Pritisk mednarodne javnosti na Kitajske oblasti ob izginotju Peng Shuaijeve se veča – TOPNEWS.si

Pritisk mednarodne javnosti na Kitajske oblasti ob izginotju Peng Shuaijeve se veča

Pritisk mednarodne javnosti na Kitajske oblasti ob izginotju Peng Shuaijeve se veča

Vodja WTA Steve Simon pravi, da je Ženska teniška zveza pripravljena izgubiti na stotine milijonov dolarjev poslov na Kitajskem, če se ne najde teniške igralke Peng Shuai in njenih obtožb ustrezno razišče.

“Vsekakor smo se pripravljeni umakniti iz Kitjaske in se soočiti z vsemi zapleti, ki bodo spremljali to potezo,” je dejal Simon v četrtkovem intervjuju za CNN. “To je večje od posla,” pravi Simon in dodal, da je potrebno “ženske spoštovati in jih ne cenzurirati.”

Peng, ki je ena najbolj prepoznavnih kitajskih športnih zvezdnic, ni bila opažena v javnosti, odkar je obtožila nekdanjega podpredsednika Zhang Gaolija, da jo je prisilil v seks na njegovem domu, kažejo posnetki zaslona od takrat izbrisane objave na družbenih omrežjih z dne 2. novembra.

Njena objava na Weibo, kitajski platformi, podobni Twitterju, je bila izbrisana v 30 minutah po objavi, kitajski cenzorji pa so hitro izbrisali vsako omembo obtožbe na spletu. Njen račun Weibo, ki ima več kot pol milijona sledilcev, je še vedno blokiran pred iskalci na platformi.

V začetku tega tedna so kitajski državni mediji objavili e-poštno sporočilo, ki naj bi ga Peng Shuai poslala Simonu iz Penga, v katerem naj bi umaknila svoje obtožbe in zatrdila, da je z njo vse v redu, vendar je verodostojnost tega sporočila vprašljiva.

Oglasili sta se tudi teniški zvezdnici Serena Williams in Naomi Osaka, ki sta se pridružili vse večjemu številu mednarodnih teniških igralcev, ki so izrazili svojo zaskrbljenost zaradi Penginega izginotja.

“Uničena in šokirana sem, ko sem slišala za novico o svoji vrstnici Peng Shuai” je Williamsova zapisal na Twitterju. “To je treba raziskati in ne smemo molčati,” je dodala. Naomi Osaka pa je dejala, da je “v šoku zaradi trenutne situacije” in da “Cenzura ni nikoli v redu” in da “upa, da sta Peng Shuai in njena družina na varnem in v redu.”

Mednarodni olimpijski komite (MOK) ne želi izvajati pritiska na kitajske oblasti, češ, da “izkušnje kažejo, da tiha diplomacija ponuja najboljšo priložnost za iskanje rešitve za vprašanja takšne narave. MOK se je odločil, da v tej fazi stvari ne bo dodatno komentiral.”

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian pa je na četrtkovi novinarski konferenci dejal, da “Pengova obtožba ni diplomatsko vprašanje”, in ni želel dodatno komentirati novinarskih vprašanj na to temo.

COMMENTS

Wordpress (0)