(V ŽIVO) Petkovi kolesarski protestniki so na Trgu republike protestirali s postavljanjem simboličnega kipa “izginjajoči medijski svobodi” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Petkovi kolesarski protestniki so na Trgu republike protestirali s postavljanjem simboličnega kipa “izginjajoči medijski svobodi”

(V ŽIVO) Petkovi kolesarski protestniki so na Trgu republike protestirali s postavljanjem simboličnega kipa “izginjajoči medijski svobodi”

Kot so sporočili iz protestne ljudske skupščine bodo nocoj ob opozorili na Trgu republike opozorili “na pomen svobode medijev in predali jasno sporočilo, da ne bomo dopustili podreditev RTV političnim interesom”.

“Janez Janša se boji neodvisnih medijev. Boji se informativnega programa TV Slovenije. Boji se, da bo resnica o njegovem delovanju prišla na plan. In prav je tako. Kljub temu, da je mogoče v tem tednu strahovlada dobila bitko verjamemo v novinarsko etiko, vest in pogum zaposlenih na RTV, ki bodo zdržali do prihajajočih volitev in se ne bodo uklonili pritiskom. Ko gre za vprašanje resnice in laži, nevtralnost ne more biti sprejemljiva. Ko govorci vlade kršijo vse norme kulturnega dialoga je to potrebno jasno nasloviti. In ko je na kocko postavljena integriteta novinarskega poklica, je potrebno zbrati odločnost in pogum ter stati za svojimi načeli. Že čez 20 tednov bo v Sloveniji praznik demokracije, ko bo imelo vse vzvode moči v rokah ljudstvo,” so zapisali v sporočilu za javnost , k9i ga objavljamo spodaj v integralu:

Na današnji dan ni prav veliko razlogov za veselje na področju kulture in medijev… in ravno zato smo prisiljeni na ulicah glasno nasloviti trenutne procese uničevanja medijske in kulturne svobode.

Janez Janša, ki je sicer znan po tem, da žali novinarke in novinarje, ki si upajo kritično poročat o njegovem delovanju, je že ob samem začetku prevzema vlade, marca 2020 napovedal politične pritiske, odpuščanja in prestrukturiranja na RTV in to mu po dobrem letu in pol tudi uspeva.

Po tem, ko so skoraj leto dni izčrpavali STA, je prišel na vrsto tudi RTV. Njegovi ministri, predvsem Hojs, sicer vsakič ponosno poudarijo, da ne plačujejo naročnine za RTV, a vseeno se jim zdi pomembno, da si popolnoma podredijo nacionalne medije in karseda omejijo medijsko svobodo. To seveda počno z jasnim namenom: da bi lažje manipulirali in obvladovali množice, širili strankarsko propagando in laži.

Ta teden so proti posegom v RTV protestirali tako zaposleni na RTV sami, pridružila pa so se jim tudi akademska sfera in civilna družba. A Janez Janša in njegovi podporniki so se ponovno požvižgali na mnenje stroke in ljudstva ter uveljavili svojo avtokratsko oblast. Z imenovanjem članov programskega sveta in potrditvijo programsko-produkcijskega načrta kažejo jasne načrte, da RTV postane še eno v vrsti strankarskih trobil, ki jih obvladujejo.

Janez Janša se boji neodvisnih medijev. Boji se informativnega programa TV Slovenije. Boji se, da bo resnica o njegovem delovanju prišla na plan. In prav je tako. Kljub temu, da je mogoče v tem tednu strahovlada dobila bitko verjamemo v novinarsko etiko, vest in pogum zaposlenih na RTV, ki bodo zdržali do prihajajočih volitev in se ne bodo uklonili pritiskom. Ko gre za vprašanje resnice in laži, nevtralnost ne more biti sprejemljiva. Ko govorci vlade kršijo vse norme kulturnega dialoga je to potrebno jasno nasloviti. In ko je na kocko postavljena integriteta novinarskega poklica, je potrebno zbrati odločnost in pogum ter stati za svojimi načeli. Že čez 20 tednov bo v Sloveniji praznik demokracije, ko bo imelo vse vzvode moči v rokah ljudstvo.

Danes bomo na protestu opozorili na pomen svobode medijev in predali jasno sporočilo, da ne bomo dopustili podreditev RTV političnim interesom. Od vseh strank, ki bodo kandidirale na prihajajočih volitvah, bomo zahtevali, da se zavzamejo za spremembo zakona in pravilnika, ki določa sestavo programskega sveta RTV in da nemudoma po volitvah razveljavijo vse škodljive poteze vlade Janeza Janše, s posebnim poudarkom na odpravi političnih kadrovanj in politizacije neodvisnih institucij.

Ob 19h bomo na to opozorili na Trgu republike s postavljanjem simboličnega KIPA IZGINJAJOČI MEDIJSKI SVOBODI, ki bo v umetniški obliki povzel trenutno situacijo.

Ob 20ih pa bo ponovno potekala spletna tribuna civilne iniciative Glas ljudstva, ki bo prav tako posvečena medijski in kulturni problematiki. Na njej bomo predstavili poglavitne zahteve in s strokovnjaki s tega področja naredili načrt za obvarovanje medijske in kulturne svobode.

Na tribuni bodo sodelovali:

Sandra Bašić Hrvatin, PLS

Helena Milinković, informativni program TV Slovenija

Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije

Polona Torkar, Asociacija

Domen Savič, Državljan D

Iztok Jurančič, Sindikat novinarjev Slovenije

Brankica Petković, Mirovni inštitut

Tribuni se lahko pridružite prek:

Zoom povezave: https://us06web.zoom.us/j/89212349990?pwd=NVdtMjJIcStFRlAvMU10ZWo4K0Iydz09,

Facebook profilov organizacij, vključenih v iniciativo,

spletnega mesta glas-ljudstva.si.

Na tribuni bo mogoče sodelovati prek aplikacij Zoom, Facebook ali YouTube sodelovati v razpravi ter podajati vprašanja in predloge.

COMMENTS

Wordpress (0)