(V ŽIVO) Slovenija v diplomatski ofenzivi na Balkanu – Po Beogradu predsednik Borut Pahor danes na Kosovu, v Ljubljani pri Igorju Zorčiču pa predsednik skupščine Črne gore Aleksa Bečić – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Slovenija v diplomatski ofenzivi na Balkanu – Po Beogradu predsednik Borut Pahor danes na Kosovu, v Ljubljani pri Igorju Zorčiču pa predsednik skupščine Črne gore Aleksa Bečić

(V ŽIVO) Slovenija v diplomatski ofenzivi na Balkanu – Po Beogradu predsednik Borut Pahor danes na Kosovu, v Ljubljani pri Igorju Zorčiču pa predsednik skupščine Črne gore Aleksa Bečić

Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, je namen srečanj in pogovorov z najvišjimi predstavniki Srbije in Kosova izmenjava ocen in stališč o dialogu med Beogradom in Prištino, razmerah na Zahodnem Balkanu, njegovi evropski perspektivi ter pripravi naslednjega vrha procesa Brdo-Brioni.

Zadnje srečanje voditeljev v okviru tega procesa je Pahor gostil maja letos na Brdu pri Kranju, njegovo osrednje sporočilo pa je bila nujnost bistveno hitrejšega vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU. To je tudi ena od prioritet slovenskega predsedovanja Sveta EU.

Na tiskovni konferenci je Vičić na vprašanje, ali se je s Pahorjem pogovarjal o tem, zakaj EU molči, ne obsoja vse pogostejših izjav albanskih uradnikov o oblikovanju Velike Albanije, je Vučić dejal, da slovenskega kolega ni spraševal, ker za to ni odgovoren.

“Ne vem, ali se bo EU odzvala prihodnje leto za veliko noč ali novo leto, vendar so bile te izjave podane pred 10 dnevi. Če bi rekel kaj takega, bi se morali odzvati minuto in pol iz Bruslja in iz vseh evropskih mest. Bruselj na moje vprašanje običajno odgovori: “Vi Srbi nimate pravice do tega, vsi drugi imajo,” je dejal.

Vučić je dejal, da mu je pomembno, da od njih dobi odgovor, da se moti, Vid pa, kot pravi, je bil: “Če bi le kdo omenil nastanek velike Srbije, bi me obesili v Bruslju. Ni problema, brat, kot bi rekli na jugu Srbije”.

Na povabilo predsednika DZ Igorja Zorčiča bo na uradnem obisku v Sloveniji predsednik skupščine Črne gore Aleksa Bečić. V delegaciji bosta tudi podpredsednica skupščine Črne gore Branka Bošnjak in poslanec skupščine Črne gore Boris Bogdanović. Obisk je namenjen pogovorom o razvoju bilateralnih odnosov med državama na političnem, gospodarskem in drugih področjih, s poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju.

COMMENTS

Wordpress (0)