Scholz bo postal kancler – Socialni demokrati, Zeleni in liberalci sklenili koalicijski dogovor – TOPNEWS.si

Scholz bo postal kancler – Socialni demokrati, Zeleni in liberalci sklenili koalicijski dogovor

Scholz bo postal kancler – Socialni demokrati, Zeleni in liberalci sklenili koalicijski dogovor

Voditelji treh strank, ki naj bi sestavljale novo nemško vlado, so sklenili koalicijski dogovor, ki socialdemokratu Olafu Scholzu odpira vrata do kanclerskega položaja.

Pod pogojem, da bodo stranke dokončno potrdile pogodbo, bo nova vlada prevzela mandat v začetku prihodnjega meseca, s čimer se bo končala 16-letna vladina konservativcev pod vodstvom Angele Merkel.

Levosredinski Socialni demokrati so na septembrskih splošnih volitvah končali na prvem mestu pred krščanskimi demokrati odhajajoče kanclerke. To je Scholza, finančnega ministra v zadnjem kabinetu Merklove, postavilo v pozicijo, da vodi naslednjo vlado.

Scholz bo prevzel vodenje države ob osupljivem porastu primerov koronavirusa v Nemčiji, zaradi česar je v politiki vsesplošna polemika glede morebitnih novih omejitev in načinov za povečanje precepljenosti v državi.

Koalicijski dogovor zaključuje skoraj pet tednov uradnih pogajanj, v katerih je sodelovalo približno 300 pogajalcev, ki so oblikovali politična stališča v 22 delovnih skupinah. Ekipe so delovale za zaprtimi vrati, voditelji strank pa večkrat niso hoteli javno razkriti veliko o samih pogovorih.

V luči dejstva, da stranki FDP in Zeleni nikoli nista veljali za naravni zaveznici, glede na ideologijo prostega trga FDP, nizko davčno ideologijo in osredotočenost Zelenih na okolje in družbeno enakost, bo zanimivo spremljati trdnost nemške vlade v prihodnjem mandatu.

Scholz bo koalicijsko pogodbo predstavil v sredo popoldne skupaj s predstavniki SPD ter voditelji Zelenih in FDP.

COMMENTS

Wordpress (0)