(VIDEO) Repar Zlatko za 100 evrov “kupil” ministra Simonitija – TOPNEWS.si

(VIDEO) Repar Zlatko za 100 evrov “kupil” ministra Simonitija

(VIDEO) Repar Zlatko za 100 evrov “kupil” ministra Simonitija

Protestniki so sinoči na Trgu Republike prodajali sliko z naslovom ‘To ni grožnja s smrtjo’. “Slika, ki je navdihnjena z delom znanega sodobnega umetnika Banksyja je bila grafika na kateri je bila podoba ministra Vaska Simonitija, ki je bila delno razrezana. Kot so povedali organizatorji petkovih protestov so dobili navdih pri znanem uličnem umetniku Banksyju.

Oktobra 2018 je bilo eno od Banksyjevih del, Balloon Girl, prodano na dražbi v Londonu za 1,04 milijona funtov. Kmalu za tem, ko so delo prodali, se je v okvirju slike oglasil alarm in platno je šlo skozi drobilnik, skrit v okvirju, ki je delno razrezal sliko. Po prodaji je avkcijska hiša priznala, da je bilo samouničenje dela v resnici umetnikova šala.

Banksyjeva slika, ki je bila senzacionalno razrezana tik po tem, ko je bila pred tremi leti prodana na dražbi, je znova zamenjala lastnika. Kupec je zanjo odštel 21,9 milijona evrov, kar je rekordni znesek za kako delo tega britanskega umetnika.

Novica se je razširila po celem svetu. Da bi pojasnil razlog za uničenje svoje slike, je Banksy navedel Picassa: “Potreba po uničevanju je tudi ustvarjalni nagon.” Na protestni dražbi, n kateri so protestniki zbirali denar za obnovo Drame in ki se je začela pri dveh evrih je slika ministra Simonitija dosegla na koncu ceno 100 evrov.
Sliko je kupil repar Zlatko, ki je Simonitija “kupil” za 100 evrov.

“Slika, ki je inspirirana z delom znanega sodobnega umetnika Banksyja na simbolični ravni, ponazarja uničujoč odnos ministra , do kulture in napoveduje njegov neizogiben odhod v “smetiščni koš” zgodovine po naslednjih volitvah. Zbrana sredstva na dražbi bomo namenili za obnovo Drame. Prav tako bodo s svojo prisotnostjo pred parlamentom predali jasno sporočilo vladi in parlamentu, da se čas njihove strahovlade nezadržno bliža koncu,” so med drugim zapisali v sporočilu ob tokratnem protestu.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)