Janez Janša v polemiko s Katjo Šeruga, odgovorno urednico portala N1 Slovenija, na čigavih plečih je tragična smrt begunske deklice na Dragonji – TOPNEWS.si

Janez Janša v polemiko s Katjo Šeruga, odgovorno urednico portala N1 Slovenija, na čigavih plečih je tragična smrt begunske deklice na Dragonji

Janez Janša v polemiko s Katjo Šeruga, odgovorno urednico portala N1 Slovenija, na čigavih plečih je tragična smrt begunske deklice na Dragonji

Suzana Lovec, ki je urednica rubrike poglobljeno in namestnica odgovorne urednice N1 Slovenija  Katje Šeruga, je v angažiranem komentarju  z naslovom “Ta smrt je na tvojih plečih, Evropa. Na tvojih plečih, Slovenija”, kitično zapisala: “Ta smrt je na tvojih plečih, Slovenija, ki v tem že dolgo pridno sodeluješ. Na meje postavljaš rezilno žico, ki ji po “evropsko” rečeš tehnična ovira. V Centru za tujce razčlovečiš. Na terenu, če le lahko, preslišiš prošnje za azil. Izvajaš push-backe; ljudi pošiljaš nazaj na Hrvaško in od tam v BiH, zavedajoč se, da jih tam čaka sistematično nasilje. In s tem kršiš lastno zakonodajo, ustavo, mednarodne konvencije, človekove pravice. In ko te na to opozarjajo, tisti redki humanitarci, nevladniki, pravniki, kulturniki in novinarji, ki še zmorejo opozarjati, gledaš stran. Opozarjajo te že leta in ti gledaš stran. V Evropo, ki vse to dopušča. Evropo, ki je zrasla na zaklinjanju, da je vsako življenje enako vredno”.

Tezo kolegice Lovec o krivdi  je na Twitterju potrdila tudi odgovorna urednica NA Katja Šeruga.

“Ne, ta in podobne tragične smrti so predvsem na vaših plečih. Na vaših in vam podobnih, ki nesrečnikom iz dugih celin dajete obljube in lažno upanje, da je v EU dovolj prostora za vse. In jih tako poganjate v nesrečo, namesto da bi jih vzpodbujali, da si blaginjo ustvarijo doma, ” pa je  s Šerugovo polemiziral predsednik vlade Janez Janša.

Janeza Janšo je aktivno podprl  angažiran član NSi Janez Pogorelec. Odprla se je polemika glede odnosa do begunske problematike, kjer ima Vatikan in Papež Frančišek bistveno drugačno stališče od sicer deklarirane desnice v Evropi.

Papež Frančišek, sin skromnih italijanskih priseljencev v Argentino, že od začetka pontifikata s svojo humanistično držo razburja skrajno desnico in njene privržence, ki se sicer razglašajo za zveste pripadnike katoliške vere. V objavah in govorih v skladu z izvirnim naukom Jezusa iz Nazareta o ljubezni do bližnjega poziva k obrzdanju plenilskega kapitalizma, zmanjšanju socialnih razlik in skrbi za planet, posebno pozornost pa namenja sočutju do beguncev.

https://twitter.com/termie1/status/1470144873898651655

Na družbenih omrežjih se je takoj začela velika polemika kdo je kriv za tragedijo beguncev plač v skladu s svetovnonazorskimi osebnimi in političnimi prepričanji.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1470264791025569795

COMMENTS

Wordpress (0)