(VIDEO) “Zakaj je Janez Janša že tretjič na oblasti in lahko dela kar dela še v brutalnejši obliki? Ja zato, ker se je na levi sredini vedno govorilo – ja, mi smo pa drugačni, mi pa drugače to delamo, mi smo pa bolj sofisticirani…” – Marjan Šarec pred kongresom LMŠ o “dejanšizaciji”, “parlamentarnih brodolomcih”, “oportunistih” in o “Zakonu o popravi krivic Janševe vlade” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Zakaj je Janez Janša že tretjič na oblasti in lahko dela kar dela še v brutalnejši obliki? Ja zato, ker se je na levi sredini vedno govorilo – ja, mi smo pa drugačni, mi pa drugače to delamo, mi smo pa bolj sofisticirani…” – Marjan Šarec pred kongresom LMŠ o “dejanšizaciji”, “parlamentarnih brodolomcih”, “oportunistih” in o “Zakonu o popravi krivic Janševe vlade”

(VIDEO) “Zakaj je Janez Janša že tretjič na oblasti in lahko dela kar dela še v brutalnejši obliki? Ja zato, ker se je na levi sredini vedno govorilo – ja, mi smo pa drugačni, mi pa drugače to delamo, mi smo pa bolj sofisticirani…” – Marjan Šarec pred kongresom LMŠ o “dejanšizaciji”, “parlamentarnih brodolomcih”, “oportunistih” in o “Zakonu o popravi krivic Janševe vlade”

Pred sobotnim kongresom vrh stranke LMŠ včeraj na brifingu novinarjem predstavili osnutek programa, ki so ga povzeli z geslom Normalizacija. Rešitve. Razvoj. S programom bodo, po besedah predsednika stranke Marjana Šarca, LMŠ opredelili kot razvojno-liberalno stranko, ki želi Slovenijo “popeljati na pot razvoja, vendar ne razvoja za ceno človekovih pravic”.

Kot poudarja Šarec, bo vlada, ki se bo oblikovala po volitvah, morala pregledati vse, kar se je zgodilo v času aktualne vlade Janeza Janše, ocenjuje pa, da bi bilo najbolje sprejeti “nek krovni zakon, ki bi odpravil vse anomalije” tretje Janševe vlade. Ob tem se zaveda, da bo pri uresničevanju programa potrebno usklajevanje s koalicijskimi partnericami. “Nismo sanjači z iluzijami, smo realni ljudje, zato se zavedamo, da bo treba v koaliciji zadeve usklajevati,” poudarja.

“Je pa predpogoj, da pridemo do normalne, bi rekel v narekovajih, do normalne države, ker besedo normalno in vsak seveda gleda po svoje na te zadeve, kaj je normalno. Ampak mislim, da mi, ki smo sedaj v tem prostoru, smo toliko domači na tem političnem področju, da vemo kaj imamo v mislih. Se pravi nas slogan Normalizacija Rešitve Razvoj pomeni, da gledamo prihodnost in od sobote dalje, se pravi od našega programskega kongresa, kjer bomo program potrdili, ker uradno je do takrat osnutek, dokler ni potrjen. na kongresu potrdila sta ga izvršni odbor in svet stranke od tega trenutka se bomo pač ukvarjali z prihodnostjo.

Z preteklostjo zgolj toliko kolikor je to nujno potrebno in bomo predstavljali Normalizacija, kaj naj rečem, vedno že poudarjam tudi v vsakdanjih izjavah, da je treba stvari povrniti v prvotno stanje. Se pravi zamenjave, ki so se dogajale, ki so nestrokovne, ki so seveda politične s tem, da ne bom narobe razumljen, vsaka vlada kadrira politično, o tem ni dvoma. Mi nismo nobeni čistuni tukaj in ne želimo biti čistuni, samo, da ne bo dvoma, recimo vse neodvisne institucije, ki se skušajo podrejati in tako dalje. Vemo kaj se je dogajalo z STA, vemo kaj se je dogajalo z delegiranimi tožilci, vemo kaj se dogaja na področju policijskega delovanja in vsa področja, da ne naštevam, ker vam je to znano, saj se vsak dan ukvarjajte s tem. No na tem področju mi želimo zadeve povrniti v prvotno stanje in če na kratko povem, želimo povrniti neke demokratične norme, neke standarde, ki smo jih mi izpričali s svojim delovanjem. Tudi v lastnih vrstah smo menjal, i če je prišlo do kakršnih koli takšnih težav, tako, da s tem mi nimamo nobenih težav. Ta normalizacija to je ta, ko včasih pravijo “anti-janša” ni dovolj, ja je pa osnova, ki nas pripelje do izzivov, ki so pred nami.

Na novinarsko vprašanje ali obstaja v KUL koaliciji, ki predstavlja antipod današnji vladajoči politiki temeljno soglasje o tem, kar je povedal Marjan Šarec, “da je najprej treba pogledati kakšno škodo je povzročil ta fenomen janšizma in od tu naprej graditi” in “ali obstaja temeljno soglasje o tem znotraj strank, ki se zavzemajo za prevzem oblasti”, je Marjan Šarec dejal: “Prihajamo do tega vprašanja “yes, but how”?. Soglasje seveda obstaja, saj vsi vidijo, kaj se dogaja. Je pa res, da imamo mogoče kdaj kakšne različne poglede, kako narediti. Zdaj nekateri bolj na mehko, drugi bolj na trdo. Zdaj jaz ne morem za druge govoriti. Lahko povem za LMŠ, oziroma zase, da bomo mi v koalicijski pogodbi to zelo na trdo postavili. Namreč mi si ne želimo več politike Boruta Pahorja, ko je prva poteza bila, da je imenoval Rupla. Tega si mi ne želimo več in to je naše temeljno razmišljanje, da se mora leva sredina začeti obnašati drugače. Dajmo mi se enkrat že začet soočiti s kom imamo opravka, s kakšno politiko imamo opravka in na podlagi tega spremenimo svojo politiko. Zakaj je Janez Janša že tretjič na oblasti in lahko dela kar dela še v brutalnejši obliki. Ja zato, ker se je na levi sredini vedno govorilo, ja mi smo pa drugačni. Mi pa drugače to delamo, mi smo pa bolj sofisticirani, pa ne vem kakšni. Ne treba bo na začetku zelo jasno postaviti, da se vsi strinjamo in po mojem vedenju, je kar precej soglasja o tem. Kajti to je nujno, če naslednja vlada tega ne bo naredila, bo že v startu zgrešila in bodo isti rezultati”.

Kako pa to narediti , da se ne bi ujeli v past revanšizma je zanimalo novinarje. “Se pravi zdaj bomo pa vse zamenjali, ker tudi na desni opciji obstajajo pošteni ljudje je zanimalo novinarje Ali to narediti skozi proces vseh spornih kadrovskih menjav, sumov kaznivih dejanj a tako si vi predstavljate ta pojem,” je bilo konkretno vprašanje Marjanu Šarcu. ” Mi ne napadamo ali pa se kregamo z Janezom Janšo zato, ker je desen. Mi njega napadamo zato, ker ni desno, ampak je ekstremno desno. Saj prave desnice neke žlahtne v Sloveniji praktično ni, če pogledamo mi imamo bolj ekstreme. Mi si predstavljamo to tako, da ta, kjer saj to dnevno spremljamo, spremljate, tam kjer je bilo, ne vem NPU recimo, to je evidentno nestrokovno kadrovanje. Ja, če bo kdo rekel, da je to revanšizem, pa naj reče . Če se bomo zdaj čistune šli spet pa bomo sami sebi kroglo obesili okoli noge, potem bomo šli pa teči, potem bo pa spet jamrali, da nas je on prehitel. Normalno jaz vem, da bodo očitki ne, gotovo bodo kje očitki , da je kakšen revanšizem, ampak saj mi danes lahko beležimo te menjave, ki se dogajajo.

Seveda tudi na levi sredini niso sami dobri kadri, seveda, da ne. Problem osnovni v Sloveniji je, da mi nimamo neke normalne desnice, take, kot je recimo poznajo v Nemčiji. Naša desnica je AFD trenutno. SDS in NSI s svojimi dejanji to kažejo. Zato ne moremo govoriti o revanšizmu, mi govorimo kvečjemu o vrnitvi v prvotno stanje, da bomo lahko štartali na neko demokracijo. Saj to ni demokratično pa zahodnoevropsko, da Tacen poka po šivih s kadri, ki so bili tja poslani. Pa saj Medvedova komisija in ostali to lepo razkazujejo, kako se to dogaja. Tako, da mi smo tukaj ja smo brezkompromisni, kar se tiče vrnitve demokracije. Mi smo radikalni v tej ideji, da je treba vrniti demokracijo, da je treba vrniti demokratične norme, da se je treba pogovarjati s civilno družbo, da je treba pustiti medije pri miru. A veste vsak od vas kdaj pove in napiše, da sem jaz slabe volje. To se ne zgodi, da jaz berem članke pa sem dobre volje. Ampak a to pomeni, da moram jaz medije napadati. Ne mediji so svoja veja oblasti. Medijem je treba pustiti njihovo polje delovanja in temu se reče demokracija. Civilna družba je naporna, temu se reče demokracija. Civilna družba je napadala nas, spomnimo se dodatka na delovno aktivnost, ki smo jih bili deležni z Inštituta 8. marec in drugih civilno družbenih organizacij. A to pomeni, da smo mi proti njim? Ne, njihova vloga je da so korektiv. Zato so nevladna organizacija, ker če nimamo nevladnih organizacij, nimamo korektiva. ESS nujno vzpostaviti nazaj. Pogovore na ESS, kajti le rešitve sprejete tam potem imajo neko trajnost ali pa poltrajnost. Vse ostalo ni demokracija. In ja, to je naporno pogajanj so naporna, sindikati so naporni, javna civilna družba je naporna, ampak temu se reče demokracija. To smo želeli za to smo se borili in to moramo imeti. Zato si bomo mi radikalno prizadevali , da vrnemo nazaj to vse in pa standarde, ki so bili. Naš poslanec je odstopil zaradi sendviča in gre danes lahko po ulici, ker je ravnal takrat kot se to v demokraciji lahko pričakuje. Ali Brane Kralj recimo, klic recimo. Jaz upam, da je gospa Prijović zdaj pomirjena, ko se kaj drugega še dogaja.

Ampak ja, ravnala sta tako, kot se v demokraciji pričakuje in zato sta danes člana družbe, ki lahko vsakemu pogledata v oči. Tako kot sem jaz, ko sem ugotovil, da ni glasov, da ni večine. Kako bi me vi danes gledali, če bi jaz z Zmagom Jelinčičem trgoval, s Simonovićem trgoval, z ne vem kom trgoval za to, da bi imel vlado. Ne gre, demokratična norma je, če nimaš večine, če želiš nekaj narediti pa ne moreš, uporabiš mehanizem zato, da na demokratičen način lahko preveriš zaupanje. To, kar se pa danes dogaja, je pa navadno kupčkanje, s črnimi gradnjami, s komunalnimi prispevki in ne vem čem in to so parlamentarni brodolomci oportunisti, ki jih zanima tistih pet plač ali koliko. In to je to. In potem pravijo zavračate dialog. Povejte mi tri dobre razloge zakaj naj jaz sodelujem z NSI pa z SDS-om, jaz jih ne najdem. Tako, da to pomeni vračanje ne revanšizem ampak vračanje in če bo kdo, ki je bil nastavljen, dokazal , da ni nastavljen mimo vseh norm, pa bo težko”.

COMMENTS

Wordpress (0)