešteval stroške osebne zaščitne opreme, pa respiratorjev / znak za konec razprave/ pa zaščitnih mask, ker če bi bila vse korupcija, ne bi dosegli 10 procentov te vsote.
Toliko. Zdaj jaz, pač res predlagam, da se govori o dejanskih problemih mafijskega upravljanja z državo, kajne, ki so recimo, v tej knjigi gospoda Pezdirja zelo natančno opisani, z vsemi dokumenti, možnimi in, bom rekel, zelo blagim pristopom, ko gre za ocenjevanje posameznikov.

 

Matej Tašner Vatovec je takole repliciral Janezu Janši: ”

Zdaj, po teh dvajsetih minutah, male učne ulice polpretekle zgodovine, mislim, jaz res ne vem, o čem se več pogovarjamo. Predsednik Vlade, to, kar ste zdaj odpredavali, se sliši kot ta tipični Trumpovski QAnon. Pač, obstaja neka zarota nekih ljudi, ki upravljajo z državo, ne vem, kaj. Jaz sem točno to predlagal, da se pogovarjamo dejansko o problemih ljudi, vi pa zahajate v neke teorije zarote, pa v neko preteklost. Glejte, ne vem, če koga to sploh zanima, danes mogoče informacija, da kriminalisti preiskujejo Nacionalni laboratorij za zdravje, hrano in tako naprej, glede verifikacije testov Majbert Pharma, na podlagi katere je seveda to podjetje v preteklem letu zaslužilo več kot 5 milijonov evrov. Podjetje, katerega eden od glavnih ustanoviteljev in voditeljev je nekdo, ki je povezan z stranko SDS. O tem sem govoril. Govoril sem o tem, da je novoustanovljeno podjetje za dobavo zaščitne opreme, ki ga ima v lasti brat predsednika Vlade, kar naenkrat v času epidemije začne dobavljat respiratorje. Pa da ne nadaljujemo, kaj vse je bilo nabavljeno.
Zdaj, če to ni korupcija, o kateri bi predsednik Vlade vsaj upal reči, ne, ni res, kot je prej dejal, da ni nihče zanikal tega svojega QAnon-a, ki ga je zdaj odpredaval. Saj tudi predsedniki Vlade v tem trenutku ni zanikal, da bi bilo kaj narobe z temi, mislim, da je bilo vse narobe s temi postelji. Tako da, tu mislim, da to sprenevedanje jasno kaže še enkrat na to taktiko. Vi počnete, nekdo drugi to počne, globoka država to počne, to nismo mi. V resnici pa počnete vi dvakrat, trikrat hujše stvari. Dejansko to, kar se dogaja in kar spremljamo, odkar ste od marca lani na oblasti, je v bistvu eno neprestano kolo korupcijskih dejanj, ki se odvija iz dneva v dan.
Zdaj, pred par dnevi smo tudi spet brali, kako nekatere ljudi, ki jih sicer predsednik Vlade tu, v tem Državnem zboru, obtožuje, kakšne so bile njihove vloge v času epidemije. Tako je gospod Breznik zdaj poslanec, takrat državni sekretar, obiskoval podjetje Rastoder in kakšni so bili nameni teh obiskov. Spet povezano z financiranjem Nove24 in spet povezano z, v bistvu strankarskimi, strankarskimi uslugami. Da ne omenim še enkrat, da Holding slovenskih elektrarn plačuje odvetniško firmo, ki na zalogo vlaga tožbe proti posameznikom v tej državi, novinarjem, poslancem in tako naprej. Plačuje Holding slovenskih elektrarn, plačuje neki odvetniški firmi, Roku Snežiču, ki je »consigliere« gospoda Janše,

lahko vlagate svoje verižne tožbe vse naokoli. Človeku, ki se po Sloveniji vozi z več sto tisoč evrov vrednim maseratijem, ki pa uradno na papirju nima nič oziroma nekaj 300 evrov gotovine mesečno, niti bančnega računa nima, je eden večjih davčnih dolžnikov v tej državi, nič se ne zgodi. Kaj pa to? Kaj pa bomo s to korupcijo, kaj bomo s tem izigravanjem pravil, s tem izigravanjem davkoplačevalskega denarja. Človek, ki je več kot očitno tesno povezan s predsednikom Vlade, dolguje državi za pol milijona evrov davkov in nič se ne zgodi. Predsednik Vlade ima v tem primeru zelo konkretne vzvode, da kakšno stvar premakne, če bi mu bilo mar in če bi bil res tak bojevnik proti korupciji. Da ne govorimo o gospodu Simiču, ki je tudi eden od svetovalcev predsednika Vlade, ki nepooblaščeno, ki je nepooblaščeno vpogledovala v podatke FURS o davčnih tajnostih v času, ko je tam bil. In lahko se lotimo tudi ministrov.

Potem ko je predsednik vlade že zapustil sejo, je sledila razgreta razprava, Pavšič pa je po več urah te točke dnevnega reda predlagal, da DZ sejo zapre za javnost, ker bi se rad skliceval na tajne dokumente. Seja je bila zato za pol ure prekinjena, nato pa so poslanci tajno glasovali o zaprtju, a se za to niso odločili.

“To je dokaz, da živimo v mafijski državi,” je glasovanje komentiral Pavšič, ki ni mogel razumeti, zakaj poslanci niso želeli spregovoriti “o konkretnih kriminalnih poslih, ki so jih podpirali konkretni ministri in malo manj konkretna vlada”. “Sram nas je lahko kot DZ,” verjame.

Branko Grims in Mojca Škrinjar (oba SDS) sta menila, da je Pavšič kršil zakon o tajnih podatkih in da bi ga morala podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) naznaniti policiji oz. ustreznemu organu, s čimer pa se ta ni strinjala.

 

COMMENTS

Wordpress (0)