(VIDEO) Poziv “gremo na kuhančka” se je na včerajšnjih protestih končal z prerivanjem, fizičnimi incidenti in na koncu z aretacijami, ko je policija zaprla pot protestnikom proti zgradbi RTV-ja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poziv “gremo na kuhančka” se je na včerajšnjih protestih končal z prerivanjem, fizičnimi incidenti in na koncu z aretacijami, ko je policija zaprla pot protestnikom proti zgradbi RTV-ja

(VIDEO) Poziv “gremo na kuhančka” se je na včerajšnjih protestih končal z prerivanjem, fizičnimi incidenti in na koncu z aretacijami, ko je policija zaprla pot protestnikom proti zgradbi RTV-ja

Protestniki, ki so se včeraj zbrali  na poziv stranke Resni.ca in civilnih iniciativ , da bi mirno izražali nasprotovanje vladnim ukrepom za zajezitev epidemije covida-19 in predlogu novega protikoronskega zakona. so bili že na začetku zmedeni. Poleg kordona policistov sta jih na Trgu republike pričakala dva odra z ozvočenjem. Prvega je na ploščadi med zgradbo NLB in TR3 postavil major Troha s svojimi privrženci iz gibanja OPS , drugega pa so, po začetku protestov predstavniki stranke Resni.ca z Zoranom Stevanovićem, postavili pred spomenikom Edvardu Kardelju.

Po mobilizacijskem govoru majorja Troha, ki je protestnike v stilu vojaške formacije postrojil po pokrajinah je prišlo do spora, saj  Zoran Stevanović ni hotel govoriti na prizorišču OPS-a, ampak so njegovi med govorom Trohe začeli “navijati muziko”, kar je spravilo v obup nekatere protestnike, saj so si želeli skupnega nastopa proti vladnim ukrepom, tudi zadnjemu z prepovedjo streženja pijač in hrane na zunanjih stojnicah. Končno so se vendarle nekako zmenili in  tudi major Troha poslušal govore Stevanoviča in ostalih

Protestniki, ki so se na Trgu republike zbrali pet pred dvanajsto, so se po pozivu enega od govornikov “gremo na kuhančka” po približno dveh urah odpravili po mestnem središču in se nekaj časa zadrževali na Prešernovem trgu, kjer so jih pričakali kordoni policije, ki so zaprli poti proti Miklošičevi cesti, Trubarjevi ulici in Petkovškovemu nabrežju.

Zato so zavili proti Mestnemu trgu in se odpravili proti Staremu trgu ter pred Šuštarskim mostom zavili ob Ljubljanici proti Tržnici in se po Petkovškovem nabrežju vrnili na izhodišče proti Prešernovemu Trgu. Nato so po Čopovi krenili proti Slovenski cesti, kjer jih je zopet pričakal močan kordon policije, ki jih je dokončno zaustavil na križišču z Gosposvetsko cesto.

Okoli 15. ure pa jih je policija namreč zaustavila na Trgu Ajdovščina in neprijavljen shod razpustila. Protestniki so vztrajali kljub pozivom policije, naj se razidejo in naj ne ovirajo prometa, saj je protest neprijavljen, predvsem po naj hodijo po prostorih namenjenih  pešcem, ne pa po cestišču.

Poleg kordona robokopov, konjenice in policijskih psov se je v dogajanje vključil tudi posebni oklepni avtomobil za zaustavljanje protestnikov. Nad protestniki v centru Ljubljane je preletaval policijski helikopter. Policija je sicer po megafonu ves čas  obvešča protestnike, da je shod razpuščen in jih prosi, naj se razidejo, vendar so se protestniki kljub temu  spustili v duele z policisti in prepričevanje, da “nimajo prav ker branijo lopove”.

Po intervenciji enega od vodij protestov in pozivom protestnikom naj se ne zaganjajo v policiste saj izvajajo samo navodila politike, ter da se prepirajo z politiko ne s policisti so protestniki popustili in se odpravili po Dalmatinovi ulici.

Edini prosti izhod je bil proti Dalmatinovi in Miklošičevemu parku, kjer so se protestniki po Tavčarjevi nameravali odpraviti proti RTV -ju. Dogajanje je začel preletavati policijski helikopter, Policisti pa so protestnike “ujeli v klasično  policijsko mišolovko”, saj so uspeli zapreti vse izhode na Tavčarjevi proti RTV-ju, Miklošičevi in Dalmatinovi. Prišlo je najprej do verbalnega nasilja , ko so policisti večkrat zaman zahtevali naj se protestniki razidejo ,saj je shod razpuščen pa se je zgodilo v trenutku. Policija je najprej prebila protestno povorko ter več protestnikov zbila na tla in jih aretirala ter jih več odpeljala s prizorišča z marico.

https://twitter.com/MHacek/status/1467176650831974402

Še pred tem pa so izvedli klasične postopke identifikacije ter osebnih pregledov. Med protestniki je poleg slabe volje, nekateri protestniki so s transparenti tolkli po robokih, ki so več protestnikov spravili na tla in jim nadeli lisice ter jih sproti “pospremili” s prizorišča. Nekaj protestnikov so tudi pridržali.

Do prerivanja med protestniki in policijo je prišlo  na  križišču Tavčarjeve in  Miklošičeve ceste, zaradi jeze med protestniki, ker jim je policija zaprla pot. V nekajminutnem kaosu je bilo slišati vsesplošno vpitje in kričanje. Ena od protestnic pa je jokala, češ da so ji policisti odpeljali moža.

Glavnina protestnikov pa se je ob okoli 15.30 razšla nekateri pa so se odpravili proti začetni destinaciji Trgu republike, kjer je zopet interveniral policija in večino protestnikov v nekaj minutah spravila s prizorišča ter jih “pospremila” do Šubičeve ulice.
Nekateri so si sicer uspeli kupiti nekaj minut saj so se pred odhodom zaustavili še pred stojnico z pečenim kostanjem pred Maximarketom.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)