(VIDEO) Kakšna bo usoda predloga zakona o dolgotrajni oskrbi? – Opozicija v ofenzivo proti današnjemu sprejemu zakona v DZ – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kakšna bo usoda predloga zakona o dolgotrajni oskrbi? – Opozicija v ofenzivo proti današnjemu sprejemu zakona v DZ

(VIDEO) Kakšna bo usoda predloga zakona o dolgotrajni oskrbi? – Opozicija v ofenzivo proti današnjemu sprejemu zakona v DZ

Poslanci bodo danes na izredni seji obravnavali in glasovali o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Pričakovati je razpravo in odločanje o številnih dopolnilih, ali bo sprejeta končna odločitev, pa je težko napovedati. Glavni kamen spotike ostaja financiranje. Pred odločanjem  o zakonu o dolgotrajni oskrbi  so novinarsko konferenco sklicale  poslanske skupine SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP ter predsednice društva Srebrna nit Biserke Marolt Meden.

Poslanec SD Dejan Židan in predstavniki civilne družbe pa  so že včeraj na novinarski konferenci poudarili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi škodljiv in nepravičen. Ljudem daje prazne obljube, saj ne zagotavlja svojega financiranja, so opozorili. Ljudje si želijo storitve in razbremenitev vseh, ki izvajajo dolgotrajno oskrbo.

“Ljudem ponuja prazne obljube in ne rešuje težav številnih, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo. Zakon gre po besedah sodelujočih, Dejana Židana, poslanca SD, Sonje Lokar, članice Koalicije za dolgotrajno oskrbo pri Ženskem lobiju Slovenije, Amirja Alibabića, predsednika Društva študentov invalidov Slovenije ter Spomenke Valušnik iz Društva Vesele nogice v povsem napačno smer. Namesto, da bi dolgotrajno oskrbo uredil na solidaren in socialno pravičen način, bo to področje postalo neoliberalni divji zahod, kjer bo skrb za starejše in pomoči potrebne pretežno prepuščena njim samim in njihovim družinam,” menijo v  stranki SD.

Članica Koalicije za dolgotrajno oskrbo Sonja Lokar je poudarila, da so v koaliciji že pred časom začeli javne pogovore z ljudmi, kakšen zakon si želijo in kaj potrebujejo. Ugotovili so, da si želijo storitve, ne pa denarnega nadomestila, in da bi razbremenili vse, ki skrbijo za oskrbo ljudi, kar počnejo večinoma ženske.
“Želijo si, da bi imeli izbiro, da bi se lahko odločali, ali bi rajši živeli doma, ali bi potrebovali kakšno storitev v skupnosti na lokalni ravni, ali pa bi šli v institucije,” je povedala.

Ljudje si želijo tudi, da bi bile storitve vsem v Sloveniji enako dostopne, predvsem pa si želijo, da “nihče ne bi služil na račun dolgotrajne oskrbe”. Če boste predlog zakona prebrali, boste videli, da ne omogoča tistega, kar ljudje potrebujejo, je dejala Lokarjeva. Zakon uvodoma sicer povzema ideje, ki so blizu ljudem, v izvedbi pa jih zanika in ruši, so v SD zapisali v sporočilu za javnost.

Po njenih besedah je zakon o dolgotrajni oskrbi tako velik zalogaj, da zahteva spremembo družbene miselnosti o izzivu, ki je pred nami. Zahteva tudi prerazporeditev denarja v proračunu. Če si tega ne priznamo in ne zapišemo v zakon, lahko tak zakon prinese samo škodo, je povedala.

Židan je dejal, da je dolgotrajno oskrbo treba urediti, a ne tako, da zrušijo sistem, ki na nek način že deluje. “Dolgotrajna oskrba je nujen in solidaren projekt. Je eden najtežjih projektov v zgodovini Slovenije, saj bo zanj treba zagotoviti več kot 750 milijonov evrov. Zato je nedopustno, da se pred ljudi prinese nek zakon, a se jim hkrati ne pove, da bo denar zanj še treba zbrati,” je dejal Židan in dodal, da bodo na koncu ljudje, ki jim je najtežje, najbolj obremenjeni.

“Ljudem je treba pomagati, jim prisluhniti in ta škodljivi zakon zavrniti ter skupaj pripravit zakon, ki bo usklajen s tistimi, ki ga potrebujejo,” je dejal. Ta predlog zakona pa ni usklajen niti z uporabniki niti s stroko niti s financerji, je opozoril Židan. Poudaril je še, da bo ta zakon, če bo sprejet, “zrušil zdravstveno blagajno in to v času, ko zdravstvo zaradi epidemije že tako ječi”.

“Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi ne rešuje stisk in težav invalidnih oseb, pač pa jih še bolj poglablja, predvsem v finančnem smislu,” je opozoril predsednik Društva študentov invalidov Slovenije Amir Alibabić. Izpostavil je tri področja, v katerih zakon najbolj vpliva na invalidne osebe. Po njegovem mnenju zakon ministrstvu in ministru prepušča preveč volje pri določanju podzakonskih aktov, nima finančnih temeljev ter omogoča razmah zasebnih ponudnikov storitev.

Spomenka Valušnik iz Društva Vesele nogice pa je na novinarski konferenci opozorila na problematiko družinskega oskrbovalca, ki ga uvaja predlog tega zakona. To je sedaj družinski pomočnik. Ureditev v tem predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi oskrbovalca sili v dolgotrajno revščino in uzakonjeno suženjstvo, je dejala Valušnikova, ki je sama mati hčerke s težko invalidnostjo in duševno motnjo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Opozorila je, da s tem zakonom pomoči ne bodo dobili tisti, ki jo v tem trenutku potrebujejo. To bodo dobili šele leta 2024 ali 2025, “če se ne bo vmes kaj spremenilo”. Če je iskrena želja ljudem pomagati danes, bi se institut družinskega oskrbovalca lahko uredil takoj z zakonom, ki ureja pomoč na domu, meni Valušnikova.

COMMENTS

Wordpress (0)