Avstrija, ob enaki incidenci primerov na sto tisoč prebivalcev kot Slovenija, že v četrtem »lockdownu« – Kakšne bodo poteze slovenske vlade v prihodnje? – TOPNEWS.si

Avstrija, ob enaki incidenci primerov na sto tisoč prebivalcev kot Slovenija, že v četrtem »lockdownu« – Kakšne bodo poteze slovenske vlade v prihodnje?

Avstrija, ob enaki incidenci primerov na sto tisoč prebivalcev kot Slovenija, že v četrtem »lockdownu« – Kakšne bodo poteze slovenske vlade v prihodnje?

Medtem, ko se je Avstrija vrnila v popolni nacionalni “lockdown”, so se po Evropi razširili protesti proti novim omejitvam, namenjenim zajezitvi okužb s Covid-19.

Od polnoči so Avstrijce prosili, naj delajo od doma, trgovine, ki niso nujno potrebne, pa so zaprte. To je že četrto popolno zaprtje javnega življenja v Avstriji od začetka pandemije. Stopnja okužb se je Evropi sicer močno povečala, kar je sprožilo opozorila tudi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Restavracije, bari, frizerski saloni, gledališča in trgovine z nenujnimi izdelki so morala zapreti svoja vrata. Ti ukrepi se bodo nadaljevali do 12. decembra, čeprav so uradniki povedali, da bo njihova smiselnost ponovno ocenjena po desetih dnevih zaprtja.

Minister za zdravje Wolfgang Mueckstein je v nedeljo zvečer na televiziji ORF dejal, da se mora vlada “odzvati zdaj”.

Nove omejitve so sprožile val protestov po vsej Evropi, ne samo v Avstriji. Na Nizozemskem in v Belgiji so se ljudje spopadli s policijo, v soboto pa so nekateri protestirali tudi pred avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Prejšnji teden je Avstrija postala prva evropska država, ki je cepljenje proti Covidu postavila kot zakonsko zahtevo, zakon pa naj bi začel veljati februarja prihodnje leto. Politiki v sosednji Nemčiji že razpravljajo o podobnih ukrepih, saj se tamkajšnje enote intenzivne nege polnijo in število primerov dosega nove rekorde. “Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev,” je danes na novinarski konferenci dejal nemški zdravstveni minister Jens Spahn in znova pozval k cepljenju. Bolnišnice že svarijo pred preobremenjenostjo intenzivnih enot. “V številnih bolnišnicah imamo zelo, zelo težko situacijo,” je še dejal Spahn.

Incidenca primerov koronavirusa (COVID-19) na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh v Evropi dne 22. novembra 2021

Incidenca primerov korona virusa (COVID-19) v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev v Nemčiji znaša 386.5 primerov, kar je sicer bistveno manj od avstrijske incidence, ki znaša 1089.1 primerov na 100.000 prebivalcev. Ob vsem tem je zanimivo dejstvo, da imata tako Avstrija, kot Slovenija približno enako incidenco primerov, vendar bistveno drugačen pristop k zajezitvi četrtega vala epidemije. V Sloveniji znaša incidenca primerov v zadnjih sedmih dneh 1076.5 na 100.000 prebivalcev.

Primeri, smrti in cepljenja po državah – tabela je razvrščena po krajih z največ okužbami na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. Grafikoni prikazujejo spremembo dnevnih povprečij in so vsak na svoji lestvici

Število smrti zaradi Covid-19 na 100.000 prebivalcev v Sloveniji znaša 0.80, medtem ko je to število v Avstriji 0.50. Kakšni bodo nadaljnji ukrepi slovenske vlade bomo videli v prihodnjih dneh.

COMMENTS

Wordpress (0)