Nova tehnologija “HiiROC”, ki proizvaja brezogljični “turkizni” vodik prejela 30 milijonov eurov spodbude od vlagateljev – TOPNEWS.si

Nova tehnologija “HiiROC”, ki proizvaja brezogljični “turkizni” vodik prejela 30 milijonov eurov spodbude od vlagateljev

Nova tehnologija “HiiROC”, ki proizvaja brezogljični “turkizni” vodik prejela 30 milijonov eurov spodbude od vlagateljev

Tehnološko brezogljično podjetje HiiROC je ta teden objavilo, da je privabilo okoli 26 milijonov funtov novih naložb za razvoj v hitro rastočem sektorju vodika.

Sredstva bodo porabljena za razširitev uporabe pilotnih enot HiiROC, ki se lahko uporabljajo v manjšem obsegu za zagotavljanje vodika za transport in ogrevanje ali v večjem obsegu za razogljičenje plinskih elektrarn, so sporočili iz podjetja.

Naložba bo podprla tudi tehnični razvoj podjetja HiiROC, katerega cilj je, da se njegova tehnologija prilagodi za uporabo na več področjih, kot so sintetična goriva z nizko vsebnostjo ogljika in blažitev sežiganja plina. S tem želijo pomagali izpolniti globalne cilje zmanjšanja emisij metana, ki so bili napovedani na COP26 klimatskem vrhu ta mesec.

Tehnologija HiiROC se uporablja za proizvodnjo tako imenovanega “turkiznega” vodika, ki pretvarja biometan, sežigalni plin ali zemeljski plin v vodik s pomočjo termične plazme. Po mnenju njegovih zagovornikov je postopek brez ogljika in zahteva eno petino energije, potrebne za proizvodnjo zelenega vodika z elektrolizo, medtem ko se glavni stranski produkt lahko uporablja v gradbenih materialih in kot ojačevalec tal.

Tehnologija se lahko uporablja tudi z obstoječo infrastrukturo, kjer je potreben vodik in proizvaja vodik po podobni ceni kot parni metan, pravijo v podjetju.

HiiROC je zbral denar od vrste novih vlagateljev, vključno s HydrogenOne, Centrica, Hyundai in Kia, ter obstoječimi strateškimi vlagatelji Wintershall Dea in VNG.

COMMENTS

Wordpress (0)