“Sanjska ekipa, manjka le še Tomašič. Nova24 lahko preneha z delovanjem” – Milan Uroša takole komentiral “dream team” vodstva IP TV Slovenija – TOPNEWS.si

“Sanjska ekipa, manjka le še Tomašič. Nova24 lahko preneha z delovanjem” – Milan Uroša takole komentiral “dream team” vodstva IP TV Slovenija

“Sanjska ekipa, manjka le še Tomašič. Nova24 lahko preneha z delovanjem” – Milan Uroša takole komentiral “dream team” vodstva IP TV Slovenija

Ko spremljam sedanje dogajanje v Informativnem programu TV Slovenija se spomnim davnega leta 1992, se pravi dogajanj pred 30 leti, ko sem bil urednik notranje politične redakcije na TV Slovenija. Čeprav je bila takrat paradna oddaja TV Slovenije oddaja Žarišče, je tako rekoč čez noč padla odločitev vrha, da se Žarišče ukinja.

Celotni informativni program se je postavil “na zadnje noge,” da to vendar ne gre, saj gre za osrednjo informativno oddajo ni pomagalo nič. Žarišče, kjer je nastopal politični vrh je bilo ukinjeno brez debate, čeprav je bil celotni kolektiv proti.

Kakšni so bili razlogi za ukinitev oddaje ni nihče nikoli pojasnili ali vsaj racionalnih razlogov za to, niso ponudili. Danes, ko gledam za nazaj in razmišljam zakaj je bila oddaja ukinjena je edina racionalna razlaga ta, da je šla na živce vladajoči politiki in da je bilo vse skupaj za politiko preveč naporno.

V kolektivu informativnega programa TVS so včeraj po potrditvi programsko-produkcijskega načrta za 2022 sporočili, da ne zavračajo dialoga z vodstvom in bodo še naprej iskali rešitve, da preprečijo dolgoročno škodo za RTVS. Hkrati opozarjajo, da jih je vodstvo sicer pozvalo k dialogu, a vsebinske spremembe ob sprejetem načrtu skorajda niso več mogoče.

“Pogovori in poskusi vzpostavitve dialoga so sicer potekali ves čas, naši predlogi so bili popolnoma jasni, a vodstvo jih večinoma ni upoštevalo,” so v odzivu zapisali v kolektivu informativnega programa Televizije Slovenija (TVS).

Spremembe v vrhu informativnega programa so predvsem v opoziciji sprejeli na nož, čeprav je zanimivo, da se je predsednik programskega sveta, ki velja za kader levice vzdržal pri glasovanju “Sanjska ekipa, manjka le še Tomašič. Nova24 lahko preneha z delovanjem,” je zapisal Milna Utroša, ki sicer velja za simpatizerja leve politične opcije in petkovega protestnika.

https://twitter.com/maglorfin/status/1465790195824046093

https://twitter.com/maglorfin/status/1465790195824046093

“Videz ne bi smel igrati vloge pri večini zadev, ampak TV je tu izjema. Tam nesrečnikom vesolje ni namenilo fotogeničnosti,” pa ugotavlja  Jasmina Držanič.

 

Kot so še navedli, je pri sprejemu programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022 prevladal argument moči in ne moč argumentov. Svetniki in vodstvo so popolnoma prezrli pozive in resne argumentirane pomisleke kolektiva informativnega programa, da bodo z novim PPN marginalizirali informativni program TVS, torej informativne vsebine v javnem interesu, izpostavljajo v kolektivu. Kot so še spomnili, je 94 odstotkov zaposlenih v informativnem programu pozvalo programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS), naj premisli o predlogu načrta in naj predlog vodstva zavrne.

Ob tem se v kolektivu zahvaljujejo kolegom iz drugih enot RTVS, stanovskim organizacijam, sindikatom, strokovni javnosti, predstavnikom civilne družbe, nevladnim organizacijam, bralcem in gledalcem, ki so jih podprli pri prizadevanjih “ohraniti relevantne informativne vsebine tam, kjer so gledalci nanje navajeni, to pomeni v ustaljenih terminih na 1. sporedu”.

https://twitter.com/JurePoglajen/status/1465635741921386509

https://twitter.com/ArliBor/status/1465801944598040577

Vodstvo RTVS je danes tudi sporočilo, da bo za v. d. odgovornega urednika imenovalo Jadranko Rebernik, ki PPN ne podpira, ampak mu tudi ne nasprotuje. Kot ob tem poudarjajo v kolektivu informativnega programa TVS od odgovornega urednika pričakujejo jasno vizijo, na podlagi tega pa se bodo izrekli o podpori v. d. odgovornega urednika. “Ustvarjalci informativnih vsebin bomo ne glede na spremembe še naprej zasledovali javni interes ter visoke profesionalne in produkcijske standarde,” so napovedali.

Programski svet je v ponedeljek potrdil PPN za leto 2022. Zanj je glasovalo 17 od 26 prisotnih programskih svetnikov, proti pet, štirje pa so se vzdržali. Vodstvo TVS želi s PPN za leto 2022 na prvo mesto postaviti predvsem interes gledalcev. Informativni program TVS je po njihovi oceni v resni krizi, saj večini oddaj že leta pada gledanost. Glede na to so se odločili za spremembe, pri čemer se zgledujejo po oddajah najuspešnejših javnih televizij v Evropi, kot so BBC, ZDF in ORF.

Informativni program bo ustvaril približno 70 ur več programa kot letos, precej krčijo vsebine na 3. programu, občutno več pa jih bo na 2.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)