Bodoči zvezni kancler Scholz podpira obvezno cepljenje – TOPNEWS.si

Bodoči zvezni kancler Scholz podpira obvezno cepljenje

Bodoči zvezni kancler Scholz podpira obvezno cepljenje

Kandidat za kanclerja Olaf Scholz se zavzema za splošno obveznost cepljenja v Nemčiji najkasneje od začetka marca.

“Moj predlog je, da datum, do katerega bodo potem vsi cepljeni, ne bo predaleč… zato sem predlagal začetek februarja ali začetek marca,” je v torek na zvezni državni konferenci za Bild dejal Scholz. Je pa jasno povedal, da odločitev o obveznem cepljenju nosi Bundestag. “Preveč ljudi ni cepljenih,” je dejal za televizijo Bild. Obveznost vbodov je upravičena, “da bi nas vse zaščitili”, je dejal.

Mnogi strokovnjaki so za naraščajoči četrti val v Nemčiji krivili relativno nizko stopnjo precepljenosti, ki znaša okoli 68 odstotkov in je dosti nižja v primerjavi z drugimi državami EU, kot sta Španija, 79 odstotkov in Portugalska 86 odstotkov.

“Obvezne omejitve bi morale biti v veljavi in moramo ukrepati zdaj,” je dejal Scholz in obljubil, da bodo poslanci lahko glasovali po svoji vesti.

Vlada Angele Merkel v odhajanju je do sedaj izključevala obvezno cepljenje, a zdaj ukrep podpirajo politiki z vsega spektra.

Pomenljivo je, da je šefica EU komisije Ursula von der Leyen v sredo dejala, da je čas, da se “razmisli o obveznem cepljenju” proti Covidu, čeprav je tudi poudarila, da morajo odločitev sprejeti posamezne države.

“Moje osebno stališče je… Mislim, da je razumljivo in primerno, da zdaj vodim to razpravo,” je dejala.

Drugi ukrepi, o katerih bodo v četrtek razpravljali v Nemčiji, vključujejo omejitev števila ljudi, s katerimi se lahko necepljeni družijo, zapiranje nočnih klubov in omejevanje velikih dogodkov. Po načrtih bi v trgovine z nenujnimi dovoljevali le cepljene in prebolevnike.

COMMENTS

Wordpress (0)