Huda kri med Janezom Janšo in Vrhovnim sodiščem zaradi sodnega epiloga v zadevi Balkanski bojevnik, ker so vrhovni sodniki Dragana Tošića izpustili iz zapora   – TOPNEWS.si

Huda kri med Janezom Janšo in Vrhovnim sodiščem zaradi sodnega epiloga v zadevi Balkanski bojevnik, ker so vrhovni sodniki Dragana Tošića izpustili iz zapora  

Huda kri med Janezom Janšo in Vrhovnim sodiščem zaradi sodnega epiloga v zadevi Balkanski bojevnik, ker so vrhovni sodniki Dragana Tošića izpustili iz zapora  

Včeraj se je na družbenem omrežju Facebook odvila, medijsko povsem spregledana, okrogla miza z pomenljivim  naslovom: “Politični posegi v stebre pravne države Sodstvo, tožilstvo policijo, ki jo je vodila novinarka Monika Weiss. Sogovorniki pa so bili Mirjam Kline vrhovna državna tožilka, doktor Vesna Rakočević Bergant sodnica na višjem sodišču v Ljubljani in predsednica Sodniškega društva , ter doktor Branko Lobnikar profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Na toči pogovora, kjer je bilo govora o sodstvu je moderatorka Monika Weiss ugotavljala, da so “sodstvo, zlasti posamezne sodnike in sodnice, s strani največjih nosilcev politične moči, v zadnjem obdobju zlasti deležni izjav, ki gredo po vsebini in zlasti načinu v smeri diskreditacij, celo omalovaževanja. V enem zadnjih primerov je premier (Janez Janša op.av.) za okrajno sodišče v Velenju izjavil, ker ni bil zadovoljen z nekim epilogom, “da je nepakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev socialnih demokratov”. V sodniškem društvu in tudi v sodnem svetu ste oziroma so izjave označili kot popolnoma neprimerne, žaljive kot spreminjanje temeljne demokratične družbene ureditve in vloge sodstva,” je dejala Monika Weiss.

Na vprašanje Vesni Rakočvić Bergant kako bi opisala stanje in kakšna je klima med sodniki in sodnicami zaradi teh, bomo kar rekli napadov nosilcev politične moči, in kakšne so tukaj posledice za sodstvo je  predsednica sodniškega društva odgovorila, da bi v kontekstu širše debate okrogle mize človek lahko rekli, pa saj gre samo za neko retoriko. Beseda ni konj, gre samo za neko verbalno napadanje, če pa  to rušenje prihaja s strani nosilcev moči pa  je to že samo po sebi zelo škodljivo. Ampak ta retorika v tem širšem kontekstu je pa precej zlovešča, bi jaz rekla. Tako, da ta slovenski  rek, da beseda ni konj, se lahko teh konjev vseeno kar bojimo. Ker sedaj se lahko vprašamo samo nemo lahko na sodišču opazujemo in sodniškem društvu kako se lomasti kako se mesari s tožilci ne se lahko vprašamo kdo bo naslednji. Ali bo to odvetništvo ali bodo to kar  sodišča,” tako predsednica sodniškega društva Vesna Rakočević Bergant.

Odgovor na to vprašanje je prišel kmalu in bi  ga lahko razbrali tudi iz najnovejše polemike na družbenem omrežju Twitter,  med predsednikom vlade Janezom Janšo in Vrhovnim sodiščem, zaradi sodbe v zadevi Balkanski bojevnik. Janez Janša se je sicer odzval na pisanje Siol, ne,  oziroma na komentar Petra Jančiča. v katerem se sprašuje kakšna je  “vloga Kmeta in Gorkiča, da je Masleša Tosića spustil iz zapora”.

Kako pojasnilo, vrhovno sodišče. Ali zapisano drži ali ne? je na Twitterju polemiko, sicer vljudno z vprašanjem, začel Janez Janša.

“Gre za neresnična in popolnoma nesprejemljiva namigovanja predsednika vlade, ki si ne zaslužijo nobenega dodatnega komentarja. Vrhovni sodnik Masleša ni sam nikogar izpustil iz zapora. Več o razlogih razveljavitve odločbe v zadevi balkanski bojevnik po izidu sodbe, ” so v odgovoru na Janševo vprašanje zapisali na Vrhovnem sodišču.

“Predsednik vlade RS nič ne namiguje. V citiranem članku so našteta nekatera dejstva. Njih komentirajte oziroma zanikajte, če ne držijo. Torej, vrhovno, kaj ne drži v zapisanem prispevku? @SiolNEWS https://siol.net/novice/slovenija/vloga-kmeta-in-gorkica-da-je-maslesa-tosica-spustil-iz-zapora-567060,” je v odgovoru zapisal Janša.

Odgovore na vprašanja, ki jih je  predsednik vlade Janeza Janše zastavil Vrhovnemu sodišču in s katerimi očitno ni bil zadovoljen so v članku: “Naključij ni: To so sodniki, ki so imeli pomembno vlogo pri izpustitvi obsojencev v zadevi Balkanski bojevnik” dali na spletnem portalu Nova24TV.

Nova 24 TV izpostavlja predvsem  “sumljive naveze med sodniki”, ki jih razkriva Siol,in kjer  so  opozorili  “na nenavadno navezo Špernjak-Kmet s sumljivo izvoljenim vrhovnim sodnikom Primožem Gorkičem. Gorkič namreč pred izvolitvijo za vrhovnega sodnika ni imel dneva sodnih izkušenj, je pa Tošića pred desetletjem pomagal rešiti iz zapora s strokovnim mnenjem za odvetniško pisarno Čeferin, da so bili dokazi proti balkanskim kokainskim bojevnikom pridobljeni nezakonito”.

COMMENTS

Wordpress (0)