“Good night, and good luck…” sporoča Gregor Golobič Igorju E. Bergantu, “ki ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično” in ker jih je vzel preveč “športno” – TOPNEWS.si

“Good night, and good luck…” sporoča Gregor Golobič Igorju E. Bergantu, “ki ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično” in ker jih je vzel preveč “športno”

“Good night, and good luck…” sporoča Gregor Golobič Igorju E. Bergantu, “ki ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično” in ker jih je vzel preveč “športno”

O nedavno potrjenem in za nekatere precej spornem programsko produkcijskem načrtu dela na RTV za leto 2022, so se, na portalu Metina Lista, v podkastu “Metin Čaj”,  pogovarjali z Igorjem E Bergantom. “Gre za to, da so me kolegi informativnega programa prosili, ko je postalo jasno, da te napovedane spremembe, ki se nam zdijo izrazito škodljive, da sem v bistvu njihov govorec. Pa upam, da ne v smislu gospoda Kacina, ampak so pač očitno ocenili, da sem že tako star, da me mogoče pač ni škoda za to vlogo in da imam malo debelejšo kožo zaradi svojega dolgoletnega staža,” je Igor E Bergant dejal v torek zjutraj 30 novembra, v ponedeljek pa je programski svet RTV sprejet programsko produkcijski načrt za leto 2022.

220: Igor E. Bergant (RTV Slovenija) – Emergentna

Bergant je v pogovoru na kratko povzel spremembe, kjer gre za skrajšanje Dnevnika, predvidoma na 20 minut. Predvsem pa gre za korenite posege v strukturo ob koncih tedna, kjer se ukinjajo analitično magazinske oddaje, kot so Sobotni izbor, Utrip, Zrcalo tedna. Ti dve oddaji se, v nekoliko spremenjeni obliki, selita na drugi program v neke popolnoma drugačne termine. Naslednji poseg je ukinjanje nekaterih oddaj, ki so do sedaj bile sestavni del ponudbe na prvem sporedu kot so: Ekstravizor, Točka preloma ter zlasti Globus. Po drugi strani se pač uvaja en obsežen informativni blok vsak delovnik na drugem sporedu TV Slovenija med 20 in 22 uro.

“Drugi program postaja Live news kanal, ki dobiva popolnoma drugačen značaj kot ga je imel, pa je že prej imel hude probleme s svojim značajem. To je pač nek hibrid, jaz bi rekel z eno strokovno presojo in pa primerjavami recimo iz Evrope, nima absolutno nobene primerjave in absurdno je, da pač mi nek premierno športni ali pa recimo temu spektakelski kanal, zdaj cepimo še v vsaj enem delu v premierni news kanal. Nam se zdi, da so take spremembe škodljive, nedomišljene in prepričani smo, da bo tudi to prineslo padec gledanosti, ne porast gledanosti informativnih programov. Predvsem bo to pač povzročilo, da se v bistvu vsebine marginalizirajo na drugem programu, ki kot rečeno ima ta problem z identiteto.  In recimo, kar je tudi nenavadno, da se pač vsi predvolilni programi selijo na drugi kanal, na koncu so pač popravili samo to, da se bo osrednja volilna oddaja, ki se bo še vedno predvajala na prvem programu, predvajala tudi na drugem programu. To se nam zdi v bistvu nesprejemljivo, ker so vendarle volitve, imamo pač super volilno leto 2022, zelo pomemben družbeni dogodek in mislim, da kot tak že čisto simbolno in statusno mora bit še vedno premierno na informativnem prvem programu, “ je spremembe predstavil Igor E. Bergant, ki pa ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično. Takšna ocena pa je očitno presenetila nekatere nasprotnike sprememb v informativnem programu.

“Problemi so stari in problemi niso niti toliko zgodovinsko povezani z aktualnim vodstvom. Probleme imamo seveda tudi mi v informativnem programu sami. To sporočilo, “ja glejte gre v bistvu za neke privilegirance, ki ne želijo sprememb,” je popolnoma napačno. Izvajalci sprememb oziroma predlaganih sprememb, so v bistvu naši kolegi s katerimi sem jaz konkretno dolga leta sedel v isti pisarni in soustvarjal pač to oddajo, ki naj bi bila tudi problem in v oklepaju seveda je problem, ko govorim o Odmevih,” je dejal Bergant in nadaljeval:

“Jaz v tem ne vidim pač nekega neposrednega posega politike, kot vidim nenavaden odziv na prostor in čas v katerem živimo – je neskončno spolitiziran to je res – ampak v bistvu gre za nek odraz, jaz bi rekel kar problematičnih notranjih razmer, ki žal kažejo tudi eno precejšnjo mero diletantizma tudi, ko gre za opravljanje našega dela”. Gregor Golobič je Bergantu na Twitterju napisal na kratko  “Good night, and good luck”. 

Gre za odziv na kolumno Borisa Vezjaka, na portalu In Media Res, z naslovom: “Igor E. Bergant ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično,” kjer avtor kritično, ugotavlja, da si je morda 94 odstotkov zaposlenih  v IP TV SLO,  proti spremembam  je nastopilo 134 od 143 ustvarjalcev,  izbrala napačnega “glasnogovornika”.

Igor E. Bergant ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično

“Seveda je možno, da ima Bergant drugačno mnenje od večine novinarjev v kolektivu, ampak potem so si preprosto izbrali napačno osebo za ozvočenje svojega mnenja. In res v javnih protestih in apelih česa več od pozivov proti nepremišljenim spremembam programa, torej kakšnega namiga o vpletenosti oblasti, nismo slišali. No, omenjeni svetnik Kmetič je v oddaji na Nova24TV nekaj dni nazaj navedel še en motiv, ko je pojasnjeval potrebo po novem PPN in razglasil novo odgovorno urednico,” je med drugim zapisal Vezjak,

https://twitter.com/ZmagoPlemeniti/status/1466501253324853257

Nad spremembami pa je vsaj sodeč po odzivih na družbenih omrežjih navdušena politika. Predvsem predsednik Zmago Jelinčič Plemeniti ne skriva navdušenja nad spremembami.

COMMENTS

Wordpress (0)